Φεβ   Μάρτιος 2024   Απρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Εκτελεστική Επιτροπή:
Σάββατο, 18 Φεβρουάριος 2017 18:47

 Να αποσυρθεί η αιφνιδιαστική μεταβίβαση της αρμοδιότητας των ΤΟΕΒ στις Περιφέρειες

katsifaras-3

Αιφνιδιαστικά –όπως γίνεται πάντα– και μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο αποφασίστηκε να μεταβιβαστεί ακόμα μία αρμοδιότητα στις Περιφέρειες. Πρόκειται για την αρμοδιότητα που αφορά τους ΤΟΕΒ, η οποία μέχρι σήμερα ασκείτο από τους Δήμους.

Το μείζον αυτό θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μετά από σχετική εισήγηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.

«Πρόκειται για ένα θέμα που και παλαιότερα είχε προσπαθήσει η Κυβέρνηση να μεταφέρει, ωστόσο είχε αποσύρει τελευταία στιγμή την διάταξη αυτή, μετά και τις αντιδράσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Για το θέμα αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην κυβερνητική πρόταση και έλαβε Απόφαση, σύμφωνα με την οποία, ζητείται η άμεση απόσυρση της διάταξης, αφού η αρμοδιότητα αυτή δεν συνοδεύεται από πόρους και προσωπικό, όπως προβλέπεται στο Νόμο, όταν μεταφέρονται αρμοδιότητες.

Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους βουλευτές της Περιφέρειας να στηρίξουν τη θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να μην υπερψηφίσουν τη διάταξη.

Τέλος, θα ζητηθεί από την Κυβέρνηση, πριν προχωρήσει στη μεταβίβαση της αρμοδιότητας, να ενημερώσει τις περιφέρειες για τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία των Οργανισμών αυτών, τον αριθμό των οργανισμών που λειτουργούν σε κάθε περιφέρεια και κάθε άλλο στοιχείο που είναι απαραίτητο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θεωρεί ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει, όπως είχε δεσμευτεί στην αλλαγή του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ, που θα προέβλεπε την οικονομική εξυγίανση των προβληματικών φορέων, την οικονομική τακτοποίηση των συσσωρευμένων χρεών και την αποπληρωμή τους, καθώς και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης.

Αντί, λοιπόν, να δίνει λύση στα προβλήματα, απλά τα μεταφέρει από τους Δήμους στις Περιφέρειες, καταστρατηγώντας τον «Καλλικράτη» και τις αρχές του.

Οι Περιφέρειες δεν πρόκειται να αναλάβουν καμία άλλη αρμοδιότητα που δεν συνοδεύεται από προσωπικό και πόρους. Επισημαίνεται ότι για το θέμα αυτό και η ΕΝΠΕ έχει λάβει αντίστοιχη Απόφαση.

«Για μία ακόμη φορά το κεντρικό κράτος αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς. Αποφασίζει να μεταφέρει μία ακόμη αρμοδιότητα, χωρίς τα θεσμικά προαπαιτούμενα, δηλαδή τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Και δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Προσφάτως μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...