Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα86
mod_vvisit_counterΧθές210
mod_vvisit_counterAll8120577
°F | °C
invalid location provided
Τεχνητό χέρι δίνει στον ασθενή την αίσθηση της αφής
Πέμπτη, 06 Φεβρουάριος 2014 22:34

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_295997.jpg

Ένα τεχνητό μέλος επιτρέπει στον ασθενή να έχει την αίσθηση της αφής μέσω των τεχνητών δακτύλων δημιούργησε διεθνής επιστημονική ομάδα.

Ερευνητές από την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Μ. Βρετανία, με επικεφαλής τον Δρ Σιλβέστρο Μικέρα της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EFPL), συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ερευνητικής κοινοπραξίας Lifehand 2.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουν το προηγμένο αυτό χέρι για τον Δανό Ντένις Άαμπο Σόρενσεν, που είχε χάσει το αριστερό χέρι του σε ατύχημα με πυροτεχνήματα πριν σχεδόν μια δεκαετία.

Το τεχνητό μέλος συνδέθηκε με τα νεύρα του ασθενούς που υπήρχαν στο άνω τμήμα του βιολογικού χεριού του.

«Είναι η πρώτη φορά που ένας ακρωτηριασμένος άνθρωπος αποκτά σε πραγματικό χρόνο αίσθηση αφής από μια νευρο-προσθετική συσκευή», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας.

Καθώς οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι ο 36χρονος ασθενής ήταν σε θέση, ακόμα και με κλειστά μάτια, να διακρίνει το σχήμα και τη σκληρότητα των αντικειμένων που έπιανε με το τεχνητό χέρι.

Η καινοτομία του ρομποτικού άκρου έγκειται στον λογισμικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό του, που του επιτρέπει να μεταφέρει αισθητηριακά νευρικά σήματα στον εγκέφαλό του σε πραγματικό χρόνο.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν και τοποθέτησαν ειδικούς αισθητήρες πίεσης πάνω στο τεχνητό χέρι, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν και να καταγράψουν απτικές πληροφορίες (δηλαδή σχετικές με την αίσθηση της αφής).

Αυτό γίνεται, συγκεκριμένα, χάρη στη δυνατότητα μέτρησης της έντασης στους τεχνητούς τένοντες που ελέγχουν την κίνηση των δαχτύλων και με την μετατροπή αυτών των δεδομένων σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη συνέχεια, με ειδικούς αλγορίθμους, αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μετατρέπονται με ψηφιακό τρόπο σε νευρικά σήματα, που μπορούν να μεταδοθούν ασύρματα σε τέσσερα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια και από εκεί μέσω του κανονικού νευρικού συστήματος έως τον εγκέφαλο (και αντίστροφα).

Κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, η οποία έγινε στο Νοσοκομείο Γκεμέλι της Ρώμης, τέσσερα ηλεκτρόδια (που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ της Γερμανίας) εισήχθησαν και προσαρτήθηκαν στα νεύρα του άνω μέρους του χεριού του ασθενούς.

Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέονταν μέσω συρμάτων με τους βιονικούς αισθητήρες στα δάχτυλα του προσθετικού χεριού και αποτελούσαν τον μεσάζοντα που επέτρεπαν στον εγκέφαλο να «νιώθει» ξανά αισθήματα αφής.

«Είναι μαγικό! Μπορώ να νιώσω το κλείσιμο του χεριού μου που δεν υπάρχει πια», ήταν η πρώτη αντίδραση του Ντένις Άαμπο Σόρενσεν την πρώτη φορά που δοκίμασε το νέο χέρι του.

Όπως είπε, η τεχνητή αίσθηση αφής «έμοιαζε πολύ με εκείνη του φυσικού χεριού μου».

Μετά από εργαστηριακές δοκιμές ενός μήνα, ο ασθενής μπορούσε πια να πιάνει διάφορα πράγματα και να αισθάνεται, ακόμα και μέσα στο σκοτάδι, αν αυτό που έπιανε, ήταν σκληρό ή μαλακό, στρογγυλό ή τετράγωνο.

Πριν την πετυχημένη δοκιμή με τον Δανό ασθενή, είχαν προηγηθεί τεστ με πειραματόζωα και ανθρώπινα πτώματα, ώστε να είναι σίγουροι οι επιστήμονες και χειρουργοί για το πώς θα προσαρτήσουν σωστά τα ηλεκτρόδια στα νεύρα του άνω άκρου.

Οι ερευνητές ήδη προσπαθούν να εξελίξουν περαιτέρω το τεχνητό μέλος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι, και όχι μόνο σε κλινικό περιβάλλον.

Παράλληλα, ήδη κάνουν σχέδια προκειμένου το προσθετικό χέρι να αποκτήσει μεγαλύτερη ευαισθησία, ώστε να νιώθει επίσης την υφή και την θερμοκρασία των αντικειμένων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως, θα χρειαστεί μια δεκαετία περίπου ωσότου ένα τέτοιο «βιονικό» χέρι καταστεί διαθέσιμο για ευρύτερη χρήση.

Πάντως, το κόστος του αναμένεται να είναι υψηλό, και άρα προσιτό μάλλον μόνο σε ασθενείς υψηλό εισόδημα.

ΠΗΓΗ: in.gr