Μάρ   Απρίλιος 2024   Μάι

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ & ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ
Πέμπτη, 27 Οκτώβριος 2016 18:05

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑΤΟΥ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ (20.10.2016)

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, παίρνω το λόγο να μιλήσω, όχι τόσο για τον προϋπολογισμό του 2017, όσο για τον Απολογισμό του 2016, διότι εάν δεν συζητάμε για το τι ακριβώς έγινε, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε και το τι θα γίνει. Εγώ, νομίζω, ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητάμε συχνά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, δηλαδή την πορεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Διότι το θέμα δεν είναι να κάνουμε μια συνεδρίαση και μάλιστα με την διαδικασία των Κωδίκων και να μην μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα σε αυτό που συζητάμε στον Προϋπολογισμό, να ψηφιστεί και μετά από ένα χρόνο να το βάλουμε «στο εικόνισμα» και να μην αλλάζουμε κάτι, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε και το θέμα της υλοποίησης του Προϋπολογισμού.

Σε σχέση, λοιπόν, με το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, θέλω να σας δώσω μερικά στοιχεία και όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, είμαι στη διάθεση κάθε Βουλευτή για την παροχή στοιχείων, για συζήτηση και για αποδοχή προτάσεων στα ζητήματα φορολογίας.

Θα ήθελα πρώτα απ' όλα να κάνω μια γενική παρατήρηση. Πρέπει η Αντιπολίτευση να επιλέξει για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει, δηλαδή, εάν κάνει πολιτική με βάση τα πρωτοσέλιδα, τα δελτία ειδήσεων ή αναφορές σε site, δυστυχώς θα σύρεται πάντα πίσω από συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που είναι ευνόητο (και μάλιστα ειδικά αυτή την περίοδο), γιατί χτυπούν την Κυβέρνηση. Αλλά, άλλο είναι η πολιτική εκτίμηση και άλλο, είναι τα στοιχεία.

Τα στοιχεία σας που θα κατατεθούν σήμερα, δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αλίμονο στις πολιτικές δυνάμεις που δεν καταλαβαίνουν ποια είναι η πραγματικότητα και παραμένουν σε εκτιμήσεις, που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά….

ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μου αρέσει αυτό το μάθημα. (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα το ακούσετε πάρα πολλές φορές, διότι με την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθείτε, θα ακούτε για πολλά χρόνια αυτά τα θέματα, αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ είμαι υπέρ του διαλόγου και δέχομαι και την διακοπή.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την πραγματικότητα των στοιχείων που έχουμε σαν Υπουργείο Οικονομικών.

Το πρώτο 9μηνο έχουμε υπέρβαση των στόχων κατά 1,3 δις και μιλάω πάντα για τα φορολογικά έσοδα. Έχουμε υπέρβαση των στόχων κατά 1,3 δις το πρώτο 9μηνο, δηλαδή ενώ είχαμε στόχο τα 35,9 δις, έχουμε φτάσει στα 37,29 δις.

Έχει κατατεθεί αυτός ο πίνακας, αλλά εγώ θα τον καταθέσω ξανά στην Βουλή, για να έχετε όλοι τα σχετικά στοιχεία.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών καταθέτει έγγραφο, το οποίο επισυνάπτεται στο τέλος του πρακτικού)

Στην ίδια περίοδο σε επίπεδο 9μηνου, έχουμε υπέρβαση των επιστροφών κατά 298 εκατ., δηλαδή, ενώ είχαμε στόχο 2,167 δις, έχουμε επιτύχει 2,455 δις.

Η αύξηση του στόχου των επιστροφών, δείχνει το πώς κινείται η Κυβέρνηση, διότι παίρνουμε τα έσοδα και αφαιρούμε τις επιστροφές και παίρνουμε την καθαρή αύξηση των εσόδων. Δηλαδή, εάν εμείς δεν είχαμε 298 εκατ. πάνω από τον στόχο, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι έχουμε πάει πάρα πολύ καλά.

Εμείς, επιλέξαμε όμως, όχι τον πολιτικό εντυπωσιασμό, αλλά την βοήθεια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και έτσι έχουμε υπερβεί το στόχο, σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Στο θέμα των επιστροφών είμαστε 4% πάνω από το στόχο στο εννεάμηνο.

Ένας άλλος μεγάλος μύθος σε σχέση με τα ληξιπρόθεσμα. Καταρχάς, διαβάζω πολύ συχνά ότι τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται. Όποιος ξέρει στοιχειώδη αριθμητική, μπορεί να καταλάβει, γιατί αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα κάθε μήνα (και είναι λογικό να αυξάνονται έστω κατά ένα ευρώ), αλλά ας δούμε που είμαστε σήμερα. Είμαστε στα 92,4 δισεκατομμύρια ευρώ όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο, δεν ισχύουν όμως καθόλου αυτά που ακούγονται για έκρηξη των ληξιπρόθεσμων, για κάθε μήνα ένα δισεκατομμύριο και μια σειρά από τέτοια επεισόδια παραφιλολογίας. Από τα στοιχεία που έχουμε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (τα οποία μάλιστα, έχουν δημοσιοποιηθεί με δελτίο Τύπου του Υπουργείο Οικονομικών στις 30 Σεπτεμβρίου 2016) προκύπτει ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων το 2016, παρ’ όλα αυτά που ακούγονται, τα καταστροφολογικά και ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε και ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και παρά το ότι υπάρχουν τρομερά προβλήματα σε επίπεδο οικονομίας πολιτών και επιχειρήσεων, αν αθροίσουμε το πόσο αυξάνονταν κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα το 2013, 2014, 2015 και 2016, το καθαρό ποσό μείον τις επιστροφές, προκύπτει ότι για το 2016 στο οκτάμηνο έχουμε 5,1 δισεκατομμύρια, το 2015 είχαμε 6,3 δισεκατομμύρια, το 2014 είχαμε 7,2 δισεκατομμύρια και το 2013 είχαμε 5,1 δισεκατομμύρια. Είμαστε τώρα στα 5,17 δισεκατομμύρια και το 2013 ήμασταν στα 5,13 δισεκατομμύρια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ) ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Γενικός Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Υπουργέ, είναι παραπάνω κατά 63% τα ληξιπρόθεσμα τώρα;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα ήθελα να ζητήσω να κάνουμε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, όπου να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα, να κατατεθούν όλα τα στοιχεία και τα λοιπά. Καταλαβαίνω, γιατί ενοχλεί η ομιλία μου και θα ενοχλήσω πολύ περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των φορολογικών ελέγχων και το πού βρισκόμαστε στον τομέα αυτό, θα ήθελα να σας πω ότι υπηρετώ στο Υπουργείο Οικονομικών από το 1987 και θα ήθελα κάποια στιγμή να γίνει ένας διάλογος και να έρθουν τα στοιχεία και να μας φέρουν εδώ τα δεδομένα, σε ποια άλλη περίοδο στο Υπουργείο Οικονομικών είχαμε τα αποτελέσματα που έχουμε σε αυτή την περίοδο, σε ποια άλλη περίοδο στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει τόσο πολλά στον τομέα του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών, αλκοολούχων, στη φοροδιαφυγή, στους ελέγχους. Θα σας καταθέσω στοιχεία για αυτά τα ζητήματα.

Μάλιστα, δεν είμαστε στο σημείο να περιγράφουμε το δικό μας successstory και να θριαμβολογούμε, γιατί πάντα στα ζητήματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου θα υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε. Άλλο όμως αυτό και άλλο είναι η διαρκής γκρίνια - κριτική ότι δεν κάνουμε ελέγχους, ότι δεν πάμε καλά στον ένα τομέα ή στον άλλον. Θα καταθέσω ένα πλήρη κατάλογο στοιχείων που αναφέρει την πορεία των ελέγχων, τι ακριβώς κάνουμε με τους ελέγχους μήνα - μήνα, διότι, όπως έχω υποσχεθεί άλλη φορά, για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ ειδικά και για Λίστα Μπόργιανς, μήνα - μήνα θα έχουμε παρακολούθηση πόσες υποθέσεις ξεκίνησε ο έλεγχος, που ολοκληρώθηκε, τι ποσό έχει βεβαιωθεί, ποιος είναι ο μέσος όρος βεβαίωσης.

Όπως θα έχετε και πλήρη στοιχεία σε ό,τι αφορά τις δράσεις σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα των ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν πλήρη στοιχεία μέσα. Και επειδή έμαθα ότι υπήρχε μια κριτική στο τι κάνει το Υπουργείο Οικονομικών στα ζητήματα λαθρεμπορίου υπάρχει αναλυτικά για το λαθρεμπόριο καπνικών, για το λαθρεμπόριο καυσίμων και για το λαθρεμπόριο αλκοολούχων το τι ακριβώς έχει γίνει. Το τι έγινε το 2015, το τι έγινε το 2016, τώρα προγραμματίζουμε για το 2016. Επειδή όμως ακούμε και μια κριτική, να θυμίσω εδώ κάποια πράγματα. Ένα από αυτά που κάναμε είναι να βγάλουμε κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ διαφόρων Υπουργείων για την εγκατάσταση και τον έλεγχο ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και σε εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίων θέρμανσης παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων καθώς και στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων.

Υπάρχει ένα πολιτικό ερώτημα, εγώ θα το ξαναβάλω σήμερα. Ο νόμος που προέβλεπε αυτή την απόφαση είναι του 2013. Γιατί ξεχάστηκε αυτή η απόφαση να βγει τόσα χρόνια; Ποιον εξυπηρετούσε; Γιατί κάποιοι αντί να απαντήσουν σε αυτό, μας κατηγορούν σήμερα τι κάνετε για το λαθρεμπόριο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Άλλη απόφαση. Έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών εκροών και GPS σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών. Ξέρετε πότε είναι ο νόμος; Του 2012. Βγήκε τώρα η απόφαση. Ας απαντήσουν, λοιπόν, αυτοί που είχαν την ευθύνη, γιατί καθυστερούσε.

Άλλος νόμος, για τον οποίον συστήσαμε διυπουργική ομάδα τώρα για την υποχρέωση ιχνηθέτη υγρών καυσίμων. Ο νόμος ξέρετε από πότε είναι; Από το 2012. Γιατί καθυστερούσε ο νόμος; Θα ακούσουμε φαντάζομαι είτε εδώ είτε στην Ολομέλεια την πολιτική απάντηση. Υπάρχει βεβαίως για όσους γνωρίζουν το Υπουργείο Οικονομικών η απάντηση γιατί καθυστερούσαν όλα αυτά. Διότι υπήρχε μια δραστηριότητα στο να βγάζουμε τροπολογίες και να αφήνουμε εταιρίες που είχαν τριγωνικές συναλλαγές και να χαρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Έχω ξανακαταθέσει και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια σχετικά στοιχεία. Υπήρχαν τροπολογίες για να έχουμε φωτογραφικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και μια σειρά από άλλα πράγματα. Υπήρχαν τροπολογίες και ενεργοποίηση του Υπουργείου Οικονομικών για να τακτοποιούνται τα δικά μας παιδιά, τα τότε δικά τους παιδιά δηλαδή και να καταλαμβάνουν όλο τον μηχανισμό. Και εγώ θέλω κάποια στιγμή να υπάρχει εδώ καταγγελία, αν εμείς ως κυβέρνηση, έχουμε κάνει έστω μια τέτοια παρέμβαση ή μια τέτοια τοποθέτηση. Όχι μόνο δεν τακτοποιούμε τα δικά μας παιδιά, αλλά με το σύστημα επιλογής προϊσταμένων που υπάρχει σήμερα, αδικούνται σε σχέση με αυτούς, οι οποίοι από την πρώτη μέρα του διορισμού έγιναν ελεγκτές, έγιναν προϊστάμενοι τμημάτων, έγιναν έφοροι και έχουν τώρα μόρια σε σχέση με άλλους υπαλλήλους. Εμείς, όμως, επιλέγουμε να αφήνουμε τη φορολογική διοίκηση ανεξάρτητη, γνωρίζοντας τα προβλήματα αυτά, παρά να παρεμβαίνουμε για να λύνουμε αυτά τα ζητήματα.

Κλείνω, κυρίες και κύριοι βουλευτές με το εξής θέμα. Υπάρχει μια παραφιλολογία για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Μια παρατήρηση εδώ προς την Ν.Δ.. Καταθέσατε μια τροπολογία στην αιτιολογική έκθεση της οποίας αναφέρετε και πολύ σωστά για το πρόβλημα αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Να ξαναπώ, όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι η κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Πρώτης κατοικίας με κάποια χαρακτηριστικά. Πρώτη κατοικία αξίας 5 εκατομμυρίων που κάποιος έχει εισοδήματα, έχει χρήματα σε θυρίδες ή οτιδήποτε άλλο δεν νομίζω κανένας να θέλει να προστατεύσουμε αυτό. Αν και κάποιοι κάνουν κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν 1,5 εκατ., έχουν πέντε διαμερίσματα απούλητα και δεν πρέπει να ικανοποιηθεί το δημόσιο για τους φόρους που έκλεψαν από το ελληνικό δημόσιο. Κρίνεται όμως ο καθένας.

Σε σχέση όμως με την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ.. Ενώ πολύ σωστά λέτε στην αιτιολογική έκθεση για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στο κείμενο της τροπολογίας δεν υπάρχει πουθενά η φρασεολογία για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Υπάρχει για την κατάσχεση ακινήτων φορολογουμένων. Δηλαδή, εσείς προτείνετε να σταματήσει η διαδικασία της δέσμευσης ουσιαστικά. Ενώ μιλάτε για πλειστηριασμό στην αιτιολογική έκθεση, στην τροπολογία λέτε ότι αναστέλλεται η κατάσχεση ακινήτων.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με προϋποθέσεις.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Με προϋποθέσεις, αλλά για πλειστηριασμούς μιλάμε ή γι' αυτό το πράγμα; Διότι εάν εφαρμόζαμε τη δική σας τροπολογία, επειδή επί αυτού του θέματος η Κυβέρνηση…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: (ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μη βιάζεστε, θα έρθει ρύθμιση.

Εάν εφαρμόζαμε τη δική σας τροπολογία, το μόνο που θα κάναμε θα ήταν να χάσει το δημόσιο από οφειλέτες του, γιατί θα έτρεχαν οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή οι άλλοι πιστωτές, θα δέσμευαν αυτοί αυτά τα ακίνητα και θα έχανε το δημόσιο.

Άρα, λίγο μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό τον τομέα.

Εμείς, το δηλώνουμε με σαφήνεια, δεν μας ενδιαφέρει να εισπράξουμε από τους οφειλέτες που έχουν μια πρώτη κατοικία και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να ικανοποιήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο, μας ενδιαφέρουν οι μεγαλοφειλέτες και πρέπει να καταλάβουν κάποια στιγμή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (που κάνουν συνεχώς συνδέσεις με κινητοποιήσεις από πλειστηριασμούς), ότι άλλο πράγμα είναι ο μεγαλοφειλέτης που πρέπει να πληρώσει και άλλο πράγμα είναι να κριτικάρεις συνεχώς την Κυβέρνηση, γιατί μεγαλώνουν τα ληξιπρόθεσμα.

Εμείς αγωνιζόμαστε και στον τομέα των ληξιπρόθεσμων και είμαστε πάνω από τους στόχους και στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο και τα αποτελέσματα είναι δεδομένα.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Και εμείς ευχαριστούμε.

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ1.    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ (2.062 ΟΝΟΜΑΤΑ)
     ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ    ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ    ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ    ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ
ΑΝΑ ΥΠΟΘΕΣΗ    ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝΤΑ  ΠΟΣΑ
2014    153    38    23.476.199,73    617.794,73    
2015    85    96    173.959.418,25    1.812.077,27    
Ιανουάριος 2016    4    9    2.074.070,05    230.452,23    
Φεβρουάριος 2016    5    4    708.024,18    177.006,05    
Μάρτιος 2016    8    7    3.589.950,40    512.850,06    
Απρίλιος 2016    1    4    392.604,35    98.151,09    
Μάιος 2016    5    8    13.054.065,54    1.631.758,19    
Ιούνιος 2016    21    4    3.759.549,00    939.887,25    
Ιούλιος 2016    30    5    4.177.102,19    835.420,44    
Αύγουστος 2016    53    2    216.400,17    108.200,09    
Σεπτέμβριος 2016                        
Οκτώβριος 2016                        
Νοέμβριος 2016                        
Δεκέμβριος 2016                        
ΣΥΝΟΛΑ    365    177    225.407.383,86    1.273.488,04    
                    
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
     ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ    ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ    ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ    ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ
 ΑΝΑ ΥΠΟΘΕΣΗ    ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝΤΑ  ΠΟΣΑ
2014    6    2    3.144.724,07    1.572.362,04    
2015    1    5    5.255.503,44    1.051.100,69    
Ιανουάριος 2016    1    0              
Φεβρουάριος 2016    1    0              
Μάρτιος 2016    0    0              
Απρίλιος 2016    0    1    9.600,00    9.600,00    
Μάιος 2016    0    0              
Ιούνιος 2016    0    0              
Ιούλιος 2016    0    1    119.515,00    119.515,00    
Αύγουστος 2016                        
Σεπτέμβριος 2016                        
Οκτώβριος 2016                        
Νοέμβριος 2016                        
Δεκέμβριος 2016                        
ΣΥΝΟΛΑ    9    9    8.529.342,51    947.704,72    
                    ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ    37.595.256,40
                    
Πηγή : Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων        2.    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΛΙΣΤΑΣ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ
     ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ    ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ    ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ    ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ
ΑΝΑ ΥΠΟΘΕΣΗ
Μέχρι και το 2015    0    0    0    
Ιανουάριος 2016    0    0    0    
Φεβρουάριος 2016    0    0    0    
Μάρτιος 2016    0    0    0    
Απρίλιος 2016    55    0    0    
Μάιος 2016    2    0    0    
Ιούνιος 2016    3    0    0    
Ιούλιος 2016    0    0    0    
Αύγουστος 2016    0    0    0    
Σεπτέμβριος 2016                   
Οκτώβριος 2016                   
Νοέμβριος 2016                   
Δεκέμβριος 2016                   
ΣΥΝΟΛΑ    60    0    0    
                
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ
     ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ    ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ    ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ    ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ
 ΑΝΑ ΥΠΟΘΕΣΗ
Μέχρι και το 2015    0    0    0    
Ιανουάριος 2016    0    0    0    
Φεβρουάριος 2016    0    0    0    
Μάρτιος 2016    0    0    0    
Απρίλιος 2016    0    0    0    
Μάιος 2016    0    0    0    
Ιούνιος 2016    20    0    0    
Ιούλιος 2016    2    0    0    
Αύγουστος 2016    0    0    0    
Σεπτέμβριος 2016                   
Οκτώβριος 2016                   
Νοέμβριος 2016                   
Δεκέμβριος 2016                   
ΣΥΝΟΛΑ    22    0    0    
                
Πηγή : Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων    
3.    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
     ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ    ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ    ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ    ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ
ΑΝΑ ΥΠΟΘΕΣΗ
Μέχρι και το 2015    1482    584    263.761.067,73    451.645,66
Ιανουάριος 2016    0    7    7.324.701,00    1.046.385,86
Φεβρουάριος 2016    0    4    3.300.947,86    825.236,97
Μάρτιος 2016    0    1    0,00    0,00
Απρίλιος 2016    0    3    2.826.531,69    942.177,23
Μάιος 2016    0    11    6.194.720,99    563.156,45
Ιούνιος 2016    0    5    3.472.377,96    694.475,59
Ιούλιος 2016    6    7    21.697.783,98    3.099.683,43
Αύγουστος 2016    3    1    296.535,83    296.535,83
Σεπτέμβριος 2016                   
Οκτώβριος 2016                   
Νοέμβριος 2016                   
Δεκέμβριος 2016                   
ΣΥΝΟΛΑ    1491    623    308.874.667,04    495.785,98
                
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
     ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ    ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ    ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ    ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ
 ΑΝΑ ΥΠΟΘΕΣΗ
Μέχρι και το 2015    551    180    23.210.078,15    128.944,88
Ιανουάριος 2016    8    6    1.418.176,35    236.362,73
Φεβρουάριος 2016    23    13    3.695.196,35    284.245,87
Μάρτιος 2016    4    4    1.784.821,44    446.205,36
Απρίλιος 2016    18    4    5.988.172,09    1.497.043,02
Μάιος 2016    12    10    7.328.806,18    732.880,62
Ιούνιος 2016    17    5    1.026.784,67    205.356,93
Ιούλιος 2016    19    8    2.319.750,40    289.968,80
Αύγουστος 2016    13    1    292.686,32    292.686,32
Σεπτέμβριος 2016                   
Οκτώβριος 2016                   
Νοέμβριος 2016                   
Δεκέμβριος 2016                   
ΣΥΝΟΛΑ    665    231    47.064.471,95    203.742,30
                
Πηγή : Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων    
4.    ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ    ΙΟΥΝΙΟΣ    ΙΟΥΛΙΟΣ    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ    ΣΥΝΟΛΟ    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
2013    1.351    2.668    3.096    7.115    ΜΟΝΟ Σ.Δ.Ο.Ε.
2014    3.708    8.828    9.739    22.275    ΜΟΝΟ Δ.Ο.Υ
2015    4.532    9.511    25.571    39.614    Δ.Ο.Υ-ΥΕΔΔΕ-Σ.Δ.Ο.Ε.
2016    4.889    11.837    11.687    28.413    Για το χρονικό διάστημα από 1.6 έως και 7.8.16  περιλαμβάνονται έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν μόνο από τις Δ.Ο.Υ. (όχι από Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.)
                    
ΠΗΓΗ: Επεξεργασία δεδομένων Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων5.    Πλήθος διενεργηθέντων ελέγχων από τις Εφορίες, ανά είδος ελέγχου
    1.1.2016 - 31.8.2016    
    Πλήθος ελέγχων    Βεβαιωθέντα
ποσά
( €)
Πλήρεις έλεγχοι    2.099    923.802.855,98
Μερικοί έλεγχοι    12.774    316.886.356,01
Έλεγχοι Φορολογίας Κεφαλαίου    2.276    32.727.873,19
Σύνολα    17.149    1.273.417.085,18Πηγή : Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων        
        ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1. Τα αποτελέσματα πλήρων και μερικών ελέγχων λαμβάνονται από το Ο.Π.Σ ELENXIS ενώ τα αποτελέσματα ελέγχων κεφαλαίου αποστέλλονται στην υπηρεσία μας με έγγραφο από τις Δ.Ο.Υ.
2. Στους μερικούς ελέγχους δε συμπεριλαμβάνονται οι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, που διενεργούν οι Δ.Ο.Υ., για τους οποίους εκδόθηκαν εντολές ελέγχου για καταλογισμό παραβάσεων.6.    Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου
Πλήθος ελέγχων και ποσά βεβαίωσης, ανά είδος ελέγχου
1.1.2016 - 31.8.2016
Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.    Πλήθος ελέγχων    Ποσά βεβαίωσης (€)
Έλεγχοι off-shore εταιρειών    24    20.107.239,97
Έλεγχοι εμβασμάτων    127    341.712.399,59
Έλεγχοι Φυσικών Προσώπων  Μεγάλου Πλούτου    22    32.135.969,36
Σύνολο    173    393.955.608,92ΠΗΓΗ: Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
    
        
Σημείωση: 1. Στους ελέγχους εμβασμάτων συμπεριλαμβάνονται όλοι οι λοιποί έλεγχοι πλην των
ελέγχων off-shore εταιρειών και Φυσικών Προσώπων  Μεγάλου Πλούτου.
2. Οι έλεγχοι της λίστας Lagard συμπεριλαμβάνονται στους ελέγχους εμβασμάτων.7.    Μέση βεβαίωση ανά είδος διενεργηθέντων ελέγχων του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.
1.1.2016-31.8.2016
 Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.     1.1.2016-31.8.2016
Έλεγχοι off-shore εταιρειών (χιλ. €/ υπόθεση)    837.801,67
Έλεγχοι εμβασμάτων  (χιλ. €/ υπόθεση)    2.690.648,82
Έλεγχοι Φυσικών Προσώπων Μεγάλου Πλούτου (χιλ. €/υπόθεση)    1.460.725,88
 
Πηγή : Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων8.    Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων – Εισπραξιμότητα
 Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.    1.1.2016 - 31.8.2016
    Απολογιστικά στοιχεία
ΠΛΗΡΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.
Σύνολο ολοκληρωθέντων Πλήρων Ελέγχων    141
Σύνολο Βεβαιωθέντων Φόρων και Προστίμων σε εκ. €    435.316.683,45
Σύνολο Εισπραχθέντων Φόρων και Προστίμων σε εκ. €    73.775.495,65
Ποσοστό (%) είσπραξης προς βεβαίωση    16,95%
ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.
Σύνολο ολοκληρωμένων Μερικών Ελέγχων    97
Σύνολο Βεβαιωθέντων Φόρων και Προστίμων σε εκ. €    39.161.006,37
Σύνολο Εισπραχθέντων Φόρων και Προστίμων σε εκ. €    23.485.350,79
Ποσοστό (%) είσπραξης προς βεβαίωση    59,97%Πηγή : Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
    
    
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η στοχοθεσία για το αποτέλεσμα της βεβαίωσης πλήρων ελέγχων για το έτος 2016 αφορά το σύνολο της βεβαίωσης,  σε αντίθεση με το έτος 2015 για το οποίο ο στόχος στο K.E.ME.EΠ αφορούσε τη βεβαίωση εξαιρουμένων των υποθέσεων με χαμηλή/μηδενική αναμενόμενη εισπραξιμότητα.
Τα βεβαιωθέντα ποσά υποθέσεων με χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα τα οποία δεν παρακολουθούνται πλέον στο TAX ADMINISTRATION MONITOR, ανέρχονται, σύμφωνα με στοιχεία του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ για το διάστημα 1/1 -31/8/16, σε 5.447.556,00 ευρώ.
9.    Τελωνεία
    Καύσιμα
    Αριθμός Ελέγχων    Ποσό Βεβαίωσης    Μέσος όρος
2014    27.365    18.054.344 €    660 €
2015    8.859    13.783.250 €    1.556 €
2016 9ΜΗΝΟ    2.567    2.437.207 €    949 €    Καπνικά
    Αριθμός Ελέγχων    Ποσό Βεβαίωσης    Μέσος όρος
2014    11.754    59.894.357 €    5.096 €
2015    6.585    147.664.108 €    22.424 €
2016 9ΜΗΝΟ    4.531    279.403.859 €    61.665 €
            
      Πηγή : Επεξεργασία Δεδομένων Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
10.     Κατασχέσεις – Δεσμεύσεις Τελωνειακής Υπηρεσίας 1.1.2016-30.9.2016
Α/Α    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ   ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ    ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ -
ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΟΥΣ    ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΙΔΩΝ
1    ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ    23    ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ
(σε γραμμάρια)    364.468,70
            ΗΡΩΙΝΗ
(σε γραμμάρια)    25415,30
            ΚΟΚΑΪΝΗ
(σε γραμμάρια)    5,60
            ΧΑΠΙΑ
(σε τεμάχια)    7.735
2    ΟΠΛΑ     4    ΣΠΡΕΪ ΠΙΠΕΡΙΟΥ    Μία φιάλη 40ml
            ΓΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΟΠΛΩΝ (σε τεμάχια)    21
            ΣΙΔΕΡΟΓΡΟΘΙΕΣ
(σε τεμάχια)    2
             ΟΥΔΕΝ    
                   
3    ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ    169    ΤΣΙΠΟΥΡΟ-ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ
(σε λίτρα)    245.297,23
            ΜΠΥΡΑ
(σε λίτρα)    3.180,60
            ΚΡΑΣΙ
(σε λίτρα)    29.180,50
             ΛΙΚΕΡ
(σε λίτρα)    185,70
              ΑΜΒΥΚΕΣ
(σε τεμάχια)    13
            ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ    3
              ΑΝΥΔΡΗ ΑΛΚΟΟΛΗ
(σε λίτρα)    251,08
                 ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ 40 VOL
(σε λίτρα)    29.359,38
4    ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ    12    ΒΕΝΖΙΝΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗ
(σε λίτρα)
 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ    460,00
            ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
(σε λίτρα)    300,00
            ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ
(σε λίτρα)    4.260,00
5    ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ    268     Ε.Ι.Χ    195
            ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΜΑΞΕΣ    4
            ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ    2
            ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ (Ε.Ι.Χ.)    8
            ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ    1
            ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ    43
            ΦΟΡΤΗΓΑ    24
6    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ    2    ΠΗΛΙΝΟ ΔΟΧΕΙΟ    1
            ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΜΦΟΡΕΩΝ    1
Α/Α    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ   ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ    ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ -
ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΟΥΣ    ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΙΔΩΝ
7    ΚΑΠΝΙΚΑ    358    ΤΣΙΓΑΡΑ (σε τεμάχια)    363.933.423
            ΠΟΥΡΑ (σε τεμάχια)    276
            ΚΑΠΝΟΣ (σε γραμμάρια)    15.982.993
8     ΡΕΥΣΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ
(ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ)    161    ΕΥΡΩ    3.253.865 €
            ΛΙΡΕΣ ΑΓΓΛΙΑΣ    16.750
            ΡΟΥΒΛΙΑ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ     1.822.500
(περίπου 81€ )
            ΛΕΚ ΑΛΒΑΝΙΑΣ    485.000
            ΔΗΝΑΡΙΑ FYROM    9.500
            ΛΕΒΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ    3.300
            ΛΙΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ    59.600
            ΔΟΛΛΑΡΙΑ  ΚΑΝΑΔΑ    33.900
            ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ     62.000
            ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΦΡΑΓΚΑ    25.750
            ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΗΠΑ    $1.101.619
9    ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
(ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ)    157         
                 
            ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ TOSHIBA
(σε τεμάχια)    1.348.000
            ΔΙΑΦΟΡΑ ( ΡΟΥΧΑ, ΚΑΠΕΛΑ, ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ, ΡΟΛΟΓΙΑ, ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ, ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ, ΒΑΛΙΤΣΕΣ, ΤΣΑΝΤΕΣ,  ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ ΚΛΠ)
(σε τεμάχια)    260.550
                
            ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
(σε τεμάχια)    831
     Σύνολο    1154         

11.     Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων
1.1.2016 - 31.8.2016
 
Πηγή : Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ12.     ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝΣτον τομέα των καπνικών προϊόντων, από την Κυβέρνηση δόθηκε και δίνεται έμφαση στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, το οποίο αποστερεί από το Ελληνικό Δημόσιο τεράστια ποσά εσόδων και βλάπτει την επιχειρηματικότητα και την υγιή λειτουργία της σχετικής αγοράς. Ενισχύθηκε η διενέργεια ελέγχων από όλες τις διωκτικές υπηρεσίες. Ολοκληρώθηκε η ψήφιση Νόμου με σκοπό την ενίσχυση της καταπολέμησης της λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων.  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εξοπλισμό των ελεγκτικών υπηρεσιών με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, προκειμένου να υποβοηθηθούν αποτελεσματικά στην επιτυχία του έργου τους.ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
1.      Διενέργεια 6.585 ελέγχων, με συνολικό βεβαιωμένο ποσό ύψους 147.664.108 € (αύξηση της τάξης του 146,54% σε σχέση με  το έτος 2014). Οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών και η αφαίρεση των τελωνειακών αρμοδιοτήτων από την Ειδική Γραμματεία Σ.Δ.Ο.Ε. είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των ελέγχων σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά, παρά ταύτα, η ορθότερη στόχευση των ελεγκτικών ενεργειών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των συνολικών βεβαιωθέντων εσόδων κατά ποσοστό 146,54%. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων πραγματοποιήθηκαν από όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.659 κατασχέσεις συνολικής ποσότητας  634.972.879 τεμαχίων καπνικών προϊόντων και με συνολικό ποσό αναλογούντων δασμών και φόρων ύψους 115.281.813 Ευρώ (έναντι 2.245 κατασχέσεων συνολικής ποσότητας 428.802.919 τεμαχίων και με συνολικό ποσό δασμών και φόρων ύψους 75.741.023 € για το έτος 2014).Είδος Ελέγχου    2014    2015
    Αριθμός Ελέγχων    Ποσό Βεβαίωσης    Μ.Ο.    Αριθμός Ελέγχων    Ποσό Βεβαίωσης    Μ.Ο.
Καπνικά    11.754    59.894.357 €    5.096 €    6.585    147.664.108 €    22.424 €
    2014    2015    Μεταβολή
ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙΣΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ (σε τεμάχια)    428.802.919    634.972.879    +48,08%
ΑΝΑΛΟΓΟΥΝΤΕΣ  ΔΑΣΜΟΙ & ΦΟΡΟΙ    75.741.023 €    115.281.813 €    +52,21%
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ    2.245    2.659    +18,44%
ΠΗΓΗ: Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων
ΠΗΓΗ: Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων2.     Συμμετοχή στην ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με αντικείμενο την κατάρτιση Σχεδίου Νόμου για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων.3.     Συμμετοχή στη Διϋπουργική Επιτροπή κύρωσης του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (με συντονιστή το Υπουργείο Υγείας).  Η εν λόγω επιτροπή έχει ήδη ολοκληρώσει το κείμενο κύρωσης του Πρωτοκόλλου, το οποίο επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία.4.     Συμμετοχή στη Διυπουργική Επιτροπή για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014.40.ΕΕ σχετικά με τη ρύθμιση του πλαισίου της εμπορίας και διακίνησης καπνικών προϊόντων (με συντονιστή το Υπουργείο Υγείας). Το σχετικό Σχέδιο Νόμου έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση από το αρμόδιο Υπουργείο.5.     Αποδοχή δωρεάς για την προμήθεια του πρώτου αυτοκινούμενου σαρωτή (x-ray scanner) με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες. Στις  23  Δεκεμβρίου  2015  υπεγράφη  η  σύμβαση  μεταξύ  της  εταιρείας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ.»  και «ΠΡΩΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»  και  αναμένεται  η παραλαβή  του  συστήματος  εντός  του τρέχοντος έτους (η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε άμεσα), βάσει  των  όρων  της  σύμβασης. Έχει  υποβληθεί  επιχειρησιακό  σχέδιο  λειτουργίας  του  συστήματος  και  έχουν  δρομολογηθεί  οι  απαραίτητες  διοικητικές  ενέργειες  για  την  άμεση  λειτουργία  του  με  την  παράδοσή  του  στην  Ελληνική  Τελωνειακή  Υπηρεσία. 6.     Έγκριση δέσμευσης πίστωσης του απαιτούμενου ποσού για την προμήθεια πέντε ανιχνευτικών συστημάτων ελέγχου αποσκευών, επιβατών και δεμάτων. Παράλληλα, εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για περαιτέρω προμήθεια συστημάτων x-ray με στόχο την υποβοήθηση του ελεγκτικού έργου της Τελωνειακής Υπηρεσίας.ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016
1.     Διενέργεια 4.531 ελέγχων κατά το εννιάμηνο του έτους, με συνολικό βεβαιωμένο ποσό ύψους     279.403.859 €.Είδος Ελέγχου    2016 (εννιάμηνο)
    Αριθμός
Ελέγχων    Ποσό
Βεβαίωσης    Μ.Ο.
Καπνικά    4.531    279.403.859 €    61.665 €
 ΠΗΓΗ: Γενική Γραμματεία Δημοσίων ΕσόδωνΣτο πλαίσιο των ελέγχων πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις καπνικών προϊόντων, ως κάτωθι:
Είδος Ελέγχου    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΟΥΣ    Ποσότητα
Καπνικά    ΤΣΙΓΑΡΑ
(σε τεμάχια)    363.933.423
    ΚΑΠΝΟΣ
(σε γραμμάρια)    15.982.993
    ΠΟΥΡΑ
(σε τεμάχια)    276
ΠΗΓΗ: Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων2.     Ολοκλήρωση και προώθηση στα συναρμόδια Υπουργεία στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας των καπνικών προϊόντων.3.     Προώθηση και ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο του σχεδίου νόμου «Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου κλπ», του οποίου βασικά σημεία είναι:
i.    η θεσμοθέτηση αδειοδότησης σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καπνικών προϊόντων,
ii.    η δημιουργία σχετικού μητρώου διακινητών,
iii.    η υποχρέωση εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας από τις καπνοβιομηχανίες προς τους πελάτες και προμηθευτές τους.
iv.    η απαγόρευση διασυνοριακών πωλήσεων καπνού, με τη χρήση νέων τεχνολογιών (πχ. διαδίκτυο),
v.     η πρόβλεψη συστημάτων ιχνηλασιμότητας και επιπλέον χαρακτηριστικών ασφαλείας για όλα τα προϊόντα καπνού  σε εφαρμογή σχετικής Οδηγίας της Ε.Ε.,
vi.    η σύσταση Διϋπηρεσιακού Συντονιστικού Κέντρου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα πρότυπα άλλων χωρών, για το συντονισμό των υπηρεσιών διαφορετικών Υπουργείων.4.     Πρωτοβουλία για σύσταση Διϋπουργικών Ομάδων με αντικείμενο την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας των καπνικών προϊόντων, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και σε επίπεδο επιχειρησιακών στελεχών.5.     Σύσταση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την καθιέρωση νέων τεχνικών προδιαγραφών για τις ένσημες ταινίες φορολογίας καπνού και τη μελέτη σκοπιμότητας εκτύπωσης αυτών από νέο φορέα. Η ομάδα έχει παραδώσει το πόρισμά της για την εκτύπωση νέων ταινιών. 6.     Αποδοχή από την OLAF του αιτήματος συγχρηματοδότησης που είχε υποβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος HERCULES III, για την δράση «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αυτόματης καταγραφής πινακίδων κυκλοφορίας διερχομένων οχημάτων». Η δράση περιλαμβάνει έξι συνοριακά τελωνεία, δηλαδή τα τελωνεία Κήπων, Καστανεών, Κακαβιάς, Κρυσταλλοπηγής Μέρτζανης και Νίκης. Επιτεύχθηκε χρηματοδότηση 90%, καθώς όλα τα επιλεγμένα σημεία αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Η δράση ανέρχεται στα 658.100 ευρώ, με συμμετοχή της χώρας μας στα 217.173 ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31.12.2017.7.     Υποβολή νέας πρότασης στην OLAF στο πλαίσιο του προγράμματος HERCULE III, για την δράση «Προμήθεια ανιχνευτικών συστημάτων Χ-RΑYS για τον έλεγχο των αποσκευών». Η πρόταση περιλαμβάνει την προμήθεια έξι (6) συστημάτων για τα τελωνεία Σάμου, Κω, Καστανεών, Νίκης, Μέρτζανης, και Α΄ τελωνείο Πειραιά συνολικής αξίας 240.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η απάντηση αναμένεται τον Νοέμβριο του 2016.8.     Διαβίβαση αιτήματος και λήψη απόφασης  ανάληψης  υποχρέωσης για τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια  τεσσάρων ενδοσκοπίων για  την ΕΛΥΤ  ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΟ  ΣΤ΄  Τελωνείο  Πειραιά, Το  Α’  Θεσσαλονίκης και το  Τελωνείο  Πατρών.9.     Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την απευθείας ανάθεση εκτύπωσης νέων, προηγμένων τεχνολογικά και ασφαλέστερων, ενσήμων ταινιών φορολογίας καπνού στην Τράπεζα της Ελλάδας.10.    Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά του νέου ηλεκτρικά θερμαινόμενου προϊόντος καπνού, σύμφωνα με τις επιταγές του ως άνω ψηφισθέντος Νόμου περί καπνικών προϊόντων.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 20161.     Έκδοση των προβλεπόμενων στο ν.σ.  Υπουργικών Αποφάσεων με τις οποίες θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των  σχετικών διατάξεων του προαναφερόμενου ψηφισθέντος Νόμου (Ν. 4410.2016). 2.     Υλοποίηση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών εφαρμογών στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Τελωνείων για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων.3.     Στελέχωση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για τη δίωξη του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. και στήριξη της παραγωγικής λειτουργίας του.4.     Παρακολούθηση της διαδικασίας για την προμήθεια σταθερών και κινητών σαρωτών φορτίων (x-ray scanners), όσον αφορά:
•    τη χρηματοδότηση
•    την πραγματοποίηση σχετικού διαγωνισμού
•    την απόκτησή τους
•    τη λειτουργία τους και
•    τις απαιτούμενες προσλήψεις υπαλλήλων – χειριστών.5.     Ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόβλεψης νέων  ένσημων ταινιών φορολογίας καπνού.6.     Μελέτη σκοπιμότητας για την εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων.7.     Μελέτη για την αναδιαμόρφωση του τρόπου φορολόγησης των καπνικών προϊόντων, με σκοπό τη δικαιότερη και αποδοτικότερη φορολόγηση και την αποτροπή του λαθρεμπορίου.8.     Εντατικοποίηση των ελέγχων με σκοπό την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων και στόχο να υλοποιηθεί πλήρως ο προγραμματισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2016, που προβλέπει: Στελέχωση και ενίσχυση των Κινητών Ομάδων Ελέγχου  (Κ.Ο.Ε.)  που  πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους και δίωξη κατά τη διακίνηση αγαθών και προϊόντων, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου  στον  Ε.Φ.Κ.  (καπνικά,  αλκοολούχα,  ενεργειακά  προϊόντα).
 Δημιουργία  μικτών  συνεργείων  ελέγχου  για  την  ενίσχυση  του  μηχανισμού ελέγχου των προϊόντων υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ., ήτοι καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων.
 Αύξηση  των  χημικών  ελέγχων  σε  υλικά  και  προϊόντα,  για  την  πληρότητα  των  όρων  και  των  προδιαγραφών τους,  ώστε αυτά να διοχετεύονται με ασφάλεια στην αγορά.
 Εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων σε χώρους  διακίνησης  και  παρασκευής  χημικών  προϊόντων  ώστε  αυτοί  να  λειτουργούν  σύμφωνα  με  τα  πρότυπα και τους κανόνες ασφάλειας.
 Εντατικοποίηση των  απαραίτητων  χημικών  ελέγχων  σε  καύσιμα,  καπνικά  και  αλκοολούχα  προϊόντα  για  την  ασφαλή κατανάλωσή  τους,  αλλά και την  παράλληλη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.
 Ενδυνάμωση των  συνεργασιών  με  συναρμόδιες  Αρχές  και  Φορείς,  με  σκοπό  την  ασφάλεια  των  καταναλωτών  και  την προστασία του περιβάλλοντος από απειλές ρύπανσης.
 Εκπόνηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών και καπνικών προϊόντων.
 Σταδιακή Προμήθεια των Τελωνειακών Υπηρεσιών με μέσα δίωξης (x-ray για εμπορευματοκιβώτια και δέματα, γεφυροπλάστιγγες, σκύλοι ανιχνευτές, κάμερες καταγραφής κ.α.).
 Υποχρεωτική υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων με ηλεκτρονικό τρόπο.
 Συγκριτική μελέτη αναλυτικών παραμέτρων μεταξύ προτύπων, παραποιημένων και λαθραίων τσιγάρων με σκοπό την αποκάλυψη της προέλευσης επεξεργασίας και της τοξικότητας αυτών.
Υιοθέτηση συστήματος συγκριτικής αξιολόγησης - αξιοποίησης των δεδομένων των επιθεωρήσεων καυσίμων πλοίων από την Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων thetis-S.13.     ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝΟ τομέας των καυσίμων αποτελεί ιδιάζουσας σημασίας τομέα για την οικονομία της χώρας. Ως εκ τούτου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, το οποίο απειλεί την υγιή λειτουργία της αγοράς και αποστερεί έσοδα από τη χώρα. Ενισχύθηκε η διενέργεια ελέγχων από όλες τις διωκτικές υπηρεσίες. Προχώρησε η υλοποίηση νόμων που παρέμεναν ανενεργοί για μεγάλο διάστημα, με την έκδοση σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων και προωθήθηκε ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός συστημάτων ελέγχου παράδοσης και παραλαβής καυσίμων, με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς.ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 20151.     Διενέργεια 8.859 ελέγχων, με συνολικό βεβαιωμένο ποσό από το λαθρεμπόριο ύψους 13.783.250 €. Οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών και η αφαίρεση των τελωνειακών αρμοδιοτήτων από την Ειδική Γραμματεία Σ.Δ.Ο.Ε., είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των ελέγχων σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά, παρά ταύτα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους των ενεργειακών προϊόντων.Είδος Ελέγχου    2014    2015
    Αριθμός Ελέγχων    Ποσό Βεβαίωσης    Μ.Ο.    Αριθμός Ελέγχων    Ποσό Βεβαίωσης    Μ.Ο.
Καύσιμα    27.365    18.054.344 €    660 €    8.859    13.783.250 €    1.556 €
ΠΗΓΗ: Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων2.     Αναπροσαρμογή του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, με σκοπό την αύξηση των δημοσίων εσόδων (Ν. 4336.15).3.     Προώθηση Στρατηγικού Σχεδίου καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων στο πλαίσιο της Διαπραγμάτευσης, μέσω της Διυπουργικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. 4.     Υποβολή πρότασης για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με το σύστημα εισροών – εκροών, ώστε να προβλέπεται η  απαγόρευση εφοδιασμού με υγρά καύσιμα των πρατηρίων που δεν έχουν εφαρμόσει τα προβλεπόμενα για το σύστημα εισροών – εκροών και περαιτέρω  πρόβλεψη επιβολής  διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των παραβατών. Η πρόταση έχει προωθηθεί αρμοδίως και εξετάζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.5.     Έκδοση Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού. Στο πλαίσιο της επιταγής για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, το Υπουργείο επανακαθόρισε τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων, με γνώμονα την αντικειμενικότερη και δικαιότερη καταβολή του επιδόματος, σε όσο το δυνατό περισσότερους φορολογούμενους.6.     Τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τις διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στις φορολογικές αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων.7.     Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Υπ. Οικονομίας-Ανάπτυξης και Τουρισμού, Οικονομικών και Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων) σχετικά με την εγκατάσταση και τον έλεγχο ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων καθώς και στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων. Η εν λόγω απόφαση ήταν σε εκκρεμότητα από το 2013 (Ν.4177 - ΦΕΚ A 173.2013). 8.     Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Υπ. Οικονομίας-Ανάπτυξης και Τουρισμού, Οικονομικών, Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών – εκροών και GPS σε πλωτά μέσα (σλέπια, κλπ) μεταφοράς πετρελαιοειδών. Ο νόμος που προέβλεπε την απόφαση ήταν του 2012 (N.4072 – ΦΕΚ Α 86.2012).9.     Καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων καθώς και της διαδικασίας επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, και του τρόπου ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία (30.9.2016. Κ.Υ.Α ΔΕΦΚΦ Α 1141582 ΕΞ 2016).ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 20161.     Διενέργεια 2.567 ελέγχων κατά το εννιάμηνο του 2016, με συνολικό βεβαιωμένο ποσό ύψους 2.437.207 €. Είδος Ελέγχου    2016 (εννιάμηνο)
    Αριθμός
Ελέγχων    Ποσό
Βεβαίωσης    Μ.Ο.
Καύσιμα    2.567    2.437.207 €    949 €
ΠΗΓΗ: Γενική Γραμματεία Δημοσίων ΕσόδωνΣτο πλαίσιο των ελέγχων πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις πετρελαιοειδών, ως κάτωθι:
Είδος Ελέγχου    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΟΥΣ    Ποσότητα
Πετρελαιοειδή    ΒΕΝΖΙΝΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗ
(σε λίτρα)    460
    ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ
(σε λίτρα)    4.260
ΠΗΓΗ: Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων2.     Σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας (Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) για τη σύνταξη σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης (GPS και εισροών – εκροών) στα πλωτά μέσα μεταφοράς καυσίμων. Η Ομάδα Εργασίας ολοκλήρωσε το έργο της και το σχέδιο της Κ.Υ.Α. αναρτήθηκε για διαβούλευση. Εν συνεχεία, υπογράφηκε από όλους τους συναρμόδιους φορείς και εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΑΝΥΠΟΙΚ 0001160ΕΞ2016.27.4.2016 (ΦΕΚ 1262.Β.2016) Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές και απαιτήσεις για την έγκριση πλωτών μέσων μεταφοράς καυσίμων ναυτιλίας ως εφοδιαστικών μέσων.3.     Σύσταση διυπουργικής ομάδας εργασίας (Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για τη σύνταξη σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σχετικά με την υποχρέωση ιχνηθέτησης των υγρών καυσίμων. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για ενεργοποίηση διάταξης Νόμου, η οποία ψηφίστηκε από το 2012 και προέβλεπε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ιχνηθέτηση υγρών καυσίμων. Η ομάδα εργασίας έχει ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες της και το πόρισμα έχει κατατεθεί και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για την προς έκδοση Κ.Υ.Α.4.     Έναρξη διαδικασίας τροποποίησης του εξουσιοδοτικού Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ν. 3054.02), όσον αφορά το ποια είναι τα συναρμόδια Υπουργεία για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την ιχνηθέτηση των υγρών καυσίμων. Η τροποποιητική διάταξη προωθήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο και ενσωματώθηκε στο Νόμο 4409.2016 (άρθρο 37).5.     Πρωτοβουλία για σύσταση διυπουργικών ομάδων με σκοπό την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας – συμβούλων και σε επίπεδο επιχειρησιακών στελεχών.6.     Σύσταση Ομάδας Διοίκησης Έργου στο πλαίσιο καταπολέμησης της νοθείας και του λαθρεμπορίου καυσίμων, μέσω της παρακολούθησης και ολοκλήρωσης σχετικών δράσεων. Η Ομάδα Εργασίας έχει διαχωριστεί σε έξι υποομάδες, με βάση τις ειδικές δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, οι οποίες συνεδριάζουν σε τακτική βάση και υποβάλλουν προτάσεις σε αντίστοιχη συσταθείσα Επιτροπή, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2016 1.     Υλοποίηση δράσεων για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων στο πλαίσιο της συσταθείσας Ομάδας Διοίκησης Έργου.2.     Οριστικοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, προκειμένου αυτό να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την ολοκληρωμένη υλοποίηση όλων των απαιτούμενων δράσεων.3.     Εντατικοποίηση των ελέγχων με σκοπό την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και στόχο να υλοποιηθεί πλήρως ο προγραμματισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2016, που προβλέπει:

Στελέχωση και ενίσχυση των Κινητών Ομάδων Ελέγχου  (Κ.Ο.Ε.)  που  πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους και δίωξη κατά τη διακίνηση αγαθών και προϊόντων, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου  στον  Ε.Φ.Κ.  (καπνικά,  αλκοολούχα,  ενεργειακά  προϊόντα).
 Εγκατάσταση  ολοκληρωμένων  συστημάτων  παρακολούθησης  εισροών - εκροών  σε  πλωτά μέσα  μεταφοράς  πετρελαιοειδών, σε  δεξαμενές  φορολογικών  αποθηκών και αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης
 Δημιουργία  μικτών  συνεργείων  ελέγχου  για  την  ενίσχυση  του  μηχανισμού ελέγχου των προϊόντων υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ., ήτοι καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων.
 Επικαιροποίηση της  νομοθεσίας  για  τους ιχνηθέτες καυσίμων, για τον έλεγχο της ποιότητας των υγραερίων  και  για τον έλεγχο του  ζύθου  και του πετρελαίου καύσης.
 Αύξηση  των  χημικών  ελέγχων  σε  υλικά  και  προϊόντα,  για  την  πληρότητα  των  όρων  και  των  προδιαγραφών τους,  ώστε αυτά να διοχετεύονται με ασφάλεια στην αγορά.
 Εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων σε χώρους  διακίνησης  και  παρασκευής  χημικών  προϊόντων  ώστε  αυτοί  να  λειτουργούν  σύμφωνα  με  τα  πρότυπα και τους κανόνες ασφάλειας.
 Εντατικοποίηση των  απαραίτητων  χημικών  ελέγχων  σε  καύσιμα,  καπνικά  και  αλκοολούχα  προϊόντα  για  την  ασφαλή κατανάλωσή  τους,  αλλά και την  παράλληλη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.
 Ενδυνάμωση των  συνεργασιών  με  συναρμόδιες  Αρχές  και  Φορείς,  με  σκοπό  την  ασφάλεια  των  καταναλωτών  και  την προστασία του περιβάλλοντος από απειλές ρύπανσης.
 Εκπόνηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών και καπνικών προϊόντων.
 Ανάπτυξη συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών - εκροών στα καύσιμα.
 Εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών στις φορολογικές αποθήκες καυσίμων στα αεροδρόμια.
 Εντοπισμός και καταγραφή δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων
 Υποχρεωτική υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων με ηλεκτρονικό τρόπο.
 Διεξαγωγή τουλάχιστον 32.000 εργασιών σχετικών με τη διασφάλιση της είσπραξης Ε.Φ.Κ. στον τομέα καυσίμων.
Υιοθέτηση συστήματος συγκριτικής αξιολόγησης - αξιοποίησης των δεδομένων των επιθεωρήσεων καυσίμων πλοίων από την Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων thetis-S
 Κωδικοποίηση νομοθεσίας πετρελαίου καύσης
 Εισήγηση νομοθετικών διατάξεων (Κ.Υ.Α.), οι οποίες καθορίζουν όρους και διαδικασίες ("Διαδικασίες δειγματοληψίας, εξέτασης και γνωμοδότησης περί της κανονικότητας ή μη δειγμάτων υγραερίου") που εφαρμόζονται στον επίσημο έλεγχο της ποιότητας των υγραερίων.14.     ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝΣτον κλάδο των αλκοολούχων προϊόντων, έγιναν σημαντικά βήματα για την διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού. Καθορίστηκαν, με Υπουργική Απόφαση, οι όροι και οι διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των μονάδων παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας του οίνου, με στόχο τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, την ορθή επιβολή του φόρου και την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας. Εξασφαλίστηκε η «ταμειακή» διευκόλυνση των μικρών ζυθοποιείων και των μικρών οινοπαραγωγών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον βέλτιστο τρόπο οι αλλαγές που επήλθαν με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και να διευκολυνθούν στην προσαρμογή τους, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν και να προσφέρουν στις τοπικές οικονομίες και την εθνική οικονομία.ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 20151.     Νομοθετική ρύθμιση για  την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί ( Ν. 4346.2015) με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων.2.     Έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζονται :
• οι όροι και οι διαδικασίες για τον έλεγχο και εποπτεία των μονάδων παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας οίνου
• οι αναγκαίες ρυθμίσεις που αφορούν στη φορολόγηση, διακίνηση και παρακολούθηση αυτού, με στόχο τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, την ορθή επιβολή του φόρου και την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας.3.     Νομοθετική ρύθμιση, για την υλοποίηση σύστασης του ΟΟΣΑ, που αφορά στη δυνατότητα συλλειτουργίας αποσταγματοποιείων και ποτοποιείων με στόχο την διευκόλυνση του εμπορίου και ενίσχυση του ανταγωνισμού. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 1.     Στο πλαίσιο των ελέγχων κατά το εννιάμηνο του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις καπνικών προϊόντων, ως κάτωθι:
Είδος Ελέγχου    2016 (εννιάμηνο)
    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΟΥΣ    Ποσότητα
ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ    ΤΣΙΠΟΥΡΟ-ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ
(σε λίτρα)    245.297,23
    ΜΠΥΡΑ
(σε λίτρα)    3.180,60
    ΚΡΑΣΙ
(σε λίτρα)    29.180,50
     ΛΙΚΕΡ
(σε λίτρα)    185,70
    ΑΜΒΥΚΕΣ
(σε τεμάχια)    13
    ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ    3
    ΑΝΥΔΡΗ ΑΛΚΟΟΛΗ
(σε λίτρα)    251,08
    ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ 40 VOL
(σε λίτρα)    29.359,38
    ΤΣΙΠΟΥΡΟ-ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ
(σε λίτρα)    245.297,23
ΠΗΓΗ: Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων2.     Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την παροχή επιπλέον διευκολύνσεων στους μικρούς οινοπαραγωγούς, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή προσαρμογή τους στο νέο φορολογικό καθεστώς οίνου.4.     Έκδοση εγκυκλίου με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους μικρούς οινοπαραγωγούς, που δεν διαθέτουν τα συνυποβαλλόμενα με τη Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης,  δικαιολογητικά (και μόνο για τη μεταβατική περίοδο της πρώτης εφαρμογής της επιβολής Ε Φ.Κ.), να δηλώσουν τα αποθέματα του προϊόντος τους προκειμένου να φορολογηθούν.5.     Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων απόδοσης 3% επί του ζύθου, προς διευκόλυνση των μικρών ζυθοποιείων.6.     Νομοθετική ρύθμιση που αφορά στη χορήγηση απαλλαγής από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον οίνο που προορίζεται για την παραγωγή ξυδιού, με στόχο την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο και την ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τομέα. 7.     Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πλήρη μετουσίωση της αιθυλικής αλκοόλης, παρασκευή, διάθεση και εμφιάλωση αυτής, με στόχο την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.8.     Έκδοση Υπουργικής Απόφασης, στην οποία καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στη χορήγηση απαλλαγής από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον οίνο που προορίζεται για την παραγωγή ξυδιού.9.     Νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση του ειδικού καθεστώτος επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα, που ισχύει  για την περιοχή της Δωδεκανήσου, με σκοπό την εξασφάλιση της ορθολογικής λειτουργίας των κανόνων του ανταγωνισμού αλλά και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
10.     Ιδιαίτερη εστίαση στους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί επιβολής Ε.Φ.Κ.  στον οίνο.
ΥΠΗΡΕΣΙΑ:ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛ.Υ.Τ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΝΟ ΚΑΤΆ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΌ 1/8/2016 ΕΩΣ 31/8/2016
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΕΛΕΓΧΟΥ    ΑΡΙΘΜΟΣ
ΕΛΕΓΧΩΝ    ΑΡΙΘΜΟΣ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ    ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΟΥ ΕΛΕΧΘΗΚΑΝ    ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΜΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ    ΣΥΝΟΛΟ
ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ    ΠΟΣΟΣΤΟ
ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ    34    44    34    4    4    11.76%
ΠΗΓΗ: Γενική Γραμματεία Δημοσίων ΕσόδωνΥΠΗΡΕΣΙΑ: ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛ.Υ.Τ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΝΟ ΚΑΤΆ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ 1/9/2016 ΕΩΣ 30/9/2016
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΕΛΕΓΧΟΥ    ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΩΝ    ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ    ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΟΥ ΕΛΕΧΘΗΚΑΝ    ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΜΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ    ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ    ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ    224    231    228    17    16    7,14%
                        
                        
                        
ΠΗΓΗ: Γενική Γραμματεία Δημοσίων ΕσόδωνΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 20161.     Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την επέκταση της διαδικασίας του ελέγχου και της επιβολής κυρώσεων επί παραβάσεων και στις πρώτες ύλες παραγωγής ξυδιού, με στόχο τη διασφάλιση της τήρησης του τελωνειακού νόμου.
2.     Προώθηση ρύθμισης που αφορά στον καθορισμό ευνοϊκότερων προϋποθέσεων  για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε οινοπνευματοποιούς  Β΄ κατηγορίας. 3.     Εντατικοποίηση των ελέγχων με σκοπό την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλκοολούχων και στόχο να υλοποιηθεί πλήρως ο προγραμματισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2016., ο οποίος προβλέπει: Στελέχωση και ενίσχυση των Κινητών Ομάδων Ελέγχου  (Κ.Ο.Ε.)  που  πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους και δίωξη κατά τη διακίνηση αγαθών και προϊόντων, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου  στον  Ε.Φ.Κ.  (καπνικά,  αλκοολούχα,  ενεργειακά  προϊόντα).
 Δημιουργία  μικτών  συνεργείων  ελέγχου  για  την  ενίσχυση  του  μηχανισμού ελέγχου των προϊόντων υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ., ήτοι καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων.
 Τυποποίηση της διαδικασίας για τον έλεγχο της  λειτουργίας φορολογικών αποθηκών αιθυλικής αλκοόλης  και  αλκοολούχων  ποτών  και  καπνικών  προϊόντων.
 Αύξηση  των  χημικών  ελέγχων  σε  υλικά  και  προϊόντα,  για  την  πληρότητα  των  όρων  και  των  προδιαγραφών τους,  ώστε αυτά να διοχετεύονται με ασφάλεια στην αγορά.
 Εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων σε χώρους  διακίνησης  και  παρασκευής  χημικών  προϊόντων  ώστε  αυτοί  να  λειτουργούν  σύμφωνα  με  τα  πρότυπα και τους κανόνες ασφάλειας.
 Εντατικοποίηση των  απαραίτητων  χημικών  ελέγχων  σε  καύσιμα,  καπνικά  και  αλκοολούχα  προϊόντα  για  την  ασφαλή κατανάλωσή  τους,  αλλά και την  παράλληλη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.
 Ενδυνάμωση των  συνεργασιών  με  συναρμόδιες  Αρχές  και  Φορείς,  με  σκοπό  την  ασφάλεια  των  καταναλωτών  και  την προστασία του περιβάλλοντος από απειλές ρύπανσης.
Υποχρεωτική υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων με ηλεκτρονικό τρόπο.
 Διεξαγωγή τουλάχιστον 21.000 εργασιών σχετικών με τη διασφάλιση της είσπραξης Ε.Φ.Κ. στον τομέα αλκοόλης και ποτών αλκοόλης.
Υιοθέτηση συστήματος συγκριτικής αξιολόγησης - αξιοποίησης των δεδομένων των επιθεωρήσεων καυσίμων πλοίων από την Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων thetis-S
Κατάρτιση Σχεδίου Επίσημου Ελέγχου αλκοόλης και ποτών με αλκοόλη
 Κωδικοποίηση - επικαιροποίηση νομοθεσίας ζύθου

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...