Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα362
mod_vvisit_counterΧθές4057
mod_vvisit_counterAll4613270
°F | °C
invalid location provided
H ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 ΕΙΝΑΙ

Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

            Του συνεργάτη μας ΜΟΥΝΤΟΥΡΗ ΑΝΔΡΕΑ

               e-mail: a.moudouris@ gmail.com

Αρκετοί αναγνώστες της εφημερίδας, σε μηνύματα που μου στέλνουν, αλλά και φίλοι και γνωστοί που καθημερινά με συναντούν στο δρόμο, μου κάνουν συχνά την ίδια ερώτηση :  Εσύ μmoyntoyris_gif250ου λένε που γράφεις και στις εφημερίδες κι ασχολείσαι με την επικαιρότητα, πες μας, πως βλέπεις τα πράγματα; Υπάρχει ελπίδα να βγούμε απ' αυτό το « λούκι », όπου μας έριξαν οι άφρονες πολιτικοί μας ;  Υπάρχει ελπίδα να σωθεί η χώρα ;

Αγαπητοί φίλοι για να είμαι ειλικρινής, όσο η κυβέρνηση έχει ως πρωταρχικό της στόχο το Σύμφωνο Σταθερότητας και επιδιώκει πάση θυσία τη δραστική μείωση ελλειμμάτων και χρέους, ενώ στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής η ύφεση, η ανεργία και το ποδοπάτημα των μέχρι σήμερα κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων αντιμετωπίζονται ως δευτερεύοντα προβλήματα, σίγουρα με κάνει ν' ανησυχώ. Πιστεύω ότι φθάσαμε στην ουσιαστική οικονομική και πολιτική χρεοκοπία. Έτσι τα χάσαμε όλα. Χάσαμε την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατία, αφού τους νόμους και τις αποφάσεις τις διαμορφώνουν οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Χάσαμε την ελπίδα να βγούμε από το τούνελ, την εθνική μας αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Το γνωρίζω πως θα ματώσουμε και θα πονέσουμε όλοι μας, γιατί η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όμως κάτι μέσα μου φωνάζει και μου λέει πως η ελπίδα δεν χάθηκε ακόμη. Ο ελληνικός λαός παρά τα όποια ελαττώματα διαθέτει σοφία, αγωνιστικότητα και αρετές, δυνατότητες που τον ενισχύουν και τον ωθούν κυρίως όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, προς τη νίκη.

Αλλά και η χώρα μας η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες.

Μην ξεχνάτε τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σ' αυτή, την απαράμιλλη ομορφιά της και τον τεράστιο φυσικό της πλούτο.

Το παρελθόν μας διδάσκει πως η χώρα μας από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα βρέθηκε ξανά σε παρόμοιες καταστάσεις, και μάλιστα σε πιο αντίξοες συνθήκες, και τα κατάφερε να ορθοποδήσει και πάλι.

Σήμερα εκείνο που προέχει είναι να αναλύσουμε τα αίτια αυτής της οικονομικής και πολιτικής χρεοκοπίας και στη συνέχεια να αναζητήσουμε τη λύση του προβλήματος. Είναι σε όλους γνωστό ότι μια χώρα δεν μπορεί επί δεκαετίες να καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει και να στηρίζεται σε πόρους των προηγούμενων γενεών, των επόμενων και στις επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις της Ε.Ε. Ήταν θέμα κοινής λογικής να κατανοήσει ο καθένας ότι αυτό το φαγοπότι κάποτε θα τελείωνε και θα έπρεπε να πληρώσουμε τον λογαριασμό.

Δυστυχώς όμως τον πληρώνουν αυτοί που δεν ήταν στο τραπέζι, δηλαδή οι έντιμοι, οι άνεργοι και οι φτωχοί.

Αναρωτιέμαι για ποιόν λόγο οι κυβερνήσεις όλων των κομμάτων δημιούργησαν αυτό το τεράστιο, αναποτελεσματικό και αντικοινωνικό κράτος ;  Για ποιόν λόγο συσσωρεύθηκαν επί τόσες δεκαετίες τόσα ελλείμματα ;  Για ποιόν λόγο τόσοι πόροι πήγαν στην πρόσκαιρη κατανάλωση και όχι σε παραγωγικές επενδύσεις ;  Γιατί ξοδεύτηκαν τόσα δισεκατομμύρια για το ΕΣΥ, χωρίς να έχουμε υγεία ; 

Γιατί ιδρύθηκαν σε όλη την Ελλάδα ΑΕΙ και ΤΕΙ για να μπαίνουν σχεδόν όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου, ενώ όλοι γνώριζαν ότι η ανάπτυξη της χώρας δεν θα μπορούσε να προσφέρει εργασία ούτε στο 30% των αποφοίτων ;

Αν απαντήσουμε σε όλα αυτά και τόσα άλλα « γιατί » με κοινή λογική, θα φθάσουμε εύκολα στα αίτια της οικονομικής και πολιτικής χρεοκοπίας. Πρώτα θα συναντήσουμε το τεράστιο έλλειμμα πολιτικού πολιτισμού. Αντί για τις αξίες της ζωής, όπως της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, της διαφάνειας, της συνέπειας, της ανάληψης των ευθυνών και της δικαιοσύνης, κυριάρχησαν οι αταξίες της ανεντιμότητας, της διαπλοκής της μίζας, της ανευθυνότητας, του ατομισμού, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.

Αυτός ο πολιτικός κυνισμός του πολιτικού συστήματος ήταν επόμενο να μεταδοθεί και στους πολίτες, αφού κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των πολιτικών δεν ήταν η ακεραιότητα και η συνεισφορά στο κοινό καλό και την πρόοδο της χώρας αλλά η εξυπηρέτηση των ατομικών μικροσυμφερόντων.

Επίσης η σημερινή κατάσταση έχει ως αίτιο την έλλειψη αξιοκρατίας και ικανοτήτων σε όλους όσους διαχειρίστηκαν  τα κοινά, είτε σε κυβερνητικές θέσεις, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε σε θέσεις δημόσιων οργανισμών.

Σπουδαίες και σοβαρές θέσεις στελεχώθηκαν με ανθρώπους ημιμαθείς, ανεπάγγελτους ή με αποτυχημένες ή μέτριες καριέρες. Σε ανθρώπους που είχαν κομματικές ή άλλες διασυνδέσεις και προωθούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα ή σε άλλους που αναδείχθηκαν λόγω οικογενειοκρατίας και πολιτικού μάρκετνγκ, χωρίς να διαθέτουν επαγγελματικές και κυρίως διοικητικές και ηγετικές ικανότητες, χαρακτήρα και αξίες.

Έτσι φθάσαμε στην ουσιαστική οικονομική και πολιτική χρεοκοπία.

Το κατεστημένο πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αναγεννηθεί, αφού η νοοτροπία χρόνων, τα συμφέροντα και ο τρόπος σκέψης το κρατούν δεμένο στις ίδιες λογικές, πολιτικές και συμπεριφορές.

Μόνη ελπίδα για τη χώρα είναι η αναγέννηση εκ νέου του πολιτικού συστήματος, με την επάνοδο στην πολιτική πολιτών που τόσα χρόνια ήταν στο περιθώριο, που αντιπροσωπεύουν έναν διαφορετικό πολιτισμό, διαθέτουν τη βούληση, τις γνώσεις και τις ικανότητες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τον ολικό επαναπροσδιορισμό της χώρας, υλοποιώντας ριζικές αλλαγές στους εθνικούς στόχους και στρατηγικές, στις δομές, τα συστήματα και την εθνική κουλτούρα.