Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα653
mod_vvisit_counterΧθές351
mod_vvisit_counterAll8145951
°F | °C
invalid location provided
«Γυναίκες του αύριο»
Τετάρτη, 12 Οκτώβριος 2011 05:00

Απομακρύνονται από τα παραδοσιακά στερεότυπα οι γυναίκες,  gynekesσύμφωνα με μελέτη

Την πλειοψηφία των αγοραστικών αποφάσεων στα νοικοκυριά ελέγχουν οι γυναίκες και η επιρροή τους ολοένα και αυξάνεται, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα παγκόσμιας μελέτης της Nielsen για τις «Γυναίκες του Αύριο», που έδωσε στη δημοσιότητα.
    Παράλληλα, ο ρόλος των γυναικών, παγκοσμίως, φαίνεται να αλλάζει σταδιακά και να ξεπερνάει τα παραδοσιακά στερεότυπα. Οι γυναίκες, πλέον, έχουν ενεργή συμμετοχή σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής και αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες, τόσο στις οικογένειες τους όσο στις επιχειρήσεις και την πολιτική.
    Η Nielsen διεξήγαγε έρευνα σε 6.500 γυναίκες από τις 21 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν το 60% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού και, ουσιαστικά, καλύπτουν όλο το φάσμα του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.
    Αναλυτικότερα, οκτώ στις 10 γυναίκες του ανεπτυγμένου κόσμου πιστεύουν πως ο ρόλος της γυναίκας μεταβάλλεται, και από αυτές, οι εννέα στις 10 θεωρούν πως αλλάζει προς το καλύτερο, αποκτώντας περισσότερη ισότητα με τους άντρες, μεγαλύτερη ελευθερία, ευκολότερη πρόσβαση στην τεχνολογία και περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.
    Η πλειοψηφία των γυναικών, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, θεωρούν πως σήμερα διαθέτουν περισσότερες ευκαιρίες από ότι οι μητέρες τους. Όμως, στον αναπτυσσόμενο κόσμο πιστεύουν πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης, με αποτέλεσμα το 77% να πιστεύει ότι η επόμενη γενιά θα έχει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες, σε αντίθεση με τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου η πλειοψηφία των γυναικών (48%) θεωρεί πως οι κόρες τους θα έχουν περίπου τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές.
    Η ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών φέρνει, παράλληλα, επιπλέον φόρτο εργασίας και άγχος. Έξι στις 10 γυναίκες παγκοσμίως δηλώνουν πως νιώθουν πίεση χρόνου, ενώ ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχει μεγάλο ποσοστό γυναικών που θεωρεί πως δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί από την υπερβολική δουλειά.
    Οι γυναίκες θέλουν να έχουν την ευθύνη και να συναποφασίζουν για τα περισσότερα θέματα που αφορούν στο σπίτι και την οικογένεια, αν και για κάποια θέματα υπάρχει ακόμα διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, καθώς για τα τρόφιμα, τα καλλυντικά, τα ρούχα και τη φροντίδα του παιδιού, οι γυναίκες θεωρούν πως είναι εκείνες οι πιο κατάλληλες. Ενώ, για το αυτοκίνητο, τα ηλεκτρονικά είδη και τα προγράμματα ασφάλισης, θεωρούν ότι οι πλέον αρμόδιοι είναι οι άντρες.
    Η ηλικία των γυναικών διαμορφώνει τη σχέση τους με τα μέσα και τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν, ενώ, παράλληλα, καθορίζει και τις αγοραστικές τους συνήθειες. Οι νέες γυναίκες (μέσος όρος ηλικίας 30 ετών) ψωνίζουν πιο αυθόρμητα και είναι πιθανότερο να δοκιμάσουν νέα προϊόντα και να αναζητήσουν προσφορές και εκπτώσεις. Παράλληλα, επηρεάζονται περισσότερο από όλους τους τύπους των μέσων, ενώ είναι και οι πιο εξοικειωμένες με τις νέες τεχνολογίες. Οι γυναίκες μέσης ηλικίας (μέσος όρος ηλικίας 47 ετών) παρακολουθούν περισσότερη τηλεόραση, χρησιμοποιούν πολύ το τηλέφωνό τους και τους αρέσει να βλέπουν διαφημίσεις. Προγραμματίζουν καλύτερα τα ψώνια τους και είναι προσεκτικότερες στις αγορές τους. Οι μεγαλύτερες γυναίκες (μέσος όρος ηλικίας 67 ετών), προγραμματίζουν εξονυχιστικά τις αγορές τους, οι οποίες βασίζονται κυρίως στη συνήθεια. Είναι πιο πιστές ακροάτριες του ραδιοφώνου, αλλά προσπαθούν να προσαρμοστούν και αυτές στη νέα τεχνολογία.
    Απαραίτητο εργαλείο για τη γυναίκα του μέλλοντος έχουν γίνει τα social media. Οι γυναίκες, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, περνούν πολύ ώρα στο Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, διευρύνοντας τον κύκλο επαφών τους και συζητώντας για πλήθος κοινωνικών ζητημάτων. Παράλληλα, κάθε φορά που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, επισκέπτονται συγκριτικά λιγότερες ιστοσελίδες από ότι οι άντρες και περνούν περισσότερο χρόνο σε αυτές, στοιχείο σημαντικό για τις εταιρείες που διαφημίζονται online.
    Όταν φτάνει η ώρα να αγοράσουν ένα προϊόν, οι γυναίκες των ανεπτυγμένων χωρών εμπιστεύονται σε συντριπτικό βαθμό τις συμβουλές των ανθρώπων που γνωρίζουν. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι γνώμες άλλων καταναλωτών που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο, ενώ τα άρθρα γνώμης στις εφημερίδες και οι ιστοσελίδες των μαρκών αποτελούν για τις γυναίκες άλλες αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης για τα προϊόντα. Η τηλεόραση συνεχίζει να αποτελεί το μέσο για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, όμως στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επικοινωνιακό πεδίο η χρήση των νέων τεχνολογιών και του word-of-mouth πρέπει να ενταχθεί με δημιουργικό τρόπο σε ολόκληρη την επικοινωνιακή στρατηγική μίας εταιρείας. Τέλος, παρά την οικονομική ύφεση, η ποιότητα αποτελεί τον πρώτο και καθοριστικότερο παράγοντα για την εμπιστοσύνη σε μία μάρκα. Σε 20 από τις 21 χώρες η ποιότητα ήταν το σημαντικότερο κριτήριο για τις γυναίκες, ενώ η "χαμηλή τιμή" δεν βρέθηκε καν στις τρεις πρώτες θέσεις.

   

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...