°F | °C
invalid location provided
Επιστροφή στη φύση

Το χρονογράφημά μας

Του Γιάννη Γαϊτάνη

Τούτη την εποχή οι Οδυσσείς της ζωής θυμούνται τη γενέθλια γη. Νοσταλγοί του χθες και της απλής ζωής. Εραστές της γαλάζιας ακτής ή του βουνού. Άλλοι αναχωρούν για διακοπές στο εξωτερικό. Δεν τους γεμίζει πλέον το ελληνικό χωριό, το γραφικό νησάκι...

Ο νεοπλουτισμός σνομπάρει τον παλιό καφενέ του χωριού με την παμπ και την καφετέρια. Σε νέους τόπους οδηγείται. Εκτός Ελλάδας και πατρικού. Υποκρίνεται το σύγχρονο τουρίστα, ενώ στο βάθος η ψυχή του, βρίσκεται στα πατρικά χώματα. Βλέπετε στον καιρό μας οι διακοπές γίνονται πολλές φορές από κοσμική ανάγκη. Κάθε καλοκαίρι ο άνθρωπος αναζητά τη φυγή του.

Ο μήνας των διακοπών ξεσηκώνει γέρους και νέους.

Όλοι τη γη της Εδέμ αναζητούμε. Αμόκ φυγής από την τσιμεντούπολη.

Κάθε καλοκαίρι ρωτώ τον εαυτό μου: Που πας, άνθρωπε; Κι ο Καβάφης δίνει με λύπη την απάντηση:

«Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις... Η πόλις θα σ' ακολουθεί... Για τα αλλού -μην ελπίζεις- δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό. Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ στην κώχη τούτη τη μικρή, σ' όλη τη γη την χάλασες».

Άγραφη η πρόσκληση που στέλνει ο μοσχομπάτης και το ελατίσιο αεράκι του βουνού. Χωρίς επισημότητα και δίχως ταυτότητα τις διακοπές, η επιστροφή μας. Το ρουμελιώτικο χωριό και το κοραλλένιο ακρογιάλι θέλουν ανώνυμους και ταπεινούς προσκυνητές...

Χωρίς πρωτόκολλο και διαβατήριο μας υποδέχεται ο δικός μας τόπος. Το μήνα των διακοπών μας υπόσχεται να ξεχάσουμε τους άλλους έντεκα που περάσαμε με άγχος και την αγωνία της δημιουργίας...

Χωρίς πρόγραμμα η παρουσία μας. Διότι κυνηγώντας τα πολλά χάνεις τις λίγες όμορφες στιγμές που σου προσφέρουν οι διακοπές.

Αφήστε το βλέμμα σας να πλανηθεί στις βουνοκορφές και στ' ακρογιάλια. Δίχως ταυτότητα βουτήξτε στην αλμυρή κολυμβήθρα της χαράς.

Χωρίς συνέπειες οι ροζ αμαρτίες της ακτής. Την ενάρετη γαλήνη δεν ταράσσει το γυμνό, τα ηδονικά κορμιά που ροδίζουν και ξηροψήνουν τη χειμωνιάτικη λευκότητά τους.

Χωρίς αυτοκριτική οι πράξεις του καλοκαιριού. Με τη δροσιά και την ορμή των νέων, να συνοδεύεται η ξεγνοιασιά σας. Έτσι αποκαθίσταται η ισορροπία των νεύρων. Οι μέρες των διακοπών τρέχουν γρήγορα να συναντήσουν το Φθινόπωρο. Εσείς κρατείστε, έστω και για τις τέσσερις βδομάδες των διακοπών, μέσα σας την άνοιξη του καλοκαιριού.

Τα τριαντάφυλλα είναι ωραία γιατί μαραίνονται γρήγορα! Σαν τις διακοπές. Περάστε γαλήνια βράδια με το άρωμα του πεύκου, του έλατου και της γαλάζιας θεάς. Αυτό προστάζει χωρίς ταυτότητα στα παλιά και στον ξεχασμένο εσωτερικό σας κόσμο. Πλησιάστε και συνομιλήστε μαζί του. Στις διακοπές έχει ανάγκη από ανθρώπινο κι απλό διάλογο. Χαρείτε κι αγαπήστε ότι σας ευχαριστεί.

Αγάπη θα πει να μην λυπηθείς ποτέ για ότι αγάπησες...!        

              

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...