Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα3339
mod_vvisit_counterΧθές4192
mod_vvisit_counterAll5064170
°F | °C
invalid location provided
ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΙΝΔΙΑ: Η αιματηρή ανάπτυξη της φτώχειας

Ενώ το ΑΕΠ της Ινδίας είναι 1,237 τρισ. δολάρια (12η στον κόσμο) και με ετήσια ανάπτυξη 6-7%, έχει τον φτωχό­τερο πληθυσμό παγκοσμίως (42% κάτω από το επίπεδο που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα) και τον υψηλότερο δείκτη υποσιτισμένων (46% το 2007) και λιποβαρών παι­διών (διπλάσιο της υποσαχάριας Αφρικής).

Μέσος όρος ζωής 24,9 χρόνια! (CIA World Factbook) Στο σύνο­λο του πληθυσμού μόλις 64,8% εγγράμματοι (γυναίκες 53,7%, άντρες 75,3%). Στην πολιτεία Μπιχάρ (83 εκατ. κάτοικοι) 47%! (Αντίστοιχα στην Κίνα 90,9%, 86,5% και 95,1%). Μονάχα το 42% των ινδικών νοικοκυριών (απογραφή 2001) έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το 80%, δη­λαδή, ο αδιανόητος αριθμός των 800 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. 900 χιλιάδες πεθαίνουν ετησίως από ακατάλληλο νερό και μολυσμένη ατμόσφαιρα (Διεθνής Οργανισμός Υγείας). Υπάρχουν 60 γιατροί ανά 100 χιλιάδες κα­τοίκους, εκ των οποίων οι περισ­σότεροι είναι στις πόλεις. Η Ινδία έχει πολλούς από τους πλουσιό­τερους ανθρώπους στον κόσμο, τον τρίτο μεγαλύτερο στρατό και διαθέτει πυρηνικά όπλα. Η ινδική άρχουσα τάξη, μετά την κατάρρευση της ΣΕ και την άνοδο της Κίνας, συμμάχησε με τις ΗΠΑ και εφάρμοσε το πιο επι­θετικό νεοφιλελεύθερο μοντέ­λο, παραχωρώντας απεριόριστα προνόμια στις πολυεθνικές. Ο πρωθυπουργός συνεργαζόταν με την Παγκόσμια Τράπεζα και ο υπουργός Εσωτερικών ήταν δικηγόρος της αμαρ­τωλής Ένρον.

Παρ' όλους τους νόμους για τα δικαιώμα­τα των ιθαγενών και την προστασία των δασών και των υδάτων, στους ιθαγενείς αναγνωρίζεται κυριότητα μόνο στο 1% της γης τους και επιτρέπεται στις πολυεθνικές να αποψιλώνουν απέραντες εκτάσεις και να καταναλώνουν όλο το διαθέσιμο νερό στα ορυχεία και τα εργοστάσια τους. Ενδεικτικά, στην πολύ πλούσια σε ορυκτά Ορίσα (οι φτωχοί αποτελούν το 39,9% του πληθυσμού των 36,8 εκατ.), παραχώρη­σαν στην «κορεατική» εταιρία POSCO, με κύριο μέτοχο την αμερικανική Σίτικορπ, 62.000 στρέμματα και το δικαίωμα να αντλεί απεριόριστες ποσότητες νερού. Ο υδροφόρος ορίζοντας χαμήλωσε σε σημείο, που το νερό δεν μπορεί να αντληθεί από τους αγρότες και στα χωριά το 40% των 8.000 πηγαδιών στέρεψε (Analytical Monthly Review, Δ. Βεγγάλη). Από το 1947, συνολικά εκτοπίστηκαν 60 εκατ. άτομα και καταπατήθηκαν 250 εκατ. στρέμματα γης. Σε δέκα χρόνια (1997-2007) καταγράφτηκαν 183 χιλιάδες αυ­τοκτονίες αγροτών!

Πέρα από την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις πρώτες ύλες της Ινδίας, το ΚΚΙ (Μαοϊκό) εκτιμά ότι «η στρατηγική του αμερικά­νικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή είναι να συγκρατήσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και του Οργανισμού Συνεργα­σίας της Σανγκάης και να σφυρηλατήσει ένα ισχυρό φιλοαμερικάνικο άξονα... Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και ο ινδικός επεκτατισμός είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας».

Η Ινδία δεν εντάσσεται στον «άξονα του κακού». Η μακρόχρονη κατοχή και η φοβερή κρατική τρομοκρατία με χι­λιάδες νεκρούς στο Κασμίρ, ο ακήρυχτος πόλεμος με το Πακιστάν, η ανά­μειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Νεπάλ και της Σρι Λάνκα, η σκληρή καταπίεση των 135 εκατομμυρίων Ιν­δών μουσουλμάνων, οι κάστες, οι μα­ζικοί διωγμοί και η «λουμπενοποίηση» των ιθαγενών δεν αναφέρονται ποτέ στα διεθνή ΜΜΕ, ούτε ευαισθητοποι­ούν τους καθεστωτικούς δυτικούς δια­νοούμενους.

Η Ινδία υπηρετεί το δυτικό μπλοκ, κατά συνέπεια η δημοκρατία της είναι εκτός κριτικής. Όταν ο εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι ρωτήθηκε τι έχει δια­σωθεί από την κληρονομιά του Γκάντι, απάντησε μονολεκτικά: «Τίποτα!».

ΚΚΙ (ΜΑΟΪΚΟ). ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ

Επειδή  ο Θεός είναι υπέρ της ίσης διανομής των αγαθών, ο θεός εί­ναι Μαοϊκός. Συλλάβετε τον!» (Χιμανσού Κουμάρ, Ινδός ακτιβιστής). Το κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό) είναι ένας από τους απογόνους του ΚΚΙ (Μαρξιστικού-Λενινιστικού) που είχε ηγηθεί της εξέγερσης των Ναξαλιτών και είχε υποστεί ισχυρά πλήγματα από τις κρατικές δυνάμεις το 1967-'69. Το ΚΚΙ (Μαοϊκό) προέρχεται από συγχώνευ­ση του Μαρξιστικού Κομμουνιστικού Κέντρου που δρούσε στις πολιτείες Τζαρκάντ και Μπιχάρ και της ομάδας Λαϊκού Πολέμου που είχε μεγάλη λαϊκή υποστήριξη στην Άντρα Πραντές μέχρι ίο 2006 που αναδιπλώθηκε με σοβαρές απώλειες.

Σήμερα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Αντάρτικος Στρατός δραστηριοποιείται στις 15 από τις 29 πολιτείες της Ινδίας, «τον Μαοϊκό Κόκκινο Διάδρομο που εκτείνεται από τα σύνορα με το Νεπάλ κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της Ινδίας ως τη νότια πολιτεία της Άντρα Πραντές», σύμφωνα με το Institute of Conflict Management, το οποίο διαπιστώνει ότι «η ενδυνάμωση του είναι άμεσο αποτέλεσμα των ακραίων παρεμβάσεων σε ζητήματα δικαιωμάτων γης, φτώχειας κα οικονομικής στέρη­σης, οι Μαοϊκοί εντάχθηκαν και σε ένα βαθμό υποκίνησαν τις διαμαρτυρίες ενάντια στην απόκτηση της γης για την Ειδική οικονομική Ζώνη του Νάντιγκραμ και την εξέγερση στο Σινγκούρ που ανάγκασε τον όμιλο tata να μεταφέρει αλλού την κατασκευή ενός εργοστασίου αυτοκινήτων, οι Μαοϊκοί τακτικά οργανώνουν διαμαρτυρίες για την αύξηση της τιμής του ρυζιού».

Το ΚΚΙ (Μαοϊκό) βασίζεται στους ιθα­γενείς λαούς. Στοχεύει στην ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και αντιμάχεται τις τοπικές κυβερνήσεις και τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού) που συμμετέχει στο σύστημα εξουσίας.

Ο IT του ΚΚΙ (Μαοϊκό) Μουπάλα Λαξμάν Ράο, γνωστός ως «Γκαναπάτι», ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στην Ινδία, δήλωσε πρόσφατα: «Μας επιτίθενται γιατί θέλουν ν' αρπάξουν τον πλούτο της χώρας ανεμπόδιστα και γιατί φοβούνται τη γρήγορη ανάπτυξη του μαοϊκού, κινή­ματος και την αυξανόμενη επιρροή του σε ένα σημαντικό ποσοστό του ινδικού πληθυσμού» (περιοδικό «Όπεν»). «Εάν ο στρατός, οι ειδικές δυνάμεις, οι παραστρατιωτικοί και η αστυνομία ήξε­ραν πώς να κάνουν κοινοτική δουλειά, να βάζουν τις γυναίκες επικεφαλής, με σεβασμό, σε όλες τις σημαντικές εργασίες, εάν βοηθούσαν στο σκάψιμο των καναλιών, στο όργωμα, στη διανομή των προϊόντων, στην ανέγερση ιατρικών κέντρων, εάν τετραπλασίαζαν τις κατώ­τατες αμοιβές, προστάτευαν τη γη των φυλών και τους ανθρώπους από τους εργολάβους και την αστυνομία, τότε οι Μαοϊκοί θα περίσσευαν. Γιατί ακριβώς αυτά κάνουν οι Μαοϊκοί για πάνω από 25 χρόνια...

ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ -ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΕ  -ΜΠΕ