°F | °C
invalid location provided
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη ευρωβουλευτών
Πέμπτη, 01 Νοέμβριος 2012 14:25

 στην Ελλάδα για θέματα παράνομης μετανάστευσηςmetanastes

-Διαπιστώθηκε συνολική  πρόοδος της χώρας στην αντιμετώπιση του προβλήματος - 

Με συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η τριήμερη αποστολή των ευρωβουλευτών - μελών της Επιτροπής  Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Στις συνομιλίες τους με τον Υπ. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδια, με τον Υπ. Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, κ. Α. Λυκουρέντζο, και με τον Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη, διαπιστώθηκε η σημαντική μείωση των παράνομων εισροών στην χώρα μας, αλλά και η βελτίωση των υποδομών και της υπηρεσιακής ετοιμότητας της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Συγκεκριμένα, ο Υπ. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδιας, και υπηρεσιακοί παράγοντες παρουσίασαν τα τελευταία αποτελέσματα της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, καθώς και των σχεδίων «Ξένιος Δίας» και «Ασπίδα», και υπογράμμισαν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει η χώρα, αναφέροντας το παράδειγμα του Έβρου όπου οι παράνομες μεταναστευτικές ροές έχουν πλέον εκμηδενιστεί. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, στην ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού αλλά και της τεχνικής υποστήριξης που συνδράμει στον περιορισμό του φαινομένου. Αναλυτικά επίσης συζητήθηκε και η ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες - ιδίως με την Τουρκία, προκειμένου να εντατικοποιηθεί η πολιτική επιστροφών.

Από την πλευρά του,  ο Υπουργός κ. Μουσουρούλης μαζί με υπηρεσιακά στελέχη  ανέπτυξαν  την ολοκληρωμένη στρατηγική που εφαρμόζει η χώρα για την αντιμετώπιση των παράνομων εισροών από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα.  Παρουσίασαν επίσης  τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την αύξηση επιτήρησης, την αναδιάταξη και εντατικοποίηση περιπολιών σε θάλασσα και ακτές από τις Λιμενικές Αρχές, την ενίσχυση νησιωτικών Λιμενικών Αρχών με έμψυχο και υλικοτεχνικό δυναμικό, καθώς και την συνεργασία με την FRONTEX μεταξύ άλλων και για την διεξαγωγή αυτοτελούς ευρωπαϊκής επιχείρησης του Οργανισμού στο θαλάσσιο χώρο της Τουρκίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας FRONTEX - Τουρκίας.

Ο Υπ. Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας κ. Α. Λυκουρέντζος μαζί με υπηρεσιακά μέλη έθεσαν το ζήτημα της υγειονομικής απειλής της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου αφενός να προστατευθεί η δημόσια υγεία, αφετέρου να διασφαλίζονται οι κανόνες υγιεινής στους χώρους όπου φιλοξενούνται οι παράνομοι μετανάστες. Παράλληλα, τονίστηκε προς την αντιπροσωπεία ότι η συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης περνάει και από τον τομέα της υγείας, και ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή στρατηγική και αλληλεγγύη των εταίρων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και αυτή την πτυχή.

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου τόνισε: «Τις τελευταίες τρεις μέρες, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιώντας επισκέψεις στον Έβρο και στην Αθήνα απέκτησαν μια συνολική εικόνα των προσπαθειών και της προόδου που έχει να επιδείξει η χώρα στον τομέα αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Επιστρέφοντας στις χώρες τους και μεταφέροντας αυτό το μήνυμα, βελτιώνονται ακόμα περισσότερο οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να τονίσει την σημασία μεγαλύτερης επίδειξης αλληλεγγύης στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κοινοτικούς πόρους που θα κατευθυνθούν προς την χώρα στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2014-2020), στην πολιτική συνεργασίας και κυρίως των επιστροφών προς τρίτες χώρες, και βεβαίως στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Εφόσον κράτη μέλη κάνουν σωστά την δουλειά τους και αυτό προκύπτει σήμερα στην Ελλάδα, θα πρέπει να προωθηθεί και η ρήτρα κατανομής παράνομων μεταναστών στην Ε.Ε., πρόβλεψη την οποία σταθερά επιζητούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».