°F | °C
invalid location provided
ΜΑΝΩΛΗΣ Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:
Παρασκευή, 08 Απρίλιος 2016 18:36

 «Η παρασκευή του γιαουρτιού από σκόνη και όχι από νωπό ελληνικό γάλα θα πλήξει καίρια τους Έλληνες παραγωγούς και τις εξαγωγές»



Ο κ.  Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την προτεινόμενη αλλαγή παρασκευής του γιαουρτιού και με χρήση αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων του σε μορφή σκόνης που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί διατροφικό προϊόν με ιδιαίτερη σημασία για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, αποτελεί δε παραδοσιακό προϊόν το οποίο παρασκευάζεται με τη& nu; ίδια τεχνοτροπία στην χώρα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το ύψος των συνολικών εξαγωγών για το 2015 κυμάνθηκε στα 140.000.000 ευρώ κατατάσσοντάς το μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών αγροτικών προϊόντων.
 Η σημερινή νομοθεσία προβλέπει ότι το γιαούρτι προκύπτει μετά από πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος. Η αναθεώρηση του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών που έχει υποβληθεί προ&sigma f; διαβούλευση στην Επιτροπή αφήνει ανοικτό το παράθυρο για τη δυνατότητα χρήσης αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων του σε μορφή σκόνης.
Μια τέτοια όμως εξέλιξη, αναμένεται να πλήξει καίρια την γαλακτοπαραγωγή στην Ελλάδα, καθώς οι μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις που υφίστανται σήμερα θα είναι αδύνατον να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές από τις αθρόες εισαγωγές.
Καθώς η αλυσίδα παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- η αναθεώρηση του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών περί χρήσης αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων τους σε μορφή σκόνης, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας;
- πώς σκοπεύει να στηρίξει μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αγελαδοτροφίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη από την κατάρρευση τιμών που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο;
- θα μπορούσε να ενταχθεί το νωπό αγελαδινό γάλα στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων στα σχολεία;».