°F | °C
invalid location provided
Πρωτοποριακή συσκευή
Κυριακή, 02 Νοέμβριος 2014 17:50

προσφέρει σημαντική βοήθεια στους τυφλούςΜία μοναδική συσκευή, η πρώτη εγκεκριμένη παγκοσμίως βοηθάει σήμερα στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού λειτουργικής όρασης για άτομα που υποφέρουν από τύφλωση. Το εμφύτευμα είναι μία επαμφιβληστροειδική προσθετική που εμφυτεύεται χειρουργικά εσωτερικά στο μάτι και περιλαμβάνει μία κεραία, μία θήκη ηλεκτρονικών και μια συστοιχία ηλεκτροδίων. όπως εξηγεί ο καθηγητής Οφθα

Dr--Kanellopoulos-2

λμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος.
Το Σύστημα Προσθετικής Αμφιβληστροειδούς Argus II, όπως ονομάζεται, έχει εγκριθεί προς χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Σήμανση CE) και είναι  σήμερα διαθέσιμο σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θα προστεθούν και άλλες.

Πώς Δημιουργεί Όραση το Argus® II;
Σε ένα υγιές μάτι, σ

ημειώνει ο κ. Κανελλόπουλος, οι φωτοϋποδοχείς (ραβδία και κωνία) στον αμφιβληστροειδή μετατρέπουν το φως σε μικροσκοπικά ηλεκτροχημικά ερεθίσματα, τα οποία μεταφέρονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου αποκωδικοποιούνται σε εικόνες.  Εάν οι φωτοϋποδοχείς δεν λειτουργούν πλέον σωστά -λόγω παθήσεων όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια - το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία διακόπτεται και το οπτικό σύστημα δεν μπορεί να μετατρέψει το φως σε εικόνες. Το Σύστημα Προσθετικής Αμφιβληστροειδούς Argus II ("Argus II") παρακάμπτει όλους τους κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς.  Μία μικροσκοπική βιντεοκάμερα, που βρ

ίσκεται στα γυαλιά του ασθενούς, αποτυπώνει μία εικόνα. Το βίντεο αποστέλλεται σε έναν μικρό υπολογιστή που φοράει ο ασθενής (δηλαδή στη μονάδα επεξεργασίας βίντεο – VPU), όπου υποβάλλεται σε επεξεργασία και μετατρέπεται σε οδηγίες που μεταφέρονται ξανά στα γυαλιά μέσω ενός καλωδίου.  Αυτές οι οδηγίες μεταβιβάζονται ασύρματα στην κεραία του εμφυτεύματος.  Στη συνέχεια, τα σήματα στέλνονται στη συστοιχία ηλεκτροδίων, η οποία εκπέμπει μικρούς παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος.  Αυτοί οι παλμοί παρακάμπτουν τους κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς και διεγείρουν τα υπόλοιπα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία μεταβιβάζουν την οπτική πληροφορία κατά μήκος του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, δημιουργώντας την αντίληψη μοτίβων φωτός.  Οι ασθενείς μαθαίνουν να ερμηνεύουν αυτά τα οπτικά μοτίβα.

Οφέλη του Argus® II
Το Argus II επιπλέον, προσφέρει τα παρακάτω οφέλη:
•          Μεγαλύτερη κ

λινική εμπειρία από οποιοδήποτε σύστημα προσθετικής αμφιβληστροειδούς που έχει ποτέ αναπτυχθεί.
•          Βελτιώσεις στην ικανότητα εκτέλεσης οπτικών εργασιών που παρατηρήθηκαν σε πολλούς ασθενείς
•          Εξωτερικά εξαρτήματα και λογισμικό, τα οποία μπορούν να αναβαθμιστούν, ώστε να εκμεταλλευθούν μελλοντικές καινοτομίες.
•          Ελάχιστος χρόνος από την εμφύτευση μέχρι την πρώτη χρήση του συστήματος και τη χρήση στο σπίτι.
•          Το εμφύτευμα είναι ασφαλές για σαρώσεις MR υπό όρους.
•          Επεξεργαστής βίντεο με προσαρμόσιμες ρυθμίσεις για ατομικές προτιμήσεις, για παράδειγμα:
1.     Ενίσχυση ακμών.
2.     Ενίσχυση διαβάθμισης αντίθεσης.
3.     20° μέγιστο δυνατό οπτικό πεδίο.
4.     Μπορεί να συγκριθεί με έναν χάρακα 30 εκ. σε απόσταση ίση με το μήκος του χεριού.
5. Ηχητικά σήματα π

ου παρέχουν πληροφορίες για τη λειτουργικότητα του συστήματος.

Γνωρίζατε ότι...;

Η λατινική λέξη “Argus” αναφέρεται σε έναν γίγαντα της Ελληνικής μυθολογίας, ο οποίος είχε 100 μάτια, τον Άργο Πανόπτη, που θεωρείτο ότι έβλεπε τα πάντα.  Ο Άργος ήταν υπηρέτης της Ήρας, θεάς των γυναικών και του γάμου, και συζύγου του Διός. Ο Δίας αποπλάνησε τη νύμφη Ιώ, η οποία ήταν επίσης ιέρεια της Ήρας.  Για να την κρύψει από τον Δία, η Ήρα την μεταμόρφωσε σε λευκή δαμαλίδα και ζήτησε από τον Άργο να την προσέχει και την προστατεύει από τον Δία.