°F | °C
invalid location provided
Οι σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις κομμάτων
Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2016 09:36

 και ΜΜΕ αποτελούν «βόμβα» στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος

maxi_akouei_9
 

Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος*

Ας μην υποτιμάται ή υπόκωφη βοή της ελληνικής κοινωνίας που στενάζει από τις φοβερές συνέπειες της κρίσης. Οι σκανδαλώδεις, δανειοδοτήσεις μεγαλο-νταβατζήδων, πολιτικών κομμάτων και καναλαρχών αποτελούν «βόμβα» στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος που η κοινωνία απαιτεί να πυροδοτηθεί!

Επί πολλά έτη διακινούνται στην κοινή γνώμη ατράνταχτα στοιχεία που φανερώνουν ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις, χωρίς να έχουν στην διάθεση τους επαρκείς εμπράγματες διασφαλίσεις.

Τα στοιχεία ήδη έχουν περιέλθει σε γνώση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και είναι καθολικό το αίτημα να διερευνηθεί η νομιμότητα των τραπεζικών δανείων που έχουν λάβει οι προνομιούχοι του συστήματος εξουσίας.

Ειδικότερα η κάθε τράπεζα φαίνεται ότι έχει προτιμήσεις σε ΜΜΕ, τα οποία όχι μόνο δανειοδοτούσε αλλά επιχορηγούσε και με μεγάλα διαφημιστικά πακέτα, ώστε όλοι τελικά να μένουν ευχαριστημένοι (αλλά και συγκαλυπτόμενοι…)

Οι εκθέσεις διαπιστώνουν ότι «υπήρξε εξαιρετική αντιμετώπιση» υπέρ των συγκεκριμένων δανειοληπτών (κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης) από τις τράπεζες, κάτι που δεν ισχύει για τους άλλους δανειολήπτες.

Οι τράπεζες έδωσαν υπέρογκα δάνεια χωρίς τις αναγκαίες διασφαλίσεις, τα δάνεια αυτά εντάσσονται στην κατηγορία ειδικού κινδύνου και θα έπρεπε να εγκρίνονται από το ανώτατο όργανο των τραπεζών και αυτό δεν γινόταν πάντα.

Επιπλέον, σε περίπτωση επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των μέσων ενημέρωσης, έπρεπε να αυξηθούν οι διασφαλίσεις, κάτι που δεν έγινε.

Βέβαιον, εξ άλλου είναι πως οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ δεν αποπλήρωναν ούτε τους τόκους των δανείων που είχαν λάβει, ενώ οι τράπεζες έσπευδαν να αναχρηματοδοτήσουν τα ίδια δάνεια ή να εκδίδουν κοινά ομολογιακά δάνεια, πάλι χωρίς καμιά επί της ουσίας εξασφάλιση. Ακόμη και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οπότε λογικά οι τράπεζες για τη δική τους εξασφάλιση θα έπρεπε να απαιτούν επιπρόσθετες εγγυήσεις, δεν το κάνουν, και κυρίως δεν απαιτούν προσωπικές εγγυήσεις.

Οι απαντήσεις όλων των διευθυντών ήταν πανομοιότυπες: «Δεν θέλαμε να συμβάλουμε στο κλείσιμο των επιχειρήσεων»

Τα τελευταία χρόνια στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης δόθηκαν 1,1 δισ. ευρώ, ωστόσο οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από το πόρισμα της ΤτΕ, κυμαίνονται από 50% έως 90%!

Οι τράπεζες δηλαδή δανείζουν αφειδώς μέσα στην κρίση, χωρίς αναγκαίες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις από ό, τι φαίνεται και στη συνέχεια χρεώνουν το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό με ανακεφαλαιοποιήσεις.

Τρώνε δηλαδή οι λίγοι με χρυσά κουτάλια και τρυπάνε οι τσέπες των πολλών. Όμως, ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι και η οργή στο ζενίθ. Μόνο με έναν τρόπο, συνεπώς, θα επιτευχθεί η αποσυμπίεσης της συσσωρευμένης αγανάκτησης. Οφείλει η Δικαιοσύνη να δράσει κατά προτεραιότητα και γρήγορα για να επιστραφούν τα «κλεμμένα» στον «κουμπάρο» του πολύπαθου ελληνικού λαού.

* Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος.