Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα2980
mod_vvisit_counterΧθές7093
mod_vvisit_counterAll6647453
°F | °C
invalid location provided
ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Επιστημονικό σεμινάριο στην Αθήνα

foreas

 

Επιστημονικό Σεμινάριο με θέμα ‘Ανάκτηση και Επαναχρησιμοποίηση νερού από υγρά απόβλητα' πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19 Ιουνίου στην Αθήνα.

Διοργανωτές του  η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ και το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Μεσόγειο, με την συμμετοχή επιστημόνων από Περιφέρειες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οργανισμούς Υδρευσης και Αποχέτευσης απ' όλη τη Χώρα.

Εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ, παρευρέθη ο Ειδικός Γραμματέας Δρ Ιωάννης Συμπέθερος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόθεση και θέληση από πλευράς Υπουργείου για την προώθηση στην Χώρα μας της επαναχρησιμοποίησης. Στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «Για τις περιοχές ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου, αλλά και γενικότερα στο πλαίσιο της αειφόρου διαχείρισης υδατικών πόρων, η επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων - λυμάτων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα επάρκειας. Η ανάγκη αξιοποίησης των λυμάτων για επαναχρησιμοποίηση επιβάλλει την άμεση ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων προδιαγραφών για επαναχρησιμοποίηση, προσαρμοσμένων στις Ελληνικές συνθήκες. Η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε τροποποίηση της Υγειονομικής Διάταξης του 1965 που αφορά στην επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων σε χώρους με δημόσια πρόσβαση (ΥΑ Δ.ΥΓ2/Γ.Π.οικ. 133551/2008, ΦΕΚ 2089/Β/9-10-2008). Θα πρέπει όμως τα επόμενα βήματά μας να είναι προσεκτικά και πολύ καλά μελετημένα ώστε να αποκλεισθούν οποιεσδήποτε αστοχίες που θα δυσφημήσουν την υπόθεση της επαναχρησιμοποίησης νερού στη χώρα μας»

 Ομιλητές στο σεμινάριο ήταν ο εκπρόσωπος του  Παγκόσμιου Οργανισμού στην Μεσόγειο Δρ Γιώργος Καμιζούλης, ο Δρ Πέτρος Γκίκας Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Δρ Ιωάννης Καλαβρουζιώτης Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο εννοιολογικό πλαίσιο της επαναχρησιμοποίησης, στην δυναμική της, στα κριτήρια και τους κανόνες, στις μεθόδους αξιοποίησης, στον σχεδιασμό και ανάλυση της άρδευσης ,ε λύματα και στις προοπτικές για την Χώρα μας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Φ.Δ./Λ.Μ. έχει δημοπρατήσει ήδη σχετική μελέτη -έρευνα που αφορά το θέμα αυτό για την διερεύνηση της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης στο Εθνικό πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου , που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη του 2009, ώστε να προταθεί στους Δήμους για υλοποίηση.

 

Ιωάννης Συμπέθερος

Ειδικός Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...