Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα5837
mod_vvisit_counterΧθές6636
mod_vvisit_counterAll5863365
°F | °C
invalid location provided
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ & ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Τετάρτη, 13 Μάρτιος 2013 17:04

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ:   Του συνεργάτη μας ΠΑΛΛΑ ΒΑΓΓΕΛΗ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

ΚΟΙΛΑΔΑ ΤtemphΕΜΠΩΝ: ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για ημιτελή έργα οδοποιίας στην κοιλάδα των Τεμπών

Το θέμα της διακοπής λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης στα έργα κατασκευής δύο σηράγγων στην κοιλάδα των Τεμπών και μίας στην περιοχή του Πλαταμώνα και της ανάγκης για έργα που θα αποκαταστήσουν άμεσα το ευαί­σθητο περιβάλλον της περιοχής φέρνει με γραπτή ερώτησή του προς την Κομι­σιόν ο Νίκος Χρυσό­γελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρά­σι­νων/Ομά­δα των Πρά­σι­νων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, τα έργα αυτά έχουν ολοκληρωθεί κατά περίπου 70% αλλά παραμένουν ημιτελή εδώ και 2 περίπου χρόνια εξαιτίας της παύσης της χρηματοδότησης από τις τράπεζες από τον Οκτώβριο του 2010 οι οποίες θεωρούν ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο. Σαν αποτέλεσμα, διατηρούνται ανοιχτές διάφορες πληγές όπως εκσκαφές, τεράστιοι σωροί υλικών εκσκαφής που θα χρησιμοποιούνταν στην εξέλιξη του έργου, σήραγγες χωρίς ολοκληρωμένη επένδυση και φρεάτια εξαερισμού. Έτσι όμως προκαλούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για το περιβάλλον στην ιδιαίτερα ευαίσθητη και με διεθνή σημασία τοποθεσία της Κοιλάδας των Τεμπών και των πλαγιών του Ολύμπου. Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτες σήραγγες διέρ­χονται μέσα από περιοχή NATURA 2000 (GR 1420005), SCI & SPA που αποτελεί και Αισθητικό Δάσος και Χώρο ιδιαίτερης Φυσικής Ομορφιάς, ενώ η χάραξη όπου βρίσκεται η τρίτη σήραγγα, διέρχεται μέσα από το Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους «Πλαταμώνας». Επίσης, λόγω της μη ολοκλή­ρωσης της εσωτερικής επένδυσης των σηράγγων υπάρχει κίνδυνος εισροής υδάτων κατά τη χειμερινή περίοδο, που μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη χρήση της παλιάς εθνικής οδού μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών από όλα τα οχήματα και κυρίως τα βαριά, διατηρεί τους κινδύ­νους κατολισθήσεων με απρόβλεπτες συνέπειες για την οδική ασφάλεια.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα με στόχο να ολοκλη­ρωθούν άμεσα τα έργα που επηρεάζουν το ευαίσθητο περιβάλλον της περιο­χής και να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσι­νων/Ομά­δα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε σχετικά:

«Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση εμποδίζει την ολοκλήρωση μιας σειράς ημιτελών έργων σε όλη τη χώρα οδηγώντας τα έτσι στην απαξίωση. Αν και θεωρώ ότι η χώρα πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη του σιδηροδρόμου εγκαταλείποντας τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση ενός ήδη μεγάλου οδικού δικτύου, εντούτοις υπάρχουν ορισμένα έργα σε ευαίσθητες περιοχές που πρέπει να ολοκληρωθούν γιατί αφήνουν μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά. Η ΕΕ οφείλει να συνδράμει στην εξεύρεση πρακτικών λύσεων στα προβλήματα χρηματοδότησης που έχουν προκύψει ακόμα και για έργα που είναι ημιτελή και έτσι επιδεινώνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον»

Θέμα: «Συνέπειες από ημιτελή έργα οδοποιίας στην Κοιλάδα των Τεμπών»

Από το Μάρτιο του 2008, πραγματοποιούνται έργα οδοποιίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που περιλαμβάνουν την κατασκευή 3 μεγάλων σηράγ­γων. Οι 2 εξ αυτών, με μήκη 1,9 χλμ. και 6,0 χλμ. κατασκευάζονται επί του όρους Κίσσαβος στις παρυφές της κοιλάδας των Τεμπών και η τρίτη, μήκους 2,8 χλμ. επί του όρους Όλυμπος, στην περιοχή Πλαταμώνα - Ν. Παντε­λεήμονα. Τα έργα αυτά έχουν ολοκληρωθεί κατά περίπου 70% αλλά παραμέ­νουν ημιτελή εδώ και 2 χρόνια. Υπάρχουν όμως μια σειρά ανοιχτές πληγές, όπως εκσκαφές, τεράστιοι σωροί υλικών εκσκαφής που θα χρησιμοποιούνταν στην εξέλιξη του έργου, σήραγγες χωρίς ολοκληρωμένη επένδυση και φρεάτια εξαερισμού. Έτσι προκαλούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για το περιβάλλον στην ιδιαίτερα ευαίσθητη και με διεθνή σημασία τοποθεσία της Κοιλάδας των Τε­μπών και των πλαγιών του Ολύμπου. Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτες σήραγ­γες διέρχονται μέσα από περιοχή NATURA 2000 (GR 1420005), SCI & SPA [1] που αποτελεί και Αισθητικό Δάσος και Χώρο ιδιαίτερης Φυσικής Ομορφιάς, ενώ η χάραξη όπου βρίσκεται η τρίτη σήραγγα, διέρχεται μέσα από το Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους «Πλαταμώνας» (ΑΤ 4011043). Επίσης, λόγω της μη ολοκλήρωσης της εσωτερικής επένδυσης των σηράγγων υπάρχει κίνδυνος εισροής υδάτων κατά τη χειμερινή περίοδο, που μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη χρήση της παλιάς εθνικής οδού μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών από όλα τα οχήματα και κυρίως τα βαριά, διατηρεί τους κινδύνους κατολισθήσεων με απρόβλεπτες συνέπειες για την οδική ασφάλεια. Η ανάδοχος εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» επισημαίνει ότι οι εργασίες σταμάτησαν εξαιτίας της παύσης της χρηματοδότησης από τις τράπεζες από τον Οκτώβριο του 2010 καθώς θεωρούν ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο [2].

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Σκοπεύει να ζητήσει ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πορεία των έργων;

2. Προτίθεται να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές και την ΕΤΕπ [3] για τη διαμόρφωση μιας λύσης στο πρόβλημα χρηματοδότησης, με δεδομένες τις περιορισμένες δυνατότητες των Ελληνικών τραπεζών, με στόχο να ολο­κληρωθούν άμεσα τα έργα που επηρεάζουν το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής και να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά;