°F | °C
invalid location provided
Η Υγεία στο κρεββάτι του Προκρούστη
Πέμπτη, 04 Δεκέμβριος 2014 19:07
 
 
 

Μειωμένες δαπάνες υγείας, ανύπαρκτη ΠΦΥ και καταρρακωμένα δημόσια νοσοκομεία συνθέτουν την εικόνα της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), που υπολογίζει την πραγματική φαρμακευτική δαπάνη στο 1,6 δισ., την ώρα που το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ έχει ψαλιδιστεί. Εμπαιγμό στο θέμα των ανασφάλιστων καταλογίζουν στην κυβέρνηση οι γιατροί.

Μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία,  περιέγραψαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μ. Βλασταράκος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δ. Βαρνάβας.  

Δαπάνες που περικόπτονται συνεχώς, όπως φαίνεται και στον προϋπολογισμό του 2015, υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ΠΦΥ μόνο στα χαρτιά, Νοσοκομεία που καταρρέουν λόγω της απογύμνωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και μια φαρμακευτική δαπάνη που διαμορφώνεται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Στα παραπάνω προστίθεται και οι δύσκολες συνθήκες στις οποίες λειτουργούν και τα μικρομεσαία ιατρεία και εργαστήρια, καθώς οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Την ίδια στιγμή, οι εργαστηριακοί γιατροί καλούνται ήδη να καταβάλουν clawback για το α’ εξάμηνο (50-60% μεσοσταθμικά), ενώ το μέτρο συνολικά, θα συζητηθεί στις 16 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας για το 2015 προϋπολογίζονται στα 4,23 δισ. ευρώ έναντι 4,74 δισ. ευρώ που αναμένεται να κλείσουν στο τέλος του 2014. Η χρηματοδότηση τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένη. Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, η χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία είναι μειωμένη κατά 22,8% σε σχέση με το 2014 που προβλέπεται να κλείσει στα 1,450 δισ. €, αφού το σχετικό κονδύλι για το 2015 είναι 1,118 δισ. €. Επίσης, η χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για τα λοιπά νοσοκομεία  (ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΝΙΜΤΣ, ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ, ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ) για το 2015 θα είναι 41 εκατ. €, μειωμένη κατά 2,7% σε σχέση με το 2014 που εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 42 εκατ. €.

Εν τω μεταξύ, οι Γιατροί κατηγόρησαν το Υπουργείο Υγείας για εμπαιγμό γιατρών και πολιτών στο κομμάτι της περίθαλψης των ανασφάλιστων, αφού εκτιμούν πως στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτη. Ο λόγος βρίσκεται στην περιπλοκότητα του συστήματος αφού για να υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις ένας ανασφάλιστος θα πρέπει πρώτα να πάρει ιατρική γνωμάτευση και παραπεμπτικό από δομή του ΠΕΔΥ. Μετά θα πρέπει να μεταβεί σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου για να εγκριθούν οι εξετάσεις θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως η αντίστοιχη τριμελής επιτροπή του νοσοκομείου.  Ωστόσο, όπως επανειλημμένα έχουν καταγγείλει οι νοσοκομειακοί γιατροί, στα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν ακόμα συσταθεί σχετικές επιτροπές, ενώ και εκεί που υπάρχουν δυσλειτουργούν.

Στον ΕΟΠΥΥ, η κρατική επιχορήγηση προβλέπεται στα 526 εκ. ευρώ για το 2015, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με το 2014 (633 εκ. ευρώ). Ελαφρώς αυξημένες είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, όταν «οι ανασφάλιστοι αγγίζουν τα 2,5 με 3 εκατομμύρια, τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τα Ταμεία καταρρέουν, ενώ ακόμη και πολλά από τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές», σημείωσαν οι Γιατροί.

Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη του ΠΙΣ, βάση της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή για το 2015, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει ίδια, παρότι εντάσσονται και 2,5 – 3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες. «Στην πραγματικότητα, η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αν και παρουσιάζεται στα ίδια επίπεδα με το 2014, είναι μειωμένη», αναφέρουν.

Επιπλέον, το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για τις λοιπές παροχές ασθενείας είναι μειωμένο κατά 354 εκατομμύρια ευρώ (1.271 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι 1.625 εκατ. ευρώ το 2014).

Λύσεις

Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ έχουν υποβάλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας συγκεκριμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Ανάμεσά τους, η εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας η οποία αποτελεί τον βασικό πυλώνα κάθε συστήματος, η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και η λειτουργία ενός ενιαίου δημοσίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο οι ασθενείς θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση χωρίς εμπόδια και επιβαρύνσεις. Οι δε γιατροί θα πρέπει να μπορούν, στο σύνολό τους, να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και να αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση. Μόνο έτσι – σημείωσε ο κ. Βλασταράκος – θα αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία και θα μειωθεί το κόστος των πανάκριβων νοσηλειών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα θεραπευτικά και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, ενώ έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει η ενιαία μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος των δαπανών τους σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επανέλαβε ότι πρέπει άμεσα να ανακοινωθεί το ατομικό πλαφόν ανά πάροχο για τα διαγνωστικά εργαστήρια και η εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων.