°F | °C
invalid location provided
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Παρασκευή, 09 Νοέμβριος 2012 18:54

Όλα σχεδόν τα σχολεία που βρίσκονται στο κέντρο των μεγάλων πόλεων αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με την υπερσυγκέντρωση μαθητών.

Τα αποτελέσματα από το κλείσιμο 1056 σχολείων σε όλη τη χώρα αρχίζουν να γίνονται ορατά.

Με τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις πολλών σχολείων και στην περιοχή μας και το κλείσιμο ενός ιδιωτικού σχολείου το πρόβλημα φέτος στο Αγρίνιο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Στα τρία Λύκεια που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου έχουμε τμήματα με περισσότερους από 30 μαθητές, ενώ ο συνολικός αριθμός των μαθητών κάθε σχολείου είναι πολύ μεγαλύτερος από τις προδιαγραφές του σχολείου.

Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει εύγλωττα την κατάσταση:

Σχολείο

Αριθμός μαθητών

Μέγιστος αριθμός μαθητών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του

Επιπλέον μαθητές

1ο ΓΕΛ Αγρινίου

551

450

101

2ο ΓΕΛ Αγρινίου

484

350

134

3ο ΓΕΛ Αγρινίου

496

450

46

Σύνολα

1531

1250

281

 

Παρατηρούμε ότι τα τρία κεντρικά Λύκεια του Αγρινίου έχουν επιπλέον στο δυναμικό τους 281 μαθητές.

Την ίδια στιγμή στα άλλα δύο Λύκεια που βρίσκονται μακριά από το κέντρο ο συνολικός αριθμός των μαθητών είναι πολύ μικρότερος από τις προδιαγραφές του σχολείου όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Σχολείο

Αριθμός μαθητών

Μέγιστος αριθμός μαθητών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του

 Λιγότεροι μαθητές

4ο ΓΕΛ Αγρινίου

435

550

115

5ο ΓΕΛ Αγρινίου

222

450

228

Σύνολα

657

1000

343

 

Παρατηρούμε ότι τα δύο αυτά Λύκεια μπορούν να δεχτούν συνολικά 343 ακόμη μαθητές επομένως μπορούν άνετα να καλύψουν τους 281 επιπλέον μαθητές που έχουν το 1ο, 2ο και 3ο ΓΕΛ.

Για να λυθεί λοιπόν το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης μαθητών στα τρία Λύκεια που βρίσκονται στο κέντρο του Αγρινίου προτείνουμε:

  • 1. Επειδή το 5ο ΓΕΛ έχει πληρότητα μικρότερη του 50% για διάφορους λόγους (κυρίως λόγω της θέσης του, της έλλειψης στήριξης από τη Δ/νση Β΄θμιας Εκπ/σης, των επιλογών του Δήμου Αγρινίου, της νοοτροπίας των γονέων που θέλουν με εικονικές αναθέσεις κηδεμονίας να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τη φοίτηση στα «καλά σχολεία» του Αγρινίου) και ταυτόχρονα, επειδή η αύξηση του πληθυσμού στην ανατολική πλευρά του Αγρινίου καθιστά επιτακτική την ανάγκη να υπάρχει ένα ακόμη Λύκειο στο κέντρο του Αγρινίου, γι' αυτούς τους λόγους προτείνουμε την μεταφορά του 5ου ΓΕΛ στο κτήριο του πρώην Μουσικού Σχολείου στον Αϊ Γιάννη Ρηγανά που ο Δήμος Αγρινίου αυθαίρετα έχει παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο.
  • 2. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει και νέα χωροταξική κατανομή των μαθητών στα 5 Λύκεια με τη συνεργασία όλων των φορέων, που θα είναι από όλους αποδεκτή και θα τηρείται χωρίς καμία εξαίρεση.

Αν γίνουν τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι από την νέα σχολική χρονιά θα λυθεί το πρόβλημα τουλάχιστον για τα Λύκεια.

Ταυτόσημη είναι και η άποψη των διευθυντών των Λυκείων του Αγρινίου όπως διαπιστώσαμε στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας την Τρίτη 30 Οκτωβρίου με αποκλειστικό θέμα την υπερσυγκέντρωση μαθητών.

Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι προ διετίας η Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας βλέποντας τις ελλείψεις χώρων που υπήρχαν και διαρκώς αυξάνονταν είχε αντιδράσει σθεναρά στην απόφαση του Δήμου Αγρινίου να παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο το προαναφερθέν κτήριο. Τότε όχι μόνο δεν εισακουστήκαμε, αλλά μας κατηγόρησαν ότι δεν θέλουμε το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Τώρα που, δυστυχώς για τους μαθητές μας, οι εξελίξεις μας δικαιώνουν, κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ