Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα591
mod_vvisit_counterΧθές3284
mod_vvisit_counterAll5774936
°F | °C
invalid location provided
ΙΣΡΑΗΛ ... ΓΑΖΑ...

Η ΦΡΙΚΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΛΛΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ  ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΘΛΙΨΗ ΝΤΡΟΠΗ, ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΒΙΑ, ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Όλοι καταδικάζουμε την χρήση βίας και την δολοφονία από μέρους των ισραηλινών δυνάμεων και μάλιστα σε διεθνή ύδατα, πολιτών που συμμετείχαν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα. Και όλοι σκεφτόμαστε έντρομοι τι πρόκειται να επακολουθήσει: Ο φαύλος κύκλος του αίματος είναι και πάλι εδώ. Πόσο δύσκολο είναι οι λαοί της περιοχής να ζήσουν μέσα σε  συνθήκες  ασφαλείας και αλληλοσεβασμού. Φτάνει πια όχι άλλη βία. Ας στο λέμε κι ας μην ακουγόμαστε, κάποτε θα ακουστούμε. Δεν μπορεί...

Νόμος της ζούγκλας: Τα γνωστά θλιβερά γεγονότα των Ισραηλιτών αποτελούν συστηματικά παραβίαση της διεθνούς έννομης τάξης ή ότι έχει απομείνει από αυτήν και διαρκή πρόκληση σε βάρος του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας.

Αρκετά χρόνια η κυβέρνηση του Ισραήλ επενδύει στη διεθνοπολιτική πόλωση. Η βάρβαρη συμπεριφορά  του Ισραήλ οδηγεί όπως είναι  φυσικό  στη ριζοσπαστικοποίηση του Ισλαμικού κόσμου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια τεράστια ζώνη αποσταθεροποιήσης στην  συγκεκριμένη περιοχή.

Τα εγκλήματα της ισραηλινής πολιτικής κατά των παλαιστινίων είναι πολλά και ήταν ατιμώρητα χρόνια τώρα. Όμως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτή τη φορά όλα δείχνουν ότι θα τιμωρηθούν αναδρομικά.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ παρέλαβε ένα κράτος απομονωμένο και το οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση.

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΝΗΟΠΟΜΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΑΖΑ  

Βρυξέλλες 31-5-2010

Με αφορμή την σημερινή αιματηρή επίθεση στη Γάζα, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ καθώς και οι συνάδελφοι τους, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πρασίνων, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι Ελληνίδες και Έλληνες ευρωβουλευτές, συγκλονισμένοι από τα σημερινά αιματηρά γεγονότα, καταδικάζουμε την πρωτοφανή και απολύτως αδικαιολόγητη χρήση ωμής βίας στην οποία προχώρησε τα ξημερώματα ο Ισραηλινός στρατός εις βάρος της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η επίθεση αυτή έγινε στα Διεθνή Ύδατα παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και έχει προκαλέσει τον θάνατο και τον τραυματισμό αγνώστου μέχρι στιγμής αριθμού πολιτών καθώς και τη σύλληψη και παράνομη κράτηση αρκετών άλλων. Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσπαθειών ειρήνευσης στην περιοχή.

Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση των παρανόμως συλληφθέντων, την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων από ανεξάρτητη διεθνή αρχή, καθώς και την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης.  Καλούμε τα ευρωπαϊκά όργανα να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προβούν σε άμεσες ενέργειες προς αυτή τη κατεύθυνση».

Υπογράφουν αλφαβητικά οι ευρωβουλευτές:

Αρσένης Κρίτων (ΠΑΣΟΚ)

Γιαννάκου Μαριέττα (ΝΔ)

Δανέλλης Σπύρος (ΠΑΣΟΚ)

Κοππά Μαρία Ελένη (ΠΑΣΟΚ)

Κουμουτσάκος Γεώργιος (ΝΔ)

Κράτσα - Τσαγκαροπούλου Ρόδη (ΝΔ)

Λαμπρινίδης Σταύρος (ΠΑΣΟΚ)

Παλιαδέλη Χρυσούλα (ΠΑΣΟΚ)

Παπανικολάου Γεώργιος (ΝΔ)

Παπαστάμκος Γεώργιος (ΝΔ)

Ποδηματά Άννυ (ΠΑΣΟΚ)

Πουπάκης Κωνσταντίνος (ΝΔ)

Ράπτη Συλβάνα (ΠΑΣΟΚ)

Σαλαβράκος Νικόλαος (ΛΑΟΣ)

Σταυρακάκης Γιώργος (ΠΑΣΟΚ)

Σκυλακάκης Θεόδωρος (ΝΔ)

Τζαβέλα Νίκη (ΛΑΟΣ)

Τρεμόπουλος Μιχάλης (Οικολόγοι Πράσινοι)

Τσουκαλάς Ιωάννης (ΝΔ)

Χουντής Νικόλαος (ΣΥΡΙΖΑ)

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Αθήνα 31-5-2010

Οι φόνοι ακτιβιστών στο πλοίο της Γάζας από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πρέπει να διερευνηθούν

Η Διεθνής Αμνηστία έχει απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να ξεκινήσει άμεση αξιόπιστη και ανεξάρτητη έρευνα για το φόνο, από τις ένοπλες δυνάμεις του, τουλάχιστον 10 ακτιβιστών σε σκάφη που διαμαρτύρονταν για τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

«Φαίνεται σαφώς ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν υπερβολική βία», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Το Ισραήλ δηλώνει ότι οι δυνάμεις του ενήργησαν σε αυτοάμυνα, ισχυριζόμενο ότι δέχτηκαν επίθεση από διαδηλωτές, αλλά είναι πέραν κάθε αξιοπιστίας ο ισχυρισμός ότι το επίπεδο της θανατηφόρας βίας που χρησιμοποίησαν τα ισραηλινά στρατεύματα θα μπορούσε να είναι δικαιολογημένο. Φαίνεται να ήταν εντελώς δυσανάλογη προς οποιαδήποτε απειλή υπήρξε.»

Ως πρώτο βήμα, η Διεθνής Αμνηστία έχει απευθύνει έκκληση στις ισραηλινές αρχές να δημοσιοποιήσουν αμέσως τους κανόνες εμπλοκής που δόθηκαν στα στρατεύματα που πραγματοποίησαν αυτή τη θανατηφόρα επίθεση.

«Οι ακτιβιστές στα πλοία κατέστησαν σαφές ότι ο πρωταρχικός σκοπός τους ήταν να διαμαρτυρηθούν εναντίον του συνεχιζόμενου ισραηλινού αποκλεισμού, ο οποίος αποτελεί μια μορφή συλλογικής τιμωρίας και, ως εκ τούτου, παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ.

Επί σχεδόν τρία χρόνια, το Ισραήλ, το οποίο αποτελεί τη δύναμη κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας, έχει εφαρμόσει μια πολιτική απαγόρευσης κάθε διακίνησης αγαθών και ανθρώπων, εκτός από τα πιο στοιχειώδη ανθρωπιστικά αναγκαία αγαθά, τα οποία εισάγονται από διεθνείς φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας. Η έξοδος επιτρέπεται μόνο σε μικρή μερίδα των ασθενών που χρήζουν ιατρικής φροντίδας έξω από τη Γάζα, και δεκάδες έχουν πεθάνει περιμένοντας την ισραηλινή άδεια να ταξιδέψουν.

«Ο αποκλεισμός δεν βάζει στο στόχαστρο ένοπλες ομάδες, αλλά τιμωρεί ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας, περιορίζοντας την είσοδο τροφίμων, ιατρικού εξοπλισμού, εκπαιδευτικού υλικού και οικοδομικών υλικών», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι οι επιπτώσεις του αποκλεισμού πλήττουν κυρίως τους πιο ευάλωτους από το 1,5 εκ. κατοίκους της Γάζας: παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς.»

«Ο αποκλεισμός συνιστά συλλογική τιμωρία κατά το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αρθεί αμέσως.»

Το Ισραήλ έχει καθήκον, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να διασφαλίσει την ευημερία των κατοίκων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους στην υγεία, την παιδεία, την τροφή και την κατάλληλη στέγαση.