°F | °C
invalid location provided
Περιφερική Αρτηριακή και Θρομβοεμβολική Νόσος:
Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2014 18:17

synenteyjh--ygeia

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή

τους σώζουν τη ζωή των ασθενών

 

Η Περιφερική Αρτηριακή και Θρομβοεμβολική Νόσος είναι δυο σοβαρές παθήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα ώστε να μην αποβούν μοιραίες για την ζωή των ασθενών τόνισαν οι ομιλητές, μέλη της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε με αφορμή σχετικό Συμπόσιο.

Στα πλαίσια του Συμποσίου, η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία θα εξετάσει δωρεάν σήμερα Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014, για Περιφερική Αρτηριακή και Θρομβοεμβολική Νόσο  περισσότερους από 350 ασθενείς, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή. Η εξέταση και το Συμπόσιο τελούν υπό την Αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου και της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου.

Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος ( ΦΘΝ)

Με τον όρο Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος, ανέφερε ο κος Δημήτρης Μάρας, Δ/ντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας εννοούμε την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, των οποίων η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι κοινή. Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι εξαιρετικά συχνή, δυνητικά θανατηφόρα, σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα μπορεί όμως να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό.

Στην Ευρώπη, 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 350.000 Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού (86.831), τα τροχαία ατυχήματα (53.599) και το AIDS (5.860).

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, παραμένει υποεκτιμημένη τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τις Αρχές Δημόσιας Υγείας. 
Ο κυριότερος λόγος για αυτό είναι η δυσκολία διάγνωσης καθώς δεν έχει τυπικά συμπτώματα. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η διαρκής ενημέρωση των ιατρών και των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πρόσφατες πολυκεντρικές μελέτες, επεσήμανε ο κος Γιώργος Σφυροέρας, Αγγειοχειρουργός, Επιμ. Β’ της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν «Αττικόν» και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, έδειξαν ότι αρκετοί ασθενείς, που κινδυνεύουν από Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο δεν λαμβάνουν προληπτική αγωγή, η οποία γίνεται με την χορήγηση των κατάλληλων αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως είναι  η νέα φαρμακευτική ουσία ριβαροξαβάνη, με λήψη από το στόμα, που θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας το 2014, με εφαρμογή ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης και με υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ σε πολλούς άλλους δεν υποψιαζόμαστε καν ότι μπορεί να πάσχουν από φλεβική θρόμβωση.

Συνηθισμένα συμπτώματα της ΦΘΝ είναι πόνος, ερυθρότητα, ευαισθησία και οίδημα (πρήξιμο) στα κάτω άκρα. Στην περίπτωση Πνευμονικής Εμβολής μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως δυνατός πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, έντονος βήχας, ταχύπνοια, ταχυκαρδία και απώλεια συνείδησης.

Συμπερασματικά, κατέληξε ο κος Σφυρόερας, η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος αποτελεί συχνή και ύπουλη αιτία θανάτου στους νοσηλευόμενους κυρίως ασθενείς, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό. Η εφαρμογή κατάλληλης θρομβοπροφύλαξης μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές και να προλάβει σε πολλούς ασθενείς τις επώδυνες επιπλοκές της.

Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ)

Η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ), όπως τόνισε ο κος Θεοφάνης Παπάς, Αγγειοχειρουργός, Επιμ. Α’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ» και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας αποτελεί εκδήλωση της συστηματικής αθηροσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης) των αρτηριών του οργανισμού, που τροφοδοτούν με αίμα τα άκρα. Προσβάλλει το 10-15% των ατόμων του γενικού πληθυσμού ενώ περίπου το 50% των ασθενών με ΠΑΝ είναι ασυμπτωματικοί. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η νόσος είναι περισσότερο συχνή στους άνδρες και ο επιπολασμός της  αυξάνεται σημαντικά μετά το 50ο έτος.

Αρχικά, η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ) είναι ασυμπτωματική, μπορεί δε να παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το συχνότερο σύμπτωμα της ΠΑΝ είναι ο πόνος στα κάτω άκρα κατά τη βάδιση, ο οποίος σταματά με την ανάπαυση και εμφανίζεται πάλι με την έναρξη της βάδισης (διαλείπουσα χωλότητα). Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ο ασθενής πονά και στην ανάπαυση (άλγος αναπαύσεως) ενώ μπορεί να εμφανίσει πληγές που δεν κλείνουν ή/και νέκρωση ιστών (γάγγραινα).

Στους προδιαθεσικούς παράγοντες για την ανάπτυξη Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου συμπεριλαμβάνονται: Το φύλο η ηλικία, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης,
η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία (ύπαρξη υψηλής χοληστερόλης) και το κάπνισμα.

Η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων επιβαρυντικών παραγόντων σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης του συμπτώματος και μάλιστα με αθροιστική βαρύτητα. Η ύπαρξη δύο παραγόντων κινδύνου οδηγεί σε αύξηση της επικινδυνότητας κατά 2,5 φορές ενώ η ταυτόχρονη παρουσία τριών παραγόντων κατά 4 φορές.

Η διάγνωση της ΠΑΝ στηρίζεται στη λήψη του ατομικού ιστορικού, την κλινική εξέταση και σε μια σειρά απεικονιστικών εξετάσεων (Duplexή/καιTriplexυπερηχογράφημα, αξονική και μαγνητική αγγειογραφία, ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία).

Η αντιμετώπιση της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου (ΠΑΝ) μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει διακοπή καπνίσματος, φυσική άσκηση, ισορροπημένη δίαιτα και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής που περιλαμβάνει αντιαιμοπεταλιακά, αντιλιπιδαιμικά φάρμακα (στατίνες) καθώς και μια σειρά άλλων φαρμακευτικών παραγόντων όπως η σιλοσταζόλη, οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (Α-ΜΕΑ) και οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου.

Η χειρουργική θεραπεία κρίνεται απαραίτητα όταν τα συμπτώματα παρά την άσκηση, την βελτίωση των παραγόντων κινδύνου και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής μετά από μία περίοδο 4-6 μηνών δεν βελτιώνονται. Ενδείκνυται επίσης σε ασθενείς με άλγος ανάπαυσης, απώλεια ιστού ή/και γάγγραινα.

Το Συμπόσιο «Νεότερα Δεδομένα στην Αντιμετώπιση της Περιφερικής Αρτηριακής και Θρομβοεμβολικής Νόσου», πραγματοποιείται το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 στο ξενοδοχείο AgrinioImperial με την ευγενική  χορηγία των φαρμακευτικών εταιρειών BAYERHELLAS και ELPEN.

###

Σχετικά με την Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία

Η ΕΑΕ ιδρύθηκε το 1961. Μέλη της αποτελούν ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως Αγγειοχειρουργικής, Ακτινολογίας, Παθολογίας, Καρδιολογίας και άλλων, που ασχολούνται με την Αγγειολογία. Ο σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και προαγωγή της Αγγειολογίας στην Ελλάδα. Αυτό επιτυγχάνεται με την οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλες ελληνικές ή ξένες επιστημονικές εταιρείες, οργανώσεις ή Ιατρικούς Συλλόγους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την APR, τηλ. 210 3645 629
κα Καίτη Αντωνοπούλου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή κα Ρούλα Μητά: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.