Φεβ   Μάρτιος 2023   Απρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Walker Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα547
mod_vvisit_counterΧθές351
mod_vvisit_counterAll8145845
°F | °C
invalid location provided
FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Προβληματισμός και διάλογος στα Δυτικάforoym-3

Βήμα προβληματισμού και διαλόγου μεταξύ πλήθους φορέων αποτέλεσε για μια ακόμα φορά το Forum Ανάπτυξης, στην ημερίδα Ηλείας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας.

Η Ημερίδα Ηλείας του Forum Ανάπτυξης με κεντρικό θεματικό άξονα «Κοινή Ατζέντα στα Δυτικά. Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Για την περιφερειακή ανάπτυξη», συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ηλείας και τελούσε υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, ενώ πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εξίσου επιτυχημένη Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.

Στην τετράωρη συζήτηση, αντικείμενο διαλόγου αποτέλεσαν οι προτάσεις για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση μέσα από διάφορα πεδία συνεργασίας, με έμφαση στην διάσταση της έρευνας και της καινοτομίας.

Χαιρετισμό απέστειλε ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην ημερίδα λόγω κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή.

Στο μήνυμά του ο κ. Κοντογιάννης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την στήριξη της ελληνικής περιφέρειας και τόνισε ότι χρέος όλων των φορέων είναι να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα μεγάλα έργα υποδομής για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και να αποκτήσουν αναπτυξιακή αντίληψη, διευκολύνοντας επενδυτικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

«Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος πρέπει να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση και τα έργα να μην είναι αποσπασματικά, όπως στο παρελθόν, αλλά το ένα να είναι υποστηρικτικό του άλλου.

Σήμερα ολόκληρη η χώρα είναι ένα εργοτάξιο. Σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι κατασκευάζονται και αλλάζουν τη μορφή της Ελλάδος. Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεπερνούν τα 16 δις ευρώ ενώ μέσω ΣΔΙΤ εκτελούνται επί πλέον έργα ύψους 11δις ευρώ.foroym-1.j

Η Ελλάδα αλλάζει. Και η ξεχασμένη μέχρι πριν λίγα χρόνια ελληνική Περιφέρεια γίνεται κέντρο της ανάπτυξης για τη χώρα μας» κατέληξε στο μήνυμά του ο κ. Κοντογιάννης.

Στην αρχή της Ημερίδας Ηλείας του Forum Ανάπτυξης χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας κ. Φαίδων Κουνινιώτης.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες που οδηγούν σε συνέργειες και συμπράξεις δυνάμεων για την ανάπτυξη του Δυτικού άξονα.

Ο κ. Κουνινιώτης περιέγραψε το αναπτυξιακό προφίλ του κάθε νομού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τονίζοντας ότι η κάθε περιοχή με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που διαθέτει, λειτουργεί συμπληρωματικά η μια στην άλλη και όχι ανταγωνιστικά.

Το πάνελ των ομιλητών άνοιξε ο Νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας ο οποίος έθεσε ευθέως την ανάγκη διαπεριφερειακών συνεργασιών μεταξύ των Φορέων της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να ενισχυθούν και να συντονισθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη κοινών στόχων, αναφέροντας μάλιστα ότι θα πρέπει να εξεταστεί τη δημιουργία ενός Δυτικού Θεσμικού Μετώπου που θα ενίσχυε την διαπραγματευτική ικανότητα της Δυτικής Ελλάδας προς το Αθηνοκεντρικό κράτος.

Ο κ. Καφύρας πρότεινε ως πεδία συνεργασίας τα ενεργειακά δίκτυα, το φυσικό αέριο, τα μεγάλα οδικά έργα της Ιόνιας και Ολυμπίας Οδού, τον Δυτικό Σιδηροδρομικό άξονα, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες, τη βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου, την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων περιοχών, κ.α.foroym-4

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μίλησε ο διευθυντής της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Μιχάλης Τζωρτζής ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για την πορεία ολοκλήρωσης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Τζωρτζής τόνισε ότι το πρόγραμμα βαίνει προς την ολοκλήρωσή του έχοντας απορροφήσει μέχρι σήμερα το 95% των πόρων και μέχρι το τέλος του 2009 ο προϋπολογισμός των έργων θα έχει υπερκαλυφθεί.

Αναφερόμενος στην πορεία του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, ο κ. Τζωρτζής σημείωσε ότι το πρόγραμμα ξεκινά από το Νομό Ηλείας με την πρώτη απόφαση ένταξης να αφορά στον οδικό άξονα Κυλλήνη - Ανδραβίδα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Κώστας Αντζουλάτος, αναφέρθηκε στην «απώλεια του αναπτυξιακού βηματισμού» της Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία χρόνια λόγω της αποβιομηχάνισης, ενώ ανέδειξε τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω της απόστασης που την χωρίζει από τις μεγάλες αγορές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Για τους λόγους αυτούς τόνισε ότι για να συγκροτηθεί ένας αναπτυξιακός Δυτικός άξονας, πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν τρεις παράμετροι, δηλαδή, η ύπαρξη ενός επενδυτικού σχεδίου, η επιλογή καινοτόμου προϊόντος και η επένδυση στη γνώση.

Ο κ. Αντζουλάτος τόνισε με έμφαση την ανάγκη συνεργασίας των επιχειρήσεων με τα Ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής, προσθέτοντας ότι το Επιμελητήριο Αχαΐας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ηλείας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας κ. Αθανάσιος Σκορδαλής ο οποίος επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην περιφερειακή οικονομία και αγορά.

Ο κ. Σκορδαλής αναφερόμενος στην Ηλεία, είπε ότι βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση και ζήτησε την συνεργασία των φορέων της Δυτικής Ελλάδας για την επίτευξη μιας ισόρροπης ανάπτυξης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρος Κουμπιάς έδωσε την αναπτυξιακή διάσταση του Ακαδημαϊκού ιδρύματος στην Δυτική Ελλάδα, αναφέροντας ότι κάθε χρόνο υλοποιεί έργα υποδομής 11 εκ. ευρώ κατά μέσο όρο και ερευνητικά έργα 25 - 35 εκ. ευρώ.

Τόνισε όμως ότι για να παραχθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να στηριχθεί από την Πολιτεία και η προπτυχιακή λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Ο κ. Κουμπιάς αναφέρθηκε και στον ενεργό ρόλο του Πανεπιστημίου Πατρών στην σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας που συγκροτείται από όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής για την παροχή τεχνογνωσίας με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Πατρών κ. Σωκράτης Καπλάνης τόνισε από την πλευρά του ότι το δομικό πρόβλημα της Δυτικής Ελλάδας είναι ότι σε κάθε αναπτυξιακό σχέδιο που έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα, έλλειπε ένα σχέδιο εφαρμογής, δεσμευτική πολιτική, ειλικρίνεια και  συνέργεια μεταξύ των φορέων ανάπτυξης, γνώσης, των αρχών και των χρηστών.

Παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί στην Ηλεία το ΑΤΕΙ Πατρών και οι οποίες βασίζονται στην αρχή της κινητικότητας, της εξωστρέφειας και της αξιοποίησης της καινοτομίας μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Καπλάνης τόνισε την ανάγκη υλοποίησης δράσεων που προσελκύουν προσωπικότητες, Καθηγητές και Φοιτητές, προγραμμάτων διεθνοποίησης περιοχών, ενώ ανέδειξε το έργο που υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Αμαλιάδας.

Σημαντικές ανακοινώσεις έκανε στο πλαίσιο της Ημερίδας Ηλείας του Forum Ανάπτυξης ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γεράσιμος Παρασκευόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του έκανε γνωστό ότι ο Δήμος σε λίγες ημέρες θα καταθέσει στο ΤΕΙ Πατρών πλήρη φάκελο για την δημιουργία campus ΤΕΙ στον Πύργο σε δημοτική έκταση, με πρόβλεψη για όλες τις υποδομές.

Το δεύτερο θέμα που ανέδειξε ο κ. Παρασκευόπουλος ήταν το πρόβλημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, για το οποίο τόνισε ότι όλοι οι Δήμοι της Ηλείας έχουν καταλήξει στην χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας, αναμένοντας πλέον την οριστική γνωμοδότηση του ΤΑΣ για να κατατεθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...