Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα114
mod_vvisit_counterΧθές418
mod_vvisit_counterAll8033311
°F | °C
invalid location provided
Δεκάδες δράσεις για την προαγωγή Υγείας
Τετάρτη, 20 Ιανουάριος 2016 18:20

 και χιλιάδες πολίτες ενημερώθηκαν

από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο για το 2016

katsifaras-xarokopos-2

Ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο που καλύπτει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, των προβλημάτων, των ζητημάτων Υγείας, της προσπάθειας προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, περιλαμβάνει το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης Πρόληψης, Ενημέρωσης και Προαγωγής Υγείας των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2016 που θα τεθεί προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 3 μ.μ. στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).

Από τις δεκάδες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και από αυτές που συμμετείχε με διάφορους φορείς, χιλιάδες είναι οι πολίτες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, κάθε ηλικίας, που ενημερώθηκαν ιδίως για το πώς μπορούν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα τόσο για ασθένειες όσο και για άλλα ζητήματα όπως είναι η οδική ασφάλεια, το bullying, η στήριξη των κοινωνικών ομάδων κ.α.

Ο σχεδιασμός αφορά δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα περιόδου 2016, για την εφαρμογή προγραμμάτων προάσπισης και προαγωγής της υγείας, προσυμπτωματικού ελέγχου ως πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα υγείας, αλλά και θέματα προνοιακού χαρακτήρα που ανάγονται στην κοινωνική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, την αποφυγή του στίγματος και της περιθωριοποίησης και τον συντονισμό φορέων και δικτύου εθελοντών.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναγνωρίσει την αναγκαιότητα χάραξης μιας στρατηγικής, μιας ενιαίας στρατηγικής με στοχευμένες πολιτικές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Κάποιες πολιτικές απαιτούν εθελοντική προσφορά, κοινή συμμετοχή χωρίς κόστος, καθώς και τοπική κοινωνική συμφωνία. Κάποιες άλλες κινητοποιούν τη συλλογική ευαισθησία και δεν απαιτούν ιδιαίτερη χρηματοδότηση από την κρατική μηχανή» επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τονίζοντας πως θα πρέπει να συνεργαστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Δράσεις που υλοποιήθηκαν το 2015

Στο σύντομο απολογισμό που θα κάνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Αντώνης Χαροκόπος, θα αναφερθεί και στις δράσεις που έγιναν το 2015.

Μεταξύ άλλων, έγιναν σπιρομετρήσεις από την Κινητή Μονάδα Υγείας της Περιφέρειας σε όλη την Δυτική Ελλάδα, μετρήσεις σακχάρων και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, στήριξη της ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, υλοποίηση Ημερίδας για τον καρκίνο του πνεύμονα, Ημερίδες και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την σημαντικότητα εγγραφής στα Αρχεία Δοτών Μυελού των Οστών, δράσεις για την ενημέρωση του ευρύτερου πληθυσμού για τον ιό του HIV/AIDS, ενημερωτικές εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια, δημιουργία εντύπων ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία που πρόκειται να διανεμηθούν το έτος 2016 σε σχολικά ιδρύματα, εκδηλώσεις για το ασφαλές διαδίκτυο και την αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού, ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και διεξαγωγή του Διαβητικού Χωριού.

Επίσης, εξασφαλίστηκε η παραχώρηση χώρου επί της οδού Ακτή Δυμαίων, στην Πάτρα και η προμήθεια εξοπλισμού για την δημιουργία γραφείου ενημέρωσης όπου θα διενεργούνται και αιμοληψίες. Το εν λόγω γραφείο πρόκειται να λειτουργήσει το 2016 από τα τοπικά σωματεία μεσογειακής αναιμίας/ θαλασσαιμίας.

Όλες αυτές οι δράσεις, βέβαια, έγιναν με τη συνεργασία των τοπικών φορέων, της Εκκλησίας, των Δήμων, των Συλλόγων κ.α.

Σχεδιασμός για το 2016

Το σχέδιο δράσης έτους 2016 στηρίζεται στην στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κοινωνικής προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που συμπεριλαμβάνεται στο Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μεταξύ των άλλων δράσεων που προβλέπονται είναι: συνεργασία με την Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών για την ενημέρωση και τη βελτίωση των τεχνογνωσιών του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, ημερίδα για τη νόσο του ALZHEIMER και την άνοια, συνέχιση των εκδηλώσεων για την Οδική Ασφάλεια, ημερίδες για την ισότητα των φύλων, για την παιδική Παχυσαρκία, για τον σακχαρώδη διαβήτη, για την νόσο της Κυστικής Ίνωσης, στήριξη της αγωγής κατά του Καπνίσματος.