°F | °C
invalid location provided
SIEMENS...NOVARTIS...
Σάββατο, 04 Φεβρουάριος 2017 21:42


ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  

Pallas-Mikro-CV-2

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ - ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ - ΑΝΑΛΥΤΗΣ A.E.J./I.J.F.
H ιστορία είναι γνωστή. Χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, Βατοπέδι, Siemens και τώρα Novartis. Το γαϊτανάκι συνεχίζεται με τη βοήθεια των Αμερικανών που ευτυχώς έχουν το "θάρρος" να τολμούν να παρεμβαίνουν στην "ηθική Ευρώπη". Το σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα είναι ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της μετανάστευσης και αφορά σε χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών, στελεχών δημόσιων οργανισμών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, από την γερμανική εταιρεία Siemens. Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν όταν κυβερνούσαν τα 2 αστικά κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
12 υπουργοί, 153 βουλευτές αμέτρητες μίζες. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν η Siemens εισήλθε στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και έγινε γνωστό στη Γερμανία ότι η Siemens χρημάτιζε πολιτικούς σε διάφορες χώρες για να εξασφαλίσει συμβόλαια 1,3 δις ευρώ μεταξύ 1990-2006. Στελέχη της Siemens έχουν ισχυριστεί ότι συνολικά το ποσόν των 100 εκατομ. είχε δοθεί σε Έλληνες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κεντρικοί πυλώνες πολιτικής ισχύος, μέσω των οποίων η Siemens προωθούσε τα συμφέροντα της στην Ελλάδα, από το 1990 μέχρι την αποκάλυψη του σκανδάλου, ήταν η οικογένεια Μητσοτάκη και το "σύστημα" Σημίτη. Στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των εκλογών η Siemens χρημάτιζε και τα 2 μεγάλα αστικά κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που αποδείκνυαν από τα στοιχεία Debevoise & Plimpton llp για την υπόθεση Siemens AG, αναφορικά με το ελληνικό κομμάτι των δωροδοκιών. Το περίεργο είναι ότι οι εισαγγελικές αρχές της Ελλάδος είχαν αυτά τα στοιχεία στα χέρια τους τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2008. Στην εξεταστική επιτροπή το 2010, έγινε ανταλλαγή ονομάτων από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και μετά τίποτα δυστυχώς. Για την Ελλάδα, το τελευταίο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου, είναι να ξεπλύνει όλα τα εγκλήματα της Siemens με ένα μικρό πρόστιμο 400 εκ. ευρώ λες και παραβίασε τον ΚΟΚ. Ύστερα από διαβουλεύσεις το πρόστιμο έπεσε στα 200 εκ. ευρώ, αλλά ποτέ δεν εισπράχθηκε.
Βέβαια η Siemens είχε κάνει την παρουσίασή της στην Ελλάδα από το 1950 επί κυβερνήσεως συναγερμού με πρωθυπουργό τον Παπάγο. Εκμεταλλευόμενη τις ανάγκες της ερειπωμένης Ελλάδας μετά την κατοχή και του εμφύλιου, για επικοινωνίες, νοσοκομεία, τρένα και διάφορες βιομηχανικές ανάγκες, η Γερμανία μέσω της Siemens τροφοδοτεί με μυστικές συμφωνίες την Ελλάδα με υπουργό συντονισμού τον Μαρκεζίνη για τον εξοπλισμό του ΟΤΕ και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Δήλωση του ιστορικού Στ. Καργάκου σήμερα, "Ο Μαρκεζίνης έπραξε σωστά που απευθύνθηκε στην Siemens, ως η καταλληλότερη εταιρεία με εμπειρία και φερεγγυότητα γιατί είχε κατασκευάσει τους φούρνους στο Νταχάου και στο Άουσβιτς". Κανένα σχόλιο . Το 1ο σκάνδαλο της Siemens στην Ελλάδα έγινε το 1953, με την παραίτηση του Μαρκεζίνη. Ύστερα από τις κατηγορίες ότι δεσμεύτηκε με οικονομικούς όρους με τους Γερμανούς Siemens και Telefunken σαρώνουν σε σχεδόν όλες τις ηλεκτρονικές κατασκευές. Και τότε όπως και τώρα οι μίζες ήταν σε ημερήσια διάταξη. Αργότερα η Siemens και Telefunken υπό κυβερνήσεως ...... υπό τον Κ. Καραμανλή ανέλαβαν όλα τα έργα με "διαγωνισμό".
ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS
Οσμή σκανδάλου, ίσως μεγαλύτερο της Siemens, εκπέμπει και πιο έντονα η υπόθεση Novartis, μια υπόθεση, με βαριές πλέον ενδείξεις για μίζες και δωροδοκίες στην φαρμακευτική αγορά με εμπλοκή γιατρών και κρατικών λειτουργών, ύστερα από έρευνες από πράκτορες του FBI, στην Ελλάδα. Αφού στις ΗΠΑ εδώ και 2 χρόνια η επιτροπή κεφαλοαγοράς ψάχνει για τις πρακτικές της Novartis σε πολλές ακόμη χώρες. Σε ότι αφορά την Ελλάδα στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον 4000 γιατροί, οι οποίοι στο διάστημα ανάμεσα στο 2016 ως το 2014 εμφανίζονται να δωροδοκούνται από την Novartis, προκειμένου να συνταγογραφούν προνομιακά τα φάρμακά της. Από πληροφορίες υπάρχει ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε ανάλογες πρακτικές πολιτικών προσώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι η έρευνα αφορά την περίοδο πάλι που τα δύο αστικά κόμματα είχαν την εξουσία (2006-2014). Ας μην έχουμε αυταπάτες, οι φαρμακοβιομηχανίες είναι μια βιομηχανία που λειτουργεί μέσα στον καπιταλισμό. Έτσι δεν θα μπορούσε να λειτουργεί διαφορετικά, αν δεν είχε την στήριξη από τον επιστημονικό και πολιτικό κόσμο. Όλος ο κορμός των φαρμακοβιομηχανιών στηρίζεται στα επιστημονικά συμπεράσματα τα οποία δεν είναι και τόσο επιστημονικά. Στην συνέχεια ένα άλλο τμήμα επιστημόνων αναλαμβάνει την "προώθηση". Πληρώνουν γιατρούς για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Όλοι "ανέχονται". Πολιτικοί, ΜΜΕ, συνειδήσεις για μίζες ρέουν. Είναι η ακριβής ιδεολογική ευθύνη του καπιταλιστή που θέλει να κερδίσει. Σε έναν άλλο τομέα της υπερτιμολόγησης της τιμής των φαρμάκων, χρειαζόταν συνδρομή ή ανοχή ή βαριά αμέλεια πολιτικών προσώπων. Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε το ελληνικό παράδοξο να αυξάνονται αλματωδώς κάθε χρόνο οι δαπάνες για φάρμακα. Πόσο μπορεί να είναι το ύψος της ζημιάς για το δημόσιο; Δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Η Novartis προέκυψε από την ένωση των φαρμακευτικών εταιρειών        Ciba-Geigy και Sandoz οποία βρίσκεται πίσω από την παρασκευή και πρώτη χρήση του LSD. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 η Novartis ενεπλάκη σε μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές μάχες της ιστορίας απέναντι στην Ινδία για τα δικαιώματα παρασκευής του φαρμάκου Gleevec για τον καρκίνο. Στόχος της εταιρείας ήταν να μπορεί να πουλά το φάρμακο για 2.666 δολάρια το μήνα αντί για 177-266 που κοστολογούνταν τα γενόσημα. Η εταιρεία θεωρείται σαν ένας από τους βασικούς υπευθύνους για την εκτόξευση (σχεδόν πενταπλασιασμός) των τιμών των φαρμάκων για τον καρκίνο στις ΗΠΑ. Από την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με το αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων που την κατηγορεί για παραπλανητικές διαφημίσεις φαρμάκων. Το καλοκαίρι του 2013 το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας άσκησε δίωξη εναντίον της εταιρείας όταν έγινε γνωστό ότι υπήρχαν παραποιημένα στατιστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου Valsatran. Ένας υπάλληλος της εταιρείας είχε συμμετάσχει στην ομάδα που παρουσίασε τα συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς να αναφέρει την ιδιότητα του. Το 2010 η Novartis έδωσε 422 εκατομμύρια δολάρια σε εξωδικαστικό συμβιβασμό σε μια υπόθεση όπου κατηγορήθηκε για δωροδοκίες με στόχο την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων της. Από τη υπόθεση επιβαρύνθηκε το αμερικανικό δημόσιο κατά σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια από την επιχορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων που προωθούσε η εταιρεία. Πίσω από όλο αυτό το συνεχιζόμενο θρίλερ, παίζεται ένας ανελέητος πόλεμος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων μεταξύ της Αμερικής και της Γερμανικής Ευρώπης, όπου έχουμε δει μάχες κατά καιρούς με εταιρείες μεγαθήρια στους τομείς τους: Deutsche Bank, Apple, Volkswagen. Ο περίφημος κατάλογος με τα πολιτικά πρόσωπα ποτ εμπλέκονται έχει ήδη συνταχθεί στις Η.Π.Α. Από πληροφορίες μαθαίνουμε ότι στον κατάλογο εμπεριέχονται 4 πρώην υπουργοί και άλλα πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Τα ονόματα και τα στοιχεία είναι τόσο σημαντικά που μπορεί να προκαλέσουν τριγμούς στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Τέλος ο συσχετισμός Siemens και Novartis δεν είναι τυχαίος. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει τριγωνική συναλλαγή, εταιρείας, πολιτικών και επιστημόνων. Με μαύρο χρήμα και κρυφές εταιρείες καθορίζουν όχι μόνο στην Ελλάδα, τον χρηματισμό πολιτικών, επιστημόνων, δημοσίων υπαλλήλων, σε βάρος πάντα των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος. Εξάλλου το 2012 σε έκθεση μικτού κλιμάκιου ελέγχου, που όριζε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημ. Διοίκησης, το Υπουργείο Υγείας γνώριζε επίσημα τι συνέβαινε με την Novartis και στελεχών του. Το πόρισμα "χάθηκε" στο χρόνο, ενώ έπρεπε να ερευνηθούν από τις εισαγγελικές αρχές.