Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1887
mod_vvisit_counterΧθές4266
mod_vvisit_counterAll3938177
°F | °C
invalid location provided
Μήνυση προς την ΕΚΤ κατέθεσε ο Βαρουφάκης
Κυριακή, 14 Ιανουάριος 2018 19:49

 

 
 
gianis-baroufakis
 

Μήνυση κατά της ΕΚΤ κατέθεσαν ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός αριστερός βουλευτής Φάμπιο ντε Μάζι, ζητώντας να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφο, στο οποίο στηρίζεται απόφαση της Τράπεζας να παγώσει ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες το 2015.

Τα παραπάνω αναφέρει το πρακτορείο Reuters και συμπληρώνει ότι η κίνηση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση Τσίπρα να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει capital controls, με αποτέλεσμα να εξασθενίσει η διαπραγματευτική του θέση έναντι των δανειστών της Ελλάδας.

«Τελικά, ο σκληροπυρηνικός Βαρουφάκης παραιτήθηκε και ο Τσίπρας έκανε μια συμφωνία που έδωσε στην Ελλάδα χρήματα με αντάλλαγμα όμως μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις»,  αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ο Γερμανός βουλευτής ζητούν από το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει μια νομική γνωμάτευση, στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση αυτή.

Προηγήθηκε αίτημά τους στην Τράπεζα, το οποίο απορρίφθηκε. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η νομική γνωμοδότηση προηγήθηκε της απόφασης μη χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών κατά τουλάχιστον δύο μήνες.

Όπως είπε, η ΕΚΤ αποφάσισε να μην την αποκαλύψει, προκειμένου να προστατέψει τους νομικούς της συμβούλους και τις εσωτερικές της διαδικασίες.