Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα130
mod_vvisit_counterΧθές418
mod_vvisit_counterAll8033327
°F | °C
invalid location provided
Γιατί δεν πρέπει να καταργηθεί ή συγχωνευθεί το ΠΔΕ
Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2013 19:19

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥ

ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) μετά την ανακοίνωση της πρότασης του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» που προβλέπει τη συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο Πατρών αναπτύχθηκε πρωτοβουλία υποστηρικτών του αυτόνομου ΠΔΕ στην οποία συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων είναι πως πρέπει να περιφρουρηθεί η διατήρηση της αυτονομίας του ΠΔΕ, να εγγυηθεί η Πολιτεία τους πόρους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του και να συνδεθεί το ΠΔΕ με την κοινωνία.

Η πρωτοβουλία χαιρετίζει τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων «Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» και «Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών» που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας του ΠΔΕ και της παραμονής των Τμημάτων του στην πόλη του Αγρινίου.

Επειδή θεωρούμε ότι στη διαμόρφωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» δε υιοθετήθηκαν κριτήρια εξορθολογισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δεν ελήθφησαν υπόψιν οι δυναμικές του κάθε Ιδρύματος ως προς την ανάπτυξή του, δηλώνουμε την αντίθεσή μας με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».

Οι βασικές θέσεις της Πρωτοβουλίας Υποστηρικτών του Αυτόνομου ΠΔΕ αναλύονται συνοπτικά παρακάτω:

Γιατί δεν πρέπει να καταργηθεί ή να συγχωνευθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας:

 • Γιατί η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη ένα συγκροτημένο «δικό της» ΑΕΙ. Ένα οργανωμένο Ίδρυμα με έδρα την πόλη αποτελεί κατ' αρχήν εγγύηση παρουσίας των τμημάτων του στο χώρο και ταυτίζει τον προσανατολισμό του με τις ανάγκες της κοινωνίας. Η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία θα λειτουργήσει προς όφελος για την ανάπτυξή της. Η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική από τη στιγμή που στην περιοχή υπάρχει έλλειμμα ανάπτυξης στην κάλυψη του οποίου μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά τα υπάρχοντα Τμήματα.
 • Γιατί η τοπική οικονομία έχει ανάγκη την επιστημονική καινοτομία. Οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής χρειάζονται την τεχνογνωσία και την υποστήριξη ενός επιστημονικού φορέα που μπορεί να βρει πεδία εφαρμογής και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.
 • Γιατί ο τοπικός πολιτισμός έχει ανάγκη την επικοινωνία με άλλες κουλτούρες. Η πολιτισμική επικοινωνία είναι συνθήκη απαραίτητη για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Η παρουσία διδασκόντων, φοιτητών και επισκεπτών μέσα από τις δράσεις του Πανεπιστήμιου συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
 • Γιατί τα Τμήματα του ΠΔΕ προάγουν τη διεπιστημονική συνεργασία, συνθήκη που χαρακτηρίζει τις νέες τάσεις στη δημιουργία σύγχρονων επιστημονικών αντικειμένων
 • Γιατί η λειτουργία του ΠΔΕ δεν αποτελεί «βάρος» για τον κρατικό προϋπολογισμό, αντίθετα και ειδικά σε σχέση με άλλα «μεγάλα» Πανεπιστήμια τα κόστη είναι συγκριτικά μικρότερα, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στα στρατηγικά του πλεονεκτήματα στην παρούσα συγκυρία. Το παραπάνω τεκμηριώνεται από στοιχεία του Υπουργείου Παιδεία και της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τι διασφαλίζει η διατήρηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας:

 • Την προοπτική προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο. Είναι κοινή αντίληψη πως ο τόπος χρειάζεται και έχει ανάγκη από ανάπτυξη μακριά από ευκαιριακές και πρόχειρες προτάσεις που οδηγούν σε βραχυπρόθεσμες λύσεις.
 • Τη δυνατότητα εδραίωσης και επέκτασης ενός Ιδρύματος που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά προς την κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξη. Έχουμε ανάγκη το διαφορετικό που θα εμπνεύσει την τοπική κοινωνία με νέους στόχους και θα την απαγκιστρώσει από αναμασημένες πρακτικές.
 • Νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τις δράσεις και την ανάπτυξή του. Η επιστημονική δραστηριότητα θα δημιουργήσει εργασιακές προοπτικές για νέους επιστήμονες, αναδεικνύοντας το σύνολο των δυνατοτήτων της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνάμεις.
 • Το δικαίωμα στην εργασία του προσωπικού που υπηρετεί στο Ίδρυμα ενάντια στις συγκυρίες της εποχής.

Τι είναι απαραίτητο να γίνει:

 • Η λειτουργία και ανάπτυξή του ως Αυτόνομο Πανεπιστήμιο με την ολοκλήρωση δομών και υποδομών
 • Η ανάπτυξη και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας
 • Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

 

Ένα συγκροτημένο και στέρεο ΠΔΕ είναι πρόταση - συμβολή στην ευημερία της περιοχής και στην επαγγελματική πορεία των αποφοίτων.

Δηλώνουμε Υποστηρικτές του δικαιώματος στη γνώση και στην εργασία  και Υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Καλούμε άτομα, φορείς και συλλογικότητες να συνδράμουν στην πρωτοβουλία μας.

Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Αγγελομένου Φρειδερίκη

Αθανασιάδη Βάνα

Ανδρικόπουλος Βασίλειος

Βέλλιου Αθανασία

Γιαννακάς Άρης

Ζάρρα Ιλιάνα

Θεοδωρίδης Προκόπιος

Καραχρήστος Χριστόφορος

Καρράς Κωνσταντίνος

Κατερινοπούλου Αικατερίνη

Κολιώνης Βασίλης

Κουκόπουλος Δημήτριος

Κυρίτσης Τζέιμς

Λεμονίδου Έλλη

Λουκοπούλου Νίκη

Μακρυγιάννη Σοφία

Μεράντζας Χρήστος

Μιχοσταύρου Μαρία

Μπάρλα Ελένη

Μπεληγιάννης Γρηγόρης

Νταλαπέρα Βασιλική

Ντόκας Γεώργιος

Παναγιωτακόπουλος Χαράλαμπος

Πενταράκη Κωνσταντίνα

Ρεζίτης Αντώνιος

Σαλμάς Κώστας

Στέργιου Μαρία

Στυλιαράς Γιώργος

Σώλος Ιωάννης

Τασσόπουλος Ιωάννης

Τριανταφυλλίδης Βασίλειος

Τσάτσος Νικόλαος

Τσίντζου Αλέκα

Τσώλης Δημήτριος

Φίλιος Βασίλειος

Ψωμάς Ευάγγελος

 

Η λίστα συνεχώς διευρύνεται.