Φεβ   Μάρτιος 2023   Απρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Julianna Walker Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα506
mod_vvisit_counterΧθές351
mod_vvisit_counterAll8145803
°F | °C
invalid location provided
ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ...

metenasates

Ανήλικοι Αφγανοί στην κατασκήνωση της Μπούκας, από την Πάτρα.

Με πρωτοβουλία του Μάριου Σαλμά η φιλοξενία των παιδιών, «είναι υποχρέωση μας να δείξουμε την αλληλεγγύη μας» λέει ο Θύμιος Σώκος.

Αντιδράσεις από κατοίκους στην Μπούκα, άγνοια δηλώνει ο Δήμος της Αμφιλοχίας, επιφυλάξεις ως προς τον χρόνο και τον τόπο της φιλοξενίας των ανηλίκων.

Στην διάθεση πιστώσεων για τη φιλοξενία ανηλίκων Αφγανών, αιτούντων πολιτικού ασύλου, προχώρησε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ώστε τα παιδιά αυτά να φιλοξενηθούν στην Νομαρχιακή κατασκήνωση της Μπούκας στην Αμφιλοχία. Η σχετική καταγραφή των συγκεκριμένων ανηλίκων έχει γίνει και είναι πάνω από εξήντα τα παιδιά που θα περάσουν το καλοκαίρι τους (;)  στη συγκεκριμένη κατασκήνωση. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για παιδιά Αφγανών που μετά τον πόλεμο στη χώρα τους, σταδιακά σωρεύτηκαν στην Πάτρα, όπου εκεί ως γνωστόν έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, τόσο με την φιλοξενία τους, όσο και με τις απέλπιδες προσπάθειες που καταβάλουν για να φθάσουν στην Ιταλία. Ουσιαστικά πρόκειται για «παιδιά του πολέμου» που ακόμη δεν έχουν νιώσει ως  πραγματικά παιδιά, δεν έχουν γνωρίσει το παιγνίδι, ούτε όμως και τα στοιχειώδη για την ανθρώπινη διαβίωσή τους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, αφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά των αιτούντων πολιτικό άσυλο Αφγανών, κυρίως, μεταναστών και αν και έχει την  σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, φαίνεται να προσκρούει σε αντιδράσεις κατοίκων στην Μπούκα, προφανώς και από έλλειμμα ενημέρωσης.

Είναι αλήθεια όμως πως οι επισημάνσεις του Δήμου της Αμφιλοχίας, έχουν απόλυτη βάση, μιας και όχι μόνον δεν υπάρχει ενημέρωση, αλλά αυτή τη στιγμή στην κατασκήνωση υπάρχει εγκατεστημένη εργολαβία για την προγραμματισμένη λειτουργία των κατασκηνώσεων και θεωρείται απίθανο το πώς θα γίνουν εργασίες για τη φιλοξενία και των ανήλικων Αφγανών.

«Σε ανθρώπινο επίπεδο είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι. Όμως πως θα εξασφαλιστούν οι αδειοδοτήσεις και πως θα γίνει έργο σε μια προστατευόμενη περιοχή ώστε τα παιδιά αυτά να φιλοξενηθούν στη Μπούκα; Δεν μπορώ να καταλάβω πως λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις χωρίς να ρωτάται κανένας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Αποστόλης Κοιμήσης. Να σημειωθεί πως ακριβώς εξαιτίας αυτής της ελλιπούς ενημέρωσης και της άγνοιας που υπάρχει, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στην Μπούκα καταγράφονται και αντιδράσεις από κατοίκους. Κάποιοι φοβούνται πως η περιοχή θα γίνει Πάτρα, όμως αυτή η εικασία φαίνεται πολύ «τραβηγμένη».

Ο υπεύθυνος των κατασκηνώσεων κ. Κοπίδης που επίσης δηλώνει άγνοια, θεωρεί απίθανο να επιτευχθεί η φιλοξενία των ανήλικων μεταναστών, πέραν των όσων ήδη έχουν προγραμματιστεί, για τη φιλοξενία δηλ. των παιδιών που πηγαίνουν εκεί κάθε καλοκαίρι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΑΛΜΑ

Η σχετική ανακοίνωση του γραφείου του κ. Σαλμά πάντως, επισημαίνει πως η σχετική απόφαση «αναβαθμίζει τις δομές υγείας στον νομό και τονώνει την τοπική οικονομία...»

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

    «Σ'  ένα επιπλέον βήμα για την αναβάθμιση των δομών υγείας της Αιτωλοακαρνανίας ,προχώρησε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαλμάς διασφάλισε το ποσόν των 650.000 ευρώ για την δημιουργία νέων αλλά και βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών στην Κατασκήνωση της Μπούκας στην Αμφιλοχία , η οποία θα παράσχει αξιοπρεπή φιλοξενία στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά  των αιτούντων πολιτική προστασία   μεταναστών.

  Ειδικότερα  έχουν διασφαλιστεί 400. 000 ευρώ για την δημιουργία νέων υποδομών καθώς  και 250.000 ευρώ  για την  φιλοξενία των ασυνόδευτων  παιδιών.

  Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι  με το εν λόγω πρόγραμμα , για το οποίο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις , πέραν της τόνωσης που θα επέλθει στην  τοπική οικονομία ,  θα παρέχεται στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά  στέγαση, σίτιση, παροχή  νομικής προστασίας, διερμηνεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η φιλοξενία  που θα είναι διάρκειας 3 μηνών , δεν θα επηρεάσει κατ΄ ελάχιστον  το πρόγραμμα των κατασκηνώσεων και φυσικά δεν τίθεται  θέμα γκετοποίησης των ασυνόδευτων  παιδιών.

Τέλος είναι αυτονόητο , ότι  το παραπάνω κοινωνικό πρόγραμμα θα προχωρήσει με την συμφωνία και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας .»

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Τις ευθύνες των αρμοδίων, ώστε η φιλοξενία των ανηλίκων μεταναστών να επιτευχθεί χωρίς προβλήματα, με την αναγκαία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, επισημαίνει από την πλευρά του ο νομάρχης Αιτωλ/νίας. Η Νομαρχία από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία για τα συγκεκριμένα παιδιά, ανταποκρίθηκε θετικά.

«Η ελληνική πολιτεία και η κοινωνία καλείται να αποδείξει πως είναι φιλόξενη και αλληλέγγυη σε χειμαζόμενους. Ειδικά όταν οι χειμαζόμενοι αυτοί είναι παιδιά. Αυτό λέει ο πολιτισμός μας, η παιδεία μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, σε κάθε περίπτωση. Αν δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και αντιδράσεις από κατοίκους, οπότε το αρμόδιο Υπουργείο, καλείται να παράσχει την ενημέρωση αυτή. Το θέμα θέλει σοβαρή αντιμετώπιση καταρχήν από το Υπουργείο και από τους φορείς που συνεργάζονται», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο νομάρχης Αιτωλ/νίας, Θύμιος Σώκος

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...