Απρ   Μάιος 2020   Ιούν

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Julianna Walker Willis Technology

Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα2204
mod_vvisit_counterΧθές2738
mod_vvisit_counterAll5773264
°F | °C
invalid location provided
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
Τετάρτη, 15 Μάιος 2013 15:59

  

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

androylakhsΣΤON«ANT1 TV»

ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ                                    Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ      Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Τ. ΧΑΤΖΗΣ       Δημοσιογράφος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας, καλημέρα σε όλους. Πρώτη φορά μαζί μας ο κ. Ανδρουλάκης. Το νέο αίμα του ΠΑΣΟΚ, από αυτό το ΠΑΣΟΚ περιμένουμε αλλαγές. Καλώς ορίσατε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν και πάσχετε από αναιμία τώρα.... Εγώ εύχομαι, γιατί είναι ένα ιστορικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ, να ξαναβρεί τα βήματά του.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι μαραθώνια η προσπάθεια.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχετε χαμηλό αιματοκρίτη πάντως κ. Ανδρουλάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δε νομίζω, η νέα γενιά κάτι θα κάνει.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο, γιατί όπως είπατε το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ιστορικό κόμμα στον ιδεολογικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που τον έχει ανάγκη ο τόπος, ιδιαίτερα στην οικονομική κρίση που ζούμε. Πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Απλά είναι ένας μαραθώνιος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επειδή είσαστε νέος θα πρέπει να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ που είσαστε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ που εγώ γνώρισα στην ηλικία σας, καμία σχέση.  

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ακούστε, είναι ανάλογες οι ιστορικές ευθύνες. Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα και τότε, την περίοδο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και τώρα. Το θέμα είναι αν μπορούμε να σηκώσουμε αυτές τις ευθύνες.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλα αυτά τα οποία έρχονται σιγά-σιγά κ. Ανδρουλάκη είναι μέσα στο πνεύμα ενός κόμματος το οποίο εσείς το προσδιορίσατε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα; Δηλαδή για παράδειγμα αυτό το οποίο έρχεται για τη διερεύνηση για να ψάξουμε πόσο πλούσιος ή όχι είναι ο Έλληνας, τι περιουσία έχει, αν φορολογείται ή όχι, που είναι εν μέρει σωστό, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δηλώνουν ότι βγάζουν 10 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και κυκλοφορούν με maserati.

                        Ηλίου φαεινότερο ότι αυτόν τον άνθρωπο πρέπει να τον πάρεις κι όχι να του πάρεις τη maserati αλλά να τον βάλεις να πληρώσει για όλα αυτά τα χρόνια που δεν πλήρωνε, αλλά μέσα σε αυτό όλο που διαβάζουμε..

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είναι η νέα εγκύκλιος με την οποία θα μπορέσουν να προσδιορίσουν όλα τα εισοδήματα με βάση δαπάνες, με βάση δώρα, δωρεές, γονικές παροχές.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και σας είπα έχει διπλή ανάγνωση, αυτοί που φοροδιαφεύγουν να τους κλείσει και μέσα και να πληρώσουν ότι δεν έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής, αλλά μιλάμε για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν από αλληλεγγύη, από την αλληλεγγύη της οικογένειας και των φίλων τους.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς κ. Παπαδάκη είναι πολύ δύσκολο να είσαι σε έναν κεντροαριστερό χώρο και να βρίσκεσαι όλα αυτά τα χρόνια του μνημονίου σε μία Κυβέρνηση που αναγκάζεται να ασκεί πολιτικές βαθιά νεοφιλελεύθερες, διότι στην Ευρώπη κυριαρχεί αυτό το μοντέλο. Μας δανείζουν χρήματα και μας επιβάλλουν παράλληλα με αυτόν το δανεισμό ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο λειτουργίας. Αυτό δυστυχώς για μας είναι μια πολύ μεγάλη δυσκολία, αυτό θέλω να σας πω, ήταν συνειδητή η επιλογή μας…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν συνειδητή;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ήταν συνειδητή επιλογή μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μόνο του κόμματός σας, γιατί τότε δεν είχαμε συγκυβέρνηση.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ήταν συνειδητή επιλογή και τιμή μας γιατί πλέον όλοι καταλαβαίνουν ότι μία Ελλάδα η οποία είχε τέτοιο επίπεδο δημοσιονομικού προβλήματος δεν είχε άλλη επιλογή το 2010. Οδηγήθηκαν στην ίδια επιλογή η Πορτογαλία που είχε το ένα τρίτο του προβλήματος, η Ιρλανδία ούτε καν το ένα τρίτο και η Κύπρος .

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, όμως αυτό είναι σημαντικό, δεν μας είπατε το ίδιο.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ακριβώς έχετε δίκιο. Στις εκλογές του 2009 έπρεπε να υπάρχει περιγραφή του πραγματικού προβλήματος της χώρας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι, εσείς είσαστε πολύ πιο νέος κι έχω την εντύπωση ότι θα έπρεπε κι εσάς να έχει ενοχλήσει αυτό το γεγονός.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην έκθεση της Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε κι έδωσε επίδομα.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σας είπα, έπρεπε να υπάρχει πραγματική περιγραφή του προβλήματος της χώρας. Όμως να δούμε το θέμα του μνημονίου. Δεν έφερε ο πελαργός την κρίση, ούτε το μνημόνιο έφερε την κρίση. Την κρίση την έφερε ένα δημοσιονομικό χάος που άφησε στη χώρα το 2009 η Ν.Δ., κι έπρεπε να αντιμετωπιστεί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το οποίο δημιούργησαν αυτοί οι οποίοι…

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δυστυχώς ο μόνος τρόπος ήταν αυτός. Έχει αποδειχθεί πλέον και με το ζήτημα της Κύπρου και με της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας…

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έτσι όπως το σκέφτηκε το δικό σας το κόμμα.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι, ήταν ο μόνος τρόπος, δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Ακούστε κ. Χατζή, η Νέα Δημοκρατία που έχτισε το αντιμνημονιακό μπλοκ κι επί δύο χρόνια έλεγε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το μνημόνιο ήταν λάθος, μόλις ήρθε η ώρα να κυβερνήσει μπήκε στο ίδιο πλαίσιο. Το ίδιο θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ διότι είναι ωραίο να λες πολύ ωραία πράγματα έξω από το χορό, όταν θα μπεις στο χορό όμως πρέπει να αντιμετωπίσεις τα πραγματικά προβλήματα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα το δούμε αυτό, θα το δούμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ας έρθουμε όμως στο σήμερα.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όσον αφορά τώρα το ζήτημα το κοινωνικό, όπως διαμορφώνεται, σε σχέση και με τα φορολογικά, αλλά και αυτά που συζητάτε για την ευελιξία στο χώρο της εργασίας, είναι προφανές ότι πιέζεται η χώρα να ελαστικοποιήσει τις σχέσεις εργασίας, διότι βάζουν ως προτεραιότητα το θέμα της ανταγωνιστικότητας. Για μένα αυτό πλέον δεν έχει άλλο περιθώριο, το περιθώριο αυτό τελείωσε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απέτυχε ή δεν απέτυχε;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα σας πω, έπρεπε να γίνει ως ένα βαθμό, διότι έπρεπε να κόψουμε δαπάνες, γιατί το θέμα δεν ήταν μόνο η ανταγωνιστικότητα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα τι σχέση έχουν οι δαπάνες..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτή είναι μια πραγματικότητα κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι σχέση έχουν οι δαπάνες με τις μειώσεις των μισθών, με την ισοπέδωση των μισθών;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι κι αυτές δαπάνες, δαπάνες δεν είναι οι μισθοί;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι δαπάνες.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν είναι δαπάνες οι μισθοί;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι είναι δαπάνες του κράτους;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν είναι δαπάνες του κράτους;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Του δημόσιου τομέα λέτε.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Του δημόσιου τομέα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ σας μιλάω για τον ιδιωτικό τομέα και για τα 586 ευρώ.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό θέλω να πω, στον ιδιωτικό τομέα τώρα το θέμα της ανταγωνιστικότητας έχει κλείσει τον κύκλο του κι αυτό φάνηκε και από όλους τους κοινωνικούς εταίρους..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τι αποτελέσματα όμως; Με τι, με την αύξηση της ανεργίας κι ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη φάνηκε η αύξηση της ανεργίας έχει να κάνει με τις περικοπές δαπανών στον δημόσιο τομέα, διότι είχαμε μία οικονομία η οποία ήταν βαθιά κρατικοδίαιτη. Το θέμα της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα έχει κλείσει για το μισθολογικό και φάνηκε όταν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι πλην του ΣΕΒ μπήκαν και συνυπέγραψαν την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το μισθολογικό κόστος δεν έχει τελειώσει.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Για μένα ο ΣΕΒ έδειξε μια απαράδεκτη στάση. Μέσα σε μια κρίση τι βάζει ως πρώτη προτεραιότητα η αστική της τάξη που κατανοεί τις συνθήκες και θέλει να πάει παρακάτω; Το εθνικό συλλογικό συμφέρον. Ο ΣΕΒ σε αυτή την περίπτωση δεν έβαλε ως προτεραιότητα το εθνικό συλλογικό συμφέρον, όπως γίνεται με άλλους κλάδους. Πρέπει να καταλάβουμε λοιπόν ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί επιτέλους ο χώρος της αγοράς εργασίας και όχι να είναι όλα ανεξέλεγκτα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κύριε Παπαδάκη με συγχωρείτε να πω μία κουβέντα για δύο δευτερόλεπτα. Θέλω να πω το εξής, τι μας λέτε τώρα το δημοσιονομικό και ο δημόσιος τομέας; Όταν έγινε η απογραφή κ. Ανδρουλάκη των δημοσίων υπαλλήλων, που την έκανε το κόμμα σας όταν ήταν Κυβέρνηση, δε βάλανε και δίπλα να πουν πότε διοριστήκατε; Να δούμε λοιπόν τη χρονιά που διορίστηκε ο καθένας ποια ήταν και η Κυβέρνηση. Να μην το δούμε;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ευχαρίστως να σας απαντήσω, λέγοντάς σας το εξής: να το δούμε αυτό, αλλά να δούμε κ. Χατζή και το 40% της αύξησης των δαπανών το 2009, γιατί δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι γιατί πλήρωσε τα χρέη του ΄85 του Παπανδρέου.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: 40% αύξηση δαπανών στο δημόσιο τομέα σε μισθολογικό 2007-2009. Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Γιατί μιλάμε για τα χρόνια της μεταπολίτευσης και τους καταδικάζουμε όλους, δεν είναι όλη η μεταπολίτευση ίδια, αν ο Καραμανλής απέτυχε και οδήγησε στη χρεοκοπία τη χώρα…

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Ανδρουλάκη είστε νέος άνθρωπος, να πούμε ένα πρόσθετο στοιχείο: Εγώ είμαι υποχρεωμένος να μεταφέρω κι αυτά που λέει η κοινωνία. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που δε θα δώσει εξετάσεις. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Και υπάρχει κι ένα άλλο μεγάλο ποσοστό που δε θα δώσει εξετάσεις, ξέρετε γιατί; Γιατί δε θέλει να μεγαλώσει το ποσοστό της ανεργίας του 64% των παιδιών 15-24 που είναι τα παιδιά που έχουν πάρει πτυχίο και μπαίνουν στην αγορά εργασίας. 64,2% ανεργία. Καθόμαστε και μιλάμε για την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού, το οποίο το πιθανότερο είναι να μείνει άνεργο μόλις πάρει το πτυχίο του ή να πάει στη Γερμανία.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλό όμως είναι πρώτα να σπουδάσει να έχει την ευκαιρία του.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Διότι πάνω απ’ όλα σε μια κοινωνία πρέπει να έχουμε όλοι τις ευκαιρίες μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συμφωνώ κύριε Ανδρουλάκη, ίσες ευκαιρίες όμως.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σήμερα είναι έτσι η κοινωνική κατάσταση, αύριο θ’ αλλάξει. Πρέπει να είναι μορφωμένα τα παιδιά. Οι Έλληνες πρέπει να είναι μορφωμένοι και εντός και εκτός της Ελλάδας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εργάτη – αγρότη – φοιτητή φώναζαν στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ένας άνθρωπος που σπουδάζει σ’ ένα ελληνικό Πανεπιστήμιο δε σημαίνει ότι θα παλέψει μόνο για δουλειά στην Ελλάδα. αλλά και έξω.

Ρ. ΜΑΚΡΗ: Μα είναι δυνατό να το λέτε αυτό;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Ρ. ΜΑΚΡΗ: Είναι απαράδεκτο αυτό που λέτε.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καθόλου απαράδεκτο δεν είναι.

Ρ. ΜΑΚΡΗ: Είναι δυνατόν; Δηλαδή θα το σπουδάσει ο Έλληνας πολίτης και ο Έλληνας φορολογούμενος με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών για να τους εξάγουμε; Αυτό αποτελεί ντροπή, λυπάμαι. Είστε και νέος άνθρωπος ..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καμία ντροπή.

Ρ. ΜΑΚΡΗ: Με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη θα σπουδάσει ο γιατρός και θα τον εξάγουμε; Γι’ αυτό τον προορίζετε;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σοβαρά; Δηλαδή απαγορεύεται να δουλέψει στη Γερμανία ο Έλληνας; Να τον κάνουμε αμόρφωτο; Να μην έχουμε γιατρούς; Να μη δουλεύουν στην Ευρώπη;

Ρ. ΜΑΚΡΗ: Για όνομα του θεού, σας ακούει ο κόσμος.. Αυτές είναι οι απόψεις του ΠΑΣΟΚ..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτή είναι η κοινωνική πραγματικότητα..

Στον κ. Παπαχρήστο έχω να πω το εξής: Επειδή στη 1.30 μ.μ. έχουμε ένα προγραμματισμένο ραντεβού στο ΠΑΣΟΚ, θέλω να το πω κι επίσημα, κατανοώ ότι υπήρχε μια αιφνιδιαστική κίνηση, αλλά πρέπει να βρούμε μια λύση. Το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τις υποχρεωτικές αναγκαστικές μεταθέσεις, μπορούμε να το συζητήσουμε. Να πάμε όπως είχαμε το νόμο 3848/2010 αλλά κι εσείς να δεσμευτείτε ότι θα σταματήσει η απεργία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν γίνει αυτό το δέχεστε κ. Παπαχρήστο;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτή θα είναι η πρότασή μας επισήμως ως ΠΑΣΟΚ.

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Εμείς το έχουμε ζητήσει κ. Παπαδάκη. Αλλά ο κ. Αρβανιτόπουλος εξαφανίστηκε. Δεν τον βλέπουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν γίνει αυτό που λέει το 1/3 της κυβέρνησης, το δέχεστε;

Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Μα αυτό έχουμε ζητήσει εμείς και ν’ ανοίξει ένας διάλογος.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης θα βάλουμε αυτό το θέμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν λοιπόν, βρήκαμε σημείο προσέγγισης. Εσείς συμφωνείτε να ξαναδούμε το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αλλά όχι όλα. Αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέει «ελάτε να συζητήσουμε για το θέμα των υποχρεωτικών μεταθέσεων, αλλά θα σταματήσετε την απεργιακή κινητοποίηση». Το δεχόσαστε;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Εμένα μ’ έχει καλύψει πλήρως η θέση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι ο Υπουργός. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κομμάτι…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπως κι εσείς είστε ένα κομμάτι.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη, πρέπει ν’ απεγκλωβίσουμε χιλιάδες μαθητές οι οποίοι ζουν σ’ ένα πλαίσιο αγωνίας, απαξιώνονται οι κόποι μιας γενιάς σε πολύ δύσκολο περιβάλλον. Και πρέπει να βρούμε λύσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Διατυπώθηκαν τα ερωτήματα και οι προτάσεις..

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μια παρατήρηση κ. Παπαδάκη στον κ. Σταθάκη: Το Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο ήταν συνεπέστατο σ’ αυτή την ιστορία δεν είπε «όχι» στα αιτήματα, δεν είπε ότι είναι σωστά τα αιτήματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπε όχι στο timing.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Βεβαίως. Κι εκεί δείχνει τη συνέπειά του ένα ορθόδοξο Κομμουνιστικό Κόμμα..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα γίνατε κομμουνιστής;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι κύριε, παρατηρώ τα Κομμουνιστικά Κόμματα, να μην το πω δηλαδή; Άμα είσαι λίγο οπορτουνιστής, λίγο έτσι, λίγο αλλιώς, εντάξει…

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Παπαδάκη δυστυχώς σ’ αυτή την κρίση ακούμε πολλά παράλογα. Και για μένα στο τραπέζι αυτό ακούστηκε ένα πολύ μεγάλο παράλογο, ότι επειδή έχει μεγάλη ανεργία στην Ελλάδα σήμερα, να μη σπουδάζουμε τους Έλληνες. Δηλαδή έλεος… Το τι ακούγεται σ’ αυτό το κοινωνικό περιβάλλον και τι ακούγεται στο δημόσιο διάλογο. Έλεος με τη δημαγωγία και το λαϊκισμό. Έλεος…

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ρ. ΜΑΚΡΗ: Να πω ότι επειδή ο κ. Βορίδης είπε ότι αυτοί οι οίκοι ήταν που μας οδήγησαν έξω από τις αγορές για να μη μπορούμε, αυτοί οι οίκοι ξέρετε, από μόνοι τους δε μπορούν να μας οδηγήσουν έξω από τις αγορές και αυτοί οι οποίοι μας πέταξαν έξω από τις αγορές αν θυμάστε καλά όταν ο κ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός της χώρας και ο κ. Παπακωνσταντίνου ως Υπουργός Οικονομικών, οι οποίοι έβγαιναν και έκαναν κάποιες δηλώσεις περί «Τιτανικού» επίτηδες γιατί ο κ. Παπανδρέου ήταν διασυνδεδεμένος με κάτι εταιρείες που είχαν παίξει τα CDS κτλ., είναι γνωστά όλα αυτά..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρός σας ζήτησε συγνώμη, το ξέρετε;

Ρ. ΜΑΚΡΗ: Δε ζήτησε καμία συγνώμη, εσείς τα λέτε αυτά.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πήγε και ζήτησε συγνώμη, τα πήρε όλα πίσω, το ξέρετε αυτό;

Ρ. ΜΑΚΡΗ: Δεν πήρε τίποτα πίσω. Αφήστε τα αυτά.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μάθατε τι έγινε;

Ρ. ΜΑΚΡΗ: Φυσικά έμαθα, ήμουν εκεί. Παρούσα ήμουν.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ζήτησε συγνώμη; Τα πήρε όλα πίσω;

Ρ. ΜΑΚΡΗ: Όχι βέβαια, δε ζήτησε καμία συγνώμη.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι θλιβερός ο τρόπος που εκφράζεται ο δημόσιος διάλογος. Κυκλοφορούν διάφοροι στη μνημονιακή εποχή και λένε ότι υπήρχαν λεφτά από τη Ρωσία, από την Ινδία, από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Τελικά αποδείχθηκε μετά το plan Β και το σφιχταγκάλιασμα του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο, ότι τα μόνα ασφαλή χρήματα είναι τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων με 2% επιτόκιο. Όλα τ’ άλλα είναι πολύ ακριβά ή δεν υπάρχουν.

Πάμε τώρα να δούμε το εξής: Ο κ. Σταθάκης είχε πει πριν από λίγο καιρό ότι και στη δραχμή να πάμε θα έχουμε μνημόνιο. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Δεν αποκλείεται είπα.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν αποκλείεται. Λοιπόν, επειδή δεν αποκλείεται, ας προσπαθήσουμε το μνημόνιο του ευρώ που είναι ένα ασφαλές εθνικό πλαίσιο, σε σχέση με το μνημόνιο της δραχμής να το ξεπεράσουμε. Είναι καλό σημάδι ότι αναβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Όμως το μόνο κοινωνικό σημάδι που θ’ αποδείξει ότι ξεπερνάμε το μνημόνιο θα είναι η σταθεροποίηση και μείωση της ανεργίας. Το μόνο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας.

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...