Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα130
mod_vvisit_counterΧθές418
mod_vvisit_counterAll8033327
°F | °C
invalid location provided
Ερώτηση για Ομοσπονδιοποίηση ΑΕΙ-ΤΕΙ Δυτ. Ελλαδας
Παρασκευή, 01 Μάρτιος 2013 19:32

ΕΡΩΤΗΣΗnikh_foynta

προς τον Υπουργό

 Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα:  Δημιουργία Ομόσπονδου Συγκροτήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας

 

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για τη διοικητική αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Μολονότι η αναδιάρθρωση είναι αναγκαία, θα πρέπει να θεμελιώνεται πρωτίστως σε κριτήρια ακαδημαϊκά, αλλά και να αντιστοιχίζεται με τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, βασικές προϋποθέσεις για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη πρέπει να είναι, αφενός, η ανάγκη χωροταξικού εξορθολογισμού και, αφετέρου, η δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ τμημάτων, μέσα από την καλύτερη και από κοινού αξιοποίηση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού τους.   

Όπως γνωρίζετε, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάγονται τα Πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και το ΑΤΕΙ Μεσολογγίου (με το παράρτημα Ναυπάκτου). Σύμφωνα με τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Ομόσπονδο Συγκρότημα Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα συναποτελείται από τα προαναφερόμενα Ιδρύματα, μαζί με το ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δημιουργώντας έτσι έναν ισχυρό περιφερειακό πόλο εκπαίδευσης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, θα μπορούσαν να δοθούν στο ομόσπονδο σχήμα όλες οι δυνατότητες ώστε, με πλήρη αυτονομία, να κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση δημιουργίας κοινοπραξιών ανάμεσα στα εν λόγω Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ, στη βάση της συνάφειας γνωστικών αντικειμένων, της γεωγραφικής τοποθεσίας, της συνδιαχείρισης υποδομών και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.

 

Κατόπιν των προαναφερθέντων,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την πρόταση για σχεδιασμό ισχυρών Ομόσπονδων  Συγκροτημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης;
  2. Εξετάζεται η προοπτική της ομοσπονδοποίησης των 4 Ιδρυμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τόσο την αυτοτέλεια του κάθε Ιδρύματος, όσο και την εσωτερική αναδιάρθρωση με βάση επιστημονικά, λειτουργικά και αναπτυξιακά κριτήρια; Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα αυτή παρέχεται ήδη σε άλλα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης εντός του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» (π.χ. Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο Αθηνών «Αδαμάντιος Κοραής», Ομόσπονδο «Αττικό ΤΕΙ»).

 

Η ερωτώσα βουλευτής

 

 

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ