°F | °C
invalid location provided
Νάντια Γιαννακοπούλου:
Πέμπτη, 17 Μάρτιος 2022 19:56

NANTIA-2

Τα μέτρα της Κυβέρνησης ανακοινώθηκαν  με μεγάλη καθυστέρηση και  είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης

Στην συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», τοποθετήθηκε η Βουλευτής του Β2 Δυτικού τομέα Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην ομιλία της η κα. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την ακρίβεια. Συγκεκριμένα η Βουλευτής ανέφερε:

«Με την ακρίβεια να καλπάζει, τις επιπτώσεις του πολέμου να είναι εμφανείς και τον κορονοϊό εκ νέου σε έξαρση, το μέλλον της χώρας, τουλάχιστον το άμεσο, και δη των πολιτών προμηνύεται ιδιαίτερα δυσοίωνο.

Παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή προχθές και ο καταναλωτής υποφέρει , η  κατανάλωση πέφτει. Σε μια χώρα με μισθούς Βαλκανίων και τιμές Λουξεμβούργου το εισόδημα του πολίτη εξαϋλώνεται ανάμεσα σε αυξήσεις βασικών προϊόντων, καυσίμων, ενέργειας και ενοικίων.

Το μέσο νοικοκυριό δεν τα βγάζει πια πέρα. Σειρά επιχειρήσεων δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν καταρχάς στους λογαριασμούς της  ενέργειας και ταλαντεύονται αν θα απολύσουν ή αν θα αναστείλουν την λειτουργία μας.

Δύσκολη κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο αφού υπάρχει μια πλήρης ασάφεια για τον χρονικό ορίζοντα και τη διάρκεια της κρίσης. Χθες ακούσαμε για παροχές και μέτρα στήριξης.

Τα μέτρα της Κυβέρνησης έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και πάντως δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.  Κοινωνικό κράτος σημαίνει ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές πολιτικές στήριξης όσων έχουν πραγματική ανάγκη.»

Στην συνέχεια, η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, παράθεσε τις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

« Καλούμε την Κυβέρνηση να αφήσει τα ημίμετρα. Να υιοθετήσει -επιτέλους- τις προτάσεις μας για άμεση ανακούφιση και στοχευμένη στήριξη των πλέον ευάλωτων πολιτών με:

Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.»

Επί του υπό συζήτηση Νομοσχεδίου, η κα. Γιαννακοπούλου, ανέφερε:

«Το παρόν νομοσχέδιο είναι διαχειριστικό για τους ευρωκοινοτικούςπόρους, που προέρχονται από το Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία για την νέα χρονική περίοδο 2021-2027.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνει αυτοσκοπός. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι απλώς η απορρόφηση των πόρων αλλά η στρατηγική, δίκαιη και έξυπνη αξιοποίηση τους, με ευελιξία και κανόνες διαφάνειας, ώστε να παραχθεί το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα και να αποτυπωθεί η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία. Συνεπώς η δημιουργία μιας γενικής αρχής συντονισμού συμφωνούμε ότι κρίνεται  αναγκαία στην εξέλιξη των προγραμμάτων και στην σοβαρή εκπροσώπηση της χώρας μας στο νέο ΕΣΠΑ.

Υπό αυτή την οπτική, όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι είναι θετικό να καθορίζεται το πλαίσιο διακυβέρνησης και να θεσπίζονται κανόνες για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, κάτι το οποίο άλλωστε είναι παραπάνω από επιτακτικό αλλά και επιβεβλημένο από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μένει βέβαια να δούμε και την υλοποίηση όλων αυτών στην πράξη.  Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής επιζητούμε και χαιρετίζουμε την απορρόφηση των πόρων εκ του ΕΣΠΑ, αλλά ωςυπερμαχοί της ουσίας και όχι του φαίνεσθαι η απορρόφηση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται και από αναπτυξιακό αποτέλεσμα.»

Διαβάστε όλη την ομιλία εδώ:

https://bit.ly/Vouli17032022

Δείτε το videoεδώ: