Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα599
mod_vvisit_counterΧθές1836
mod_vvisit_counterAll5768921
°F | °C
invalid location provided
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία
Παρασκευή, 08 Φεβρουάριος 2013 19:28

 για τον κοινοτικό προϋπολογισμό στη Σύνοδο Κορυφής

 

Ολοκληρώθηκε, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περίπου ένα εικοσιτετράωρο, η συμφωνία μεταξύ των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό κατά τα έτη 2014 - 2020. Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣυΟλοκληρώθηκε η συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό στη Σύνοδο Κορυφήςμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος προήδρευσε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και ο οποίος κατέθεσε τα ξημερώματα τη συμβιβαστική πρόταση η οποία έγινε τελικά αποδεκτή.

«Η συμφωνία έκλεισε! Το ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφώνησε για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του υπόλοιπου της δεκαετίας. Άξιζε η αναμονή», είναι η δήλωση που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Ρομπάι.

Η συμφωνία ορίζει ως ανώτατο όριο δαπανών για την επόμενη επταετία το ποσό των 960 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, για να τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι το οποίο μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διεκδικούσε 14 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επηρεάσει τη συζήτηση.

Στην ουσία η συμφωνία είναι μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις χώρες που θέλουν περιορισμό του προϋπολογισμού και όσων χωρών δεν θέλουν να δουν τα κονδύλια να μειώνονται. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι τα ξημερώματα της Παρασκευής και αφού οι ηγέτες των «27» δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν σε συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης.

Αυτός θα είναι ο πρώτος κοινοτικός προϋπολογισμός με μείωση σε πραγματικούς όρους, με τις περικοπές να φαίνεται ότι αφορούν την προώθηση σχεδίων για τη διασυνοριακή μετακίνηση, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Για τα κονδύλια σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπεται μείωση 11 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι τα κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις γλιτώνουν το «μαχαίρι» ενώ προβλέπεται και αύξηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη.

Στην πρόταση για τον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και πάγωμα μισθών για δύο χρόνια στους μισθούς στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Associated Press, προβλέποντας επίσης και μείωση του κοινοτικού προσωπικού.