Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα31
mod_vvisit_counterΧθές344
mod_vvisit_counterAll8142887
°F | °C
invalid location provided
Επίσκεψη μελέτης της Προϊσταμένης Επιστημονικής
Τρίτη, 18 Δεκέμβριος 2012 18:54
 και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας,  final-photo-sv123-2012κα Σοφίας  Χριστοπούλου στη Χάγη Ολλανδίας. 

Επίσκεψη Μελέτης στην πόλη Χάγη της Ολλανδίας πραγματοποιήθηκε από την Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, κα Σοφία Π. Χριστοπούλου. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο  συμμετείχαν 14 χώρες και το θέμα που επεξεργάστηκαν ήταν «Opportunities for Adult Learning» (Ευκαιρίες  στην Εκπαίδευση Ενηλίκων).

 Κατά τη διάρκεια της 5νθήμερης  συνάντησης οι συμμετέχοντες είχαν επαφές  με υψηλούς αξιωματούχους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών  της Ολλανδίας, τους  κ.κ. Stegeman και P.V Ijsselmuiden. Οι συναντήσεις ήταν  ιδιαίτερα κατατοπιστικές για τη λειτουργία της εκπαίδευσης ενηλίκων, τη χρηματοδότηση των διαφόρων δομών και για τα προγράμματα εκπαίδευσης (curricula).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική ήταν η επίσκεψη στο Mondriaan College και η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος VAVO, από τον κ. P.v. Veen, μάνατζερ Εκπαίδευσης Ενηλίκων και την κα. M. Sondervan De Vries, καθηγήτρια Φυσικών Επιστημών.

Οι μαθητές του προγράμματος VAVO έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν σε σχολείο VMBO (=μια δομή προ-επαγγελματικής δ/βάθμιας εκπ-σης, 4 ετών), HAVO (=Ανώτερη Γενική Δ/θμια Εκ-ση, 5 ετών) και VWO (= προ-πανεπιστημιακή εκπαίδευση, 6 ετών).

Η συζήτηση με τους μαθητές του προγράμματος ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Αυτοί οι Δεύτερης Ευκαιρίας μαθητές, πολλές φορές πάνω από 22 ετών, πηγαίνουν πίσω στο σχολείο για να κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα. Επιλέγουν, επίσης, να πάρουν το δίπλωμά τους από το ROC (= Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης), αντί της Δ/θμιας Εκπ/σης στην οποία φοιτούσαν. Στη συνάντηση οι μαθητές ισχυρίζονταν ότι προτιμούν το συγκεκριμένο σχολείο για να αποφύγουν την πίεση του συνηθισμένου εκπαιδευτικού συστήματος. Ανέφεραν ότι το VAVO τους προσφέρει καλύτερη ζωή, χρόνο για μια σχέση, για εργασία κ.λ.π.

Εξίσου ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ήταν η επίσκεψη στο Volksuniversiteit, μια άτυπη δομή στην εκπαίδευση ενηλίκων (100 ιδρύματα). Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ενημερώθηκαν από τον κ. M. Vermin, δ/ντή του Volksuniversiteit, για τα μαθήματα, τους εκπαιδευόμενους, τη διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας, τον τρόπο λειτουργίας του στην πραγματική ζωή και την οικονομική του στήριξη.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με πλήρη επίτευξη των στόχων του συμβάλλοντας σημαντικά αφενός στη σύγκλιση των εκπαιδευτικών συστημάτων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου στη μεταφορά καλών πρακτικών από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων χωρών.