Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα2848
mod_vvisit_counterΧθές7093
mod_vvisit_counterAll6647321
°F | °C
invalid location provided
Οι ανθρωπολογικές εντολές

Του συνεργάτη μας Χριστοφ. Κ. Διδασκάλου, θεολόγου

Όλοι γνωρίζουμε τις Δέκα Εντολές. Τις πέντε πρώτες τις θεολογικές, που αναφέρονται στο Θεό και τις πέντε δεύτερες, τις ανθρωπολογικές που αναφέρονται στους ανθρώπους, στις σχέσεις και τη ζωή των ανθρώπων.

Οι ανθρωπολογικές αρετές όπως αναφέρονται από του Ευαγγελιστή Μάρκου είναι: «μη μοιχεύσης, μη φονεύσης, μη κλέψης, μη ψευδομαρτυρήσης, τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου» (Κεφ. ι΄ 19) είναι πέντε. Μετά την εντολήν της ψευδομαρτυρίας ας προστίθεται και η εντολή «μη αποστερήσης», να μην εξαπατήσης, είναι εντολές που αναφέρονται από ανθρώπους σε ανθρώπους, είναι οι ανθρωπολογικές.

Οι ανθρωπολογικές εντολές έχουν μεγάλη σημασία και αξία για τη ζωή όλων μας. Ρυθμίζουν τις αναμεταξύ μας σχέσεις. Γίνονται οι σχέσεις μας περισσότερον από ανθρώπινες, γίνονται θεϊκές. Δεν θα υπάρχουν ηθικές παρεκτροπές, εγκλήματα, κλοπές, ψεύδη, εξαπατήσεις και οι γονείς μας θα είναι στην κορυφή της ζωής μας.

Γενικότερα θα λέγαμε πως οι ανθρωπολογικές εντολές ρυθμίζουν την όλη μας ζωή την ατομική, την οικογενειακή, την κοινωνική, την εθνική και την παγκόσμιον. Λέμε πως η Αμερική είναι η πλανητάρχης. Πλανητάρχης καλός είναι ανθρωπολογικές εντολές, οι εντολές του Θεού.

Ο Κύριος στη διδασκαλία του προτάσσει τις ανθρωπολογικές αρετές. Τις προτάσσει και μας προκαλεί να τις προσέχουμε. Οι ανθρωπολογικές εντολές καθοδηγός μας πάντοτε και ευτυχία μας συνεχής.

      

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...