°F | °C
invalid location provided
Η Χριστιανική Αλήθεια
Πέμπτη, 25 Αύγουστος 2011 05:00

 

Ο Όρκος

Του συνεργάτη μας Χριστοφ. Κ. Διδασκάλου, Θεολόγου

Ο όρκος είναι κάτι το διαβεβαιωτικόν της αλήθειας. Ο όρκος χρησιμοποιείτο και από τους Αρχαίους και σαν κάτι το διαβεβαιωτικόν της αλήθειας. Χρησιμοποιείται και σήμερα.  Από αυτής της πλευράς δια την εξακρίβωσιν της αλήθειας και την επικράτησιν αυτής, ο όρκος επινάλλεται, είναι απαραίτητος.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι εάν ο ορκιζόμενος εκφράζει την αλήθειαν. Ορκίζεται για να ομολογήσει την ελήθειαν ή ορκίζεται για το ψεύδος και την υποστήριξη του κατηγορούμενου. Έτσι, εάν έχουν τα πράγματα, ο όρκος δεν πρέπει να γίνεται. Ο μάρτυς κάμνει την ομολογία του άνευ όρων.

Ο Ιερόν Ευαγγέλιον επάνω στο Οποίον ορκιζόμαστε γενικά απορρίπτει τον Όρκον. Ο Κύριος στην επί του Όρους ομιλία Του είναι κατηγορηματικός. Απαγορεύει την ορκομωσίαν. Λέγει χαρακτηριστικά: «Εγώ δε λέγω υμίν ομόσαι όλως» (Ματθ. Ε'34) και καταλήγει: «έστω δε ο λόγος υμών ναι ναι, ού ού το δε περισσόν του των εκ του πονηρού έστιν» (Ματθ. Ε'37). Το ίδιο γράφει και η επιστολή του ΑδελφόΘεου Ιακώβου (Ε'12): «ήτω δε υμών το ναι ναι και το ου  ου, ίνα μη εις υπόκρισιν πέσητε».

Σύμφωνα με αυτά, ο Χριστιανικός, ο θεϊκός όρκος δεν πρέπει να υπάρχει. Αφού με τον χριστιανικό όρκο δεν υπηρετείται η αλήθεια του Θεού, ο όρκος αυτός δεν πρέπει να έχει ύπαρξη, πρέπει να καταργηθεί. Η αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που θα εορτάσουμε στις 29 Αυγούστου, μας οδήγησε στις σκέψεις αυτές και εις την πρότασιν της καταργήσεως του Χριστιανικού όρκου. Οι Χριστιανοί άνθρωποι με ένα ναι και με ένα ού πρέπει να εκφράζουν την αλήθειαν.

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...