Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα2251
mod_vvisit_counterΧθές6554
mod_vvisit_counterAll6018395
°F | °C
invalid location provided
«οικονομικές παραβάσεις» σε συγχρηματοδοτούμενα έργα
Δευτέρα, 01 Απρίλιος 2013 18:55

Μετά τις ποινικές διώξεις του Εισαγγελέα σε ΕΡΓΟΣΕ και ΑΚΤΩΡΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά

τις «οικονομικές παραβάσεις» σε συγχρηματοδοτούμενα έργα
• Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή

xoynthsΜετά από τις κακουργηματικές ποινικές διώξεις κατά προέδρων της ΕΡΓΟΣΕ και του νομικού συμβούλου της εταιρίας «ΑΚΤΩΡ», που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι ερευνά, όχι μόνο την εργολαβία της σήραγγας Λιανοκλαδίου-Δομοκού που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία ζημίωσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ελληνικό Δημόσιο με 37 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και άλλες πιθανές περιπτώσεις «παραβάσεων που συνδέονται με έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για θέματα περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής, ζητούσε μεταξύ άλλων να μάθει αν η Επιτροπή έχει ενημερωθεί για τις «διώξεις που ασκήθηκαν κατά προσώπων, τόσο της αναθέτουσας δημόσιας επιχείρησης όσο και της αναδόχου εταιρίας, έργου που αφορά τη διάνοιξη της σήραγγας Λιανοκλαδίου-Δομοκού στη Φθιώτιδα» και οι οποίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφορούσαν σε «πληθώρα αντισυμβατικών ενεργειών και παραλείψεων, στις οποίες περιλαμβάνονται, καταβολή αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για διπλοπληρωμένες εργασίες, καταβολή παρανόμων αποζημιώσεων, παράλειψη είσπραξης ποινικών ρητρών, οι οποίες τελικά κατέπεσαν, κλπ.». Επιπλέον, ο Νίκος Χουντής ζητούσε να πληροφορηθεί για παράλληλες έρευνες, τις οποίες ενδεχομένως έχει διεξαγάγει η Επιτροπή.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος, στη χθεσινή του απάντηση, αναφέρει τα εξής:
«Η Επιτροπή γνωρίζει την κατάσταση που έχει προκύψει. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, δεν μπορεί ακόμη να κρίνει κατά πόσον η δυνητικά παράνομη δραστηριότητα αποτελεί μέρος των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί κατά το παρελθόν ή χρηματοδοτούνται σήμερα. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να της διαβιβάσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μπορεί να συνδέουν τις κατά τους ισχυρισμούς παραβάσεις με έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τις ενέργειες και τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον ο κίνδυνος τέτοιων περιστατικών σε συγχρηματοδοτούμενα έργα».