Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα2603
mod_vvisit_counterΧθές4201
mod_vvisit_counterAll5786331
°F | °C
invalid location provided
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΓΡΙΝΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ -ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ κατά του φασισμού και του ναζισμού, το Αγρίνιο πρωταγωνίστησε πολλαπλώς:

Α΄ Οργάνωσε και επέβαλε εναντίον των εισβολέων- κατακτητών επαναστατικό ένοπλο, απελευθερωτικό αγώνα.

Β΄ Την Εθνική Αντίσταση  εφοδίασε με ευρύτατο και βαθύ μορφωτικό και εκπολιτιστικό πρόγραμμα. Καταπολέμησε και εξαφάνισε τον αναλφαβητισμό, εκαλλιέργησε τη γνώση της ιστορίας, ανέπτυξε το θέατρο, τη λογοτεχνία και την εν γένει εξύψωση της παιδείας.

Γ΄ Εδίδαξε και ανέπτυξε σε υψηλό επίπεδο την κοινωνική αλληλεγγύη και την πολιτική αφύπνιση και συνειδητοποίηση των πολιτών: ανδρών και γυναικών.

Δ΄ Ενέπνευσε τη νεολαία με τα υψηλότερα ιδανικά της ελευθερίας, της γνώσης και του πολιτισμού.

Αυτή η δέσμη των μεγάλων αξιών της ζωής συνέντριψε τη βαρβαρότητα (του φασισμού και του ναζισμού και ταυτόχρονα εξουδετέρωσε και εματαίωσε τη ύπουλη και τυραννική εξουσία του σταλινισμού.

Ε΄ Το Αγρίνιο συνεισέφερε εκατόμβες θυσιών εις αυτόν τον μεγαλεπήβολο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ηρωική εποποιία και ταυτόχρονη τραγωδία των ηρώων αγωνιστών της 14ης Απριλίου 1944. Εδώ οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι την εποπτεία του Λόρδου Βύρωνα και των αγωνιστών του Μεσολογγίου τη συνέχισε η Μαρία Δημάδη, την οποία εδολοφόνησαν ο Τολλιόπουλος και τα όργανά του που ήλθαν και εμόλυναν το Αγρίνιο από τα καταγώγια του υποκόσμου της Πάτρας και του Πειραιά.

Παράλληλα αναδεικνύουμε τη μεγάλη θυσία των αγωνιστών του Αγρινίου, που κρεμάστηκαν στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου (στη σημερινή πλατεία της Δημοκρατίας) Αναστασιάδη, Πάσχο, κ.α., καθώς και των εκατόν είκοσι (120) ηρώων αγωνιστών που τους σκότωσαν με πολυβόλα οι ταγματασφαλίτες- άθλιοι συνεργάτες, όργανα των Χιτλερικών Γερμανών-δημίων (Τολλιόπουλος και η συμμορία τους). Η επιλεγμένη σιωπή εναντίον της Εθνικής Αντίστασης εποποιίας του Αγρινίου ΔΕΝ θα περάσει.

Οι αγωνιστές της ελευθερίας είμαστε εδώ, παρόντες, όπως και τότε. Τώρα αναδεικνύουμε την ιστορική αλήθεια.

Θεόδωρος Γ. Σταυρόπουλος