Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα550
mod_vvisit_counterΧθές1621
mod_vvisit_counterAll5767036
°F | °C
invalid location provided
H ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΕΙ

 

του Πάνου Τριγάζη*

 

Αστείρευτη πηγή έμπνευσης και εξαιρετικά επίκαιρων διδαγμάτων αποτελεί η 65η επέτειος της αντιφασιστικής νίκης των λαών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (8-9 Μάη 1945) την οποία τίμησε πρόσφατα όλη η Ευρώπη.

Ας θυμηθούμε ότι ο πόλεμος αυτός υπήρξε ο πιο καταστροφικός και αποκρουστικός της ιστορίας. «Πόλεμος ολοκληρωτικός, που καταργούσε τις διαχωριστικές γραμμές πολεμιστών και άμαχου πληθυσμού» (Άγγελος Ελεφάντης, Ενθέματα της Αυγής, 15-5-2005). Πόλεμος που παρέσυρε στη δίνη του δεκάδες χώρες και άφησε πίσω πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς, τη φρίκη των κρεματορίων  και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, το ολοκαύτωμα των Εβραίων, τις μαζικές εκτελέσεις και τις σφαγές ολόκληρων πόλεων και χωριών από τους ναζί στο όνομα της «συλλογικής ευθύνης», που υπέστη και ο ελληνικός λαός από τα Καλάβρυτα και το Δίστομο ως την Κάνδανο των Χανίων και από το Κομμένο της Άρτας και τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης ως το Δοξάτο της Δράμας.

Απέναντι στη βία και την τρομοκρατία του φασισμού υπήρξαν σ΄όλη την Ευρώπη εκείνοι που στάθηκαν μοιρολατρικά και συμβιβάστηκαν ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις κουίσλινγκς και σε τάγματα δοσίλογων. Ορθώθηκαν, όμως, και μεγάλα αντιφασιστικά και απελευθερωτικά κινήματα, που μαζί με την αντιχιτλερική συμμαχία, οδήγησαν στη συντριβή του Χιτλεροφασισμού και στην άνευ όρων παράδοσή του στις 8-9 Μαΐου 1945. Στη νίκη συνέβαλε σημαντικά και ο ελληνικός λαός, που έγραψε το έπος της Αλβανίας και έδωσε τη μάχη της Κρήτης και στη συνέχεια όταν βρέθηκε υπό κατοχή, ανέπτυξε ένα από τα μαζικότερα κινήματα εθνικής αντίστασης, με κύριο εκφραστή του το ΕΑΜ που ήθελε «ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».

Ένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα από την τραγωδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι ότι δεν επιτρέπεται καμία ανοχή στα φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού και αντισημιτισμού και στις δυνάμεις που τα εκφράζουν. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σε περιόδους βαθειάς κρίσης - σαν τη σημερινή - που οι κοινωνίες εξουθενώνονται, πλήττεται η κοινωνική συνοχή και βολεύει το σύστημα η αναζήτηση «αποδιοπομπαίων τράγων» σε αδύνατες κοινωνικές ομάδες όπως οι μετανάστες.

Άλλο μεγάλο δίδαγμα από τον αντιφασιστικό αγώνα και τη νίκη, είναι ότι η αριστερά μεγαλουργεί όταν ενώνεται η ίδια και ενώνει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις στη βάση συγκεκριμένων στόχων δράσης, μακριά από πλειοδοσίες αριστεροσύνης και μικροαστικές ανυπομονησίες. Ας θυμηθούμε το τραγούδι της Αντίστασης που έλεγε ότι «το ΕΑΜ μας έσωσε από την πείνα, θα μας σώσει και από τη σκλαβιά».

Πολυδιάστατο είναι το μήνυμα της 65ης επετείου της αντιφασιστικής νίκης για την Ευρώπη. Η αντίσταση στο «δίκαιο των ισχυρών», η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος κάθε λαού να επιλέγει το δρόμο της ανάπτυξής του, η απόκρουση του μιλιταρισμού και του επιθετικού εθνικισμού, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η αλληλεγγύη και η ισότιμη συνεργασία είναι ο δρόμος προς μια ενωμένη Ευρώπη των λαών και των πολιτών της, ανοιχτή σ΄ένα σοσιαλιστικό μέλλον με δημοκρατία και ελευθερία. Ο νεοφιλελευθερισμός και ο ευρωατλαντισμός δεν ενώνουν αλλά διαιρούν την Ευρώπη.

Διαιρεί την Ευρώπη και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως τα σύνορα της Ρωσίας και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε διαλυθεί μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά η λεγόμενη «νέα παγκόσμια τάξη» υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ όχι μόνο το διατήρησε, αλλά και παγκοσμιοποίησε το ρόλο του. Όμως, η αμφισβήτηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ και οι υπό διαμόρφωση νέες διεθνείς ισορροπίες επανατροφοδοτούν το αίτημα για την κατάργηση του ΝΑΤΟ, που πάντοτε διεκδικούσαν οι αριστερές δυνάμεις και τα φιλειρηνικά κινήματα.

 

Με αυτά τα δεδομένα, ο αριστερός ευρωπαϊσμός έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία σήμερα. Μεγαλώνει η αξία της διεθνιστικής αλληλεγγύης των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής αριστεράς, η οποία αποτελεί ισχυρό στήριγμα και για τους δύσκολους αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων και του ελληνικού λαού την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΛΑΣ