Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα1698
mod_vvisit_counterΧθές3943
mod_vvisit_counterAll4622497
°F | °C
invalid location provided
Επενδύσεις του Κατάρ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

 

Του Σμήναρχου (Ι) Ιωάννη Αναστασάκη,  πρώην Διοικητή της 132 Σμηναρχίας Μάχης στο Αγρίνιο,που συμμετέχει  από το 2008 στα συνέδρια με θέμα: «Enriching the Middle East's Economic Future Conference" που διοργανώνονται στην πρωτεύουσα Ντόχα, από το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.anastasakhs

 

Επενδύσεις του Κατάρ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

 

«Ο εργασιακός & οικονομικός «μεσαίωνας» που ξεκίνησε για τους Έλληνες με την ένταξη στις διαδικασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) την Κυριακή 2 Μαΐου, αντιπαραβάλλεται με τον «χρυσό αιώνα» της Αιτωλοακαρνανίας, που σηματοδοτείτε  από την υπογραφή την Δευτέρα 3 Μαΐου, του Μνημονίου συνεργασίας καθώς και των επιμέρους Συμφωνιών, για αναπτυξιακά προγράμματα επενδύσεων  στον Αστακό, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Κατάρ».

 

Η Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης - Memorandum of Understanding (MOU)

Την Δευτέρα 3 Μαΐου, επισφραγίστηκαν οι διεργασίες για την συνεργασία Ελλάδας - Κατάρ σε αναπτυξιακά- επενδυτικά  προγράμματα με την επίσημη υπογραφή του  Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Κάρολου Παπούλια με την αυτού Εξοχότητα τον Εμίρη του Κατάρ, καθώς και επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών κου Κουβέλη με ομολόγους του.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι και πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τον Αστακό από μέρος του Κατάρ, που είχε γίνει πιο ουσιαστικό το 2008 όταν εταιρεία συμφερόντων του Κατάρ αγόρασε το 4% της Alpha Bank, μιας από τους μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες του λιμένα στον Αστακό.

Από την Ελληνική πλευρά το Μνημόνιο Κατανόησης υπέγραψε ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών κος Γεώργιος Παπανδρέου και από την άλλη πλευρά ο ομόλογός του Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ εξοχότατος Σεΐχης Hamad bin Jassim bin Jabor al-Thani που είναι μέλος της οικογένειας της Αυτού Εξοχότητας του Εμίρη του Κατάρ. Σαν αποτέλεσμα του Μνημονίου αυτού, υπογράφηκαν επίσης και Συμφωνίες Συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης και επενδύσεων. 

Από την εμπειρία της συμμετοχής στις συσκέψεις «Enriching the Middle East's Economic Future Conference" που διοργανώνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ στην πρωτεύουσα Ντόχα, θα πρέπει να επισημανθούν συγκεκριμένα δεδομένα βαρύνουσας σημασίας που εκτιμάτε ότι έχουν σχέση με το MOU που υπογράφτηκε. Στις συσκέψεις αυτές γίνεται ανάλυση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα γεωστρατηγικών δεδομένων, διεθνών πολιτικών εξελίξεων, καθώς και προτάσεις καθορισμού στρατηγικής διεθνών σχέσεων και επενδύσεων.

Συμμετέχουν εξέχοντες πολιτικοί διεθνούς εμβέλειας καθώς και επενδυτικοί Οίκοι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο που διαχειρίζονται συνολικά τεράστια επενδυτικά κεφάλαια. Οι εξέχοντες πολιτικοί, που έχουν την εμπειρία συμμετοχής σε διεθνή FORA  στα οποία γίνονται πολιτικές αναλύσεις και εισηγήσεις για την παρόν και το μέλλον της διεθνούς πολιτικής και επενδυτικής σκηνής, μοιράζονται την εμπειρία τους και τις απόψεις τους με τους υπόλοιπους συνέδρους.  Τα γεγονότα σχετικά με την οικονομική κρίση, που συμβαίνουν παγκόσμια αλλά με ιδιαίτερη σοβαρότητα στην νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι ένα μόνο μέρος της συνολικής παγκόσμιας εικόνας.

Οι επενδυτικοί Οίκοι με την αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων, είτε κάνουν εισηγήσεις για επενδύσεις, είτε άμεσα επενδύουν σε προγράμματα που συνήθως στοχεύουν στο να έχουν «χαμηλό ρίσκο και υψηλό κέρδος». Ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι επενδυτικοί αυτοί Οίκοι είναι αραβικά κεφάλαια, μέρος των οποίων είναι και του Κατάρ.

Πέρα από τα αμιγώς αντικειμενικά κριτήρια που κατά βάση λαμβάνονται υπόψη κατά την πολιτική και οικονομική ανάλυση που συνεκτιμώνται για να αποφασιστεί μία μεγάλη οικονομική επένδυση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ακόμα και σήμερα αποδεικνύεται ότι συμβάλουν στην λήψη αποφάσεων και βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και φιλία των λαών. Συγκεκριμένα και για την περίπτωση της Ελλάδας επισημαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός του Κατάρ κατά την υπογραφή του MOU, μεταξύ άλλων έκανε και την ακόλουθη δήλωση: «Η Ελλάδα πάντα έπαιρνε αξιόλογη και δίκαια θέση σε όλα τα Αραβικά θέματα». Φαίνεται λοιπόν ότι ακόμα και στην ψυχρή λογική των αριθμών και της οικονομίας, το συναίσθημα και οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν το μερίδιό τους, που όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις έχουν καταλυτική επίδραση στη λήψη αποφάσεων.

 

Η χρονολογική σημασία της υπογραφής

Η Συμφωνία που υπογράφθηκε, είναι πρωτίστως επενδυτική, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι και μία σαφής κίνηση υποστήριξης της Ελληνικής οικονομίας σε μία στιγμή δύσκολη και μάλιστα πριν την οριστική έγκριση της οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ και του Ευρωπαίους Εταίρους.

Δεν είναι τυχαίο  το γεγονός ότι ακριβώς την επόμενη ημέρα της ένταξης στο ΔΝΤ υπογράφτηκε η συγκεκριμένη αναπτυξιακή συμφωνία για την επένδυση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Τα κεφάλαια που προβλέπεται να επενδυθούν είναι σημαντικά, αλλά εκτιμάτε ότι μεγαλύτερη αξία έχει η σηματοδότηση έναρξης επενδύσεων στην χώρα,  σε μία προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης των ξένων κυρίως επενδυτών για χρηματοδότηση προγραμμάτων επενδύσεων στη χώρα μας. Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν το 30% είναι ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 70% θα προέλθει από δανεισμό της εταιρείας, χωρίς την οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου. Θα είναι καθαρά μία ιδιωτική επενδυτική προσπάθεια, από αυτές που χρειάζεται η οικονομία της χώρας μας για να ορθοποδήσει.

Με την συγκεκριμένη επένδυση, προβλέπεται το λιμάνι του Αστακού να γίνει κύριο στρατηγικό και αναπτυξιακό επίκεντρο.

Για τις εργασίες κατασκευής και διαμόρφωσης υποδομών καθώς και των δραστηριοτήτων που θα εγκατασταθούν, όπως είναι η μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και άλλα έργα, προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 1.500 θέσεις εργασίας με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και τους κατοίκους, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στα πλαίσια της «πολιτικής πράσινης ανάπτυξης» και με σεβασμό στο περιβάλλον.  Η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται στην αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών, τόσο της Ελλάδας όσο και του Κατάρ, για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και να υλοποιηθούν.

 

Η Ελληνο-Αραβική φιλία

Η σχέση φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων και των Αράβων, δεν είναι κάτι εφήμερο που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τρέχουσες επενδυτικές σκοπιμότητες. Η σχέση καλλιεργήθηκε ανά τους αιώνες και επιβεβαιώθηκε με αμοιβαία υποστήριξη, σε στιγμές δυσκολίας, από τον ένα λαό προς τον άλλο.

Είναι σημαντικό ότι οι δύο λαοί έχουν σχεδόν τον ίδιο ψυχισμό, κοινά ήθη και έθιμα, αλλά πάνω από όλα έχουν υπερηφάνεια και φιλότιμο.

Οι δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και Αράβων ενισχύονται από ιστορικές ή παραδοσιακές δοξασίες  για την πιθανή Ελληνική καταγωγή μικρού μέρους Αράβων. Αναφέρεται σε κείμενα ότι οι ρίζες των αρχαίων Φιλισταίων είναι από την Κρήτη. Επίσης υπάρχουν δοξασίες ότι κάτοικοι συγκεκριμένων αραβικών χωριών πιθανόν κατάγονται από τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Από την άλλη πλευρά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι Άραβες μετέφρασαν τους αρχαίους (κλασικούς) Έλληνες συγγραφείς και μέσα από αυτές τις μεταφράσεις σώθηκαν μέχρι σήμερα τα περισσότερα από τα  αρχαία κείμενα, όταν καταστράφηκαν τα πρωτότυπα.

Επίσης είναι ιδιαίτερης σημασίας ότι ο λαός των Ελλήνων μνημονεύεται στο Κοράνι και ως εκ τούτου, πέραν των δεσμών φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, οι Έλληνες είναι σεβαστοί συνομιλητές, από όλους τους Άραβες.

 

Η σημασία της Συμφωνίας για την Αιτωλοακαρνανία

Ο Αστακός, όσον αφορά τόσο την γεωγραφική θέση του όσο και το λιμάνι και τον περιβάλλοντα χώρο, είναι μοναδική ναυτική και βιομηχανική περιοχή στην χώρα μας που εξασφαλίζει στους κατόχους του ένα σημαντικό σημείο εισόδου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός αυτό προσδίδει στην χώρα μας σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και ενεργειακό όφελος που αναβαθμίζει γενικότερα το γεωστρατηγικό της ρόλο.

Στις Συμφωνίες επενδύσεων που υπογράφτηκαν περιγράφονται σαφώς οι προβλεπόμενες επενδύσεις στους τομείς διαμετακομιστικού εμπορίου, αποθήκευσης φυσικού αερίου, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καλλιέργεια άλγης. Η πλέον ωφελημένη από πλευράς επενδύσεων είναι η περιοχή του Αστακού και η Αιτωλοακαρνανία γενικότερα. Τα αναπτυξιακά επενδυτικά προγράμματα στην περιοχή του Αστακού με επίκεντρο το ομώνυμο λιμάνι, θα είναι μία κοσμογονία για την χειμάζουσα οικονομία της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο για τους σημερινούς εργαζόμενους αλλά θα είναι και κληρονομιά στα παιδιά τους, αφού προβλέπεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας για περισσότερο από 25 χρόνια. Είναι επομένως προς το συμφέρον των Αιτωλοακαρνάνων να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τις επενδύσεις στην περιοχή τους.

Σε αντιδιαστολή δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η θερμή υποδοχή από μέρους της Βουλγαρίας παρόμοιων επενδυτικών έργων συμφερόντων του Κατάρ, με 11 φορές μικρότερο επενδυτικό κεφάλαιο από αυτό της Αιτωλοακαρνανίας. Δυστυχώς «έχει και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια» και εμείς πρέπει να προστατεύσουμε τα δικά μας κτήματα και τα δικά μας οικονομικά συμφέροντα.

Είναι βέβαιο ότι μέχρι να ολοκληρώσει τις εργασίες της η Μικτή Διακρατική Επιτροπή (Joint Committee) που προβλέπεται να μελετήσει σε βάθος τα επενδυτικά προγράμματα, θα πάρει χρόνο. Υπάρχει η πρόβλεψη ότι οι εργασίες αυτών καθ' αυτών των επενδύσεων θα αρχίσουν το 2013.  Όταν φτάσει η ώρα της εφαρμογής στην πράξη της Συμφωνίας, θα προκύψουν οφέλη και θέσεις εργασίας για τους κατοίκους και την ευρύτερη περιοχή. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν προχωρήσει τα έργα υποδομής της περιοχής, όπως για παράδειγμα το οδικό δίκτυο και μελέτες απαιτούμενων έργων διαμόρφωσης.

Επιλεκτικά αναφέρονται στη συνέχεια μερικοί από τους τομείς στους οποίους εκτιμάται ότι θα υπάρξει έντονη ανάπτυξη με άμεσα αλλά και με μακροπρόθεσμα οφέλη για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Οι τομείς αυτοί είναι:

*Οι θέσεις εργασίας που θα εξασφαλίσουν οικονομική ανάπτυξη των κατοίκων. Οι θέσεις εργασίας αυτές θα δημιουργηθούν άμεσα, με την έναρξη των έργων υποδομής και στη συνέχεια στις μονάδες μεταφοράς, φύλαξης του φυσικού αερίου και παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και στις λοιπές αναπτυξιακές επενδύσεις που προβλέπονται στην περιοχή. Η εντοπιότητα πάντα λαμβάνεται υπόψη και έχει προτεραιότητα στις προσλήψεις, αναλόγως των αναγκών, σε όλη την γκάμα των γνώσεων και δεξιοτήτων για την κάλυψη θέσεων εργασίας της κάθε εταιρείας.

*Επιπλέον θα αναπτυχθεί το τοπικό εμπόριο για την υποστήριξη τόσο των εργασιών σε πάσης φύσεως υλικά, όσο και για τις ανάγκες διαβίωσης των εργαζόμενων.

*Η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας είναι άλλος ένας τομέας που θα έχει σημαντική ανάπτυξη λόγω των επενδύσεων στην περιοχή. Τα ακίνητα σε σπίτια και καταστήματα είναι αυτονόητο ότι θα έχουν σημαντική αύξηση στην ζήτηση για αγορά ή ενοικίαση. Τα ακίνητα γης, δηλαδή οι εκτάσεις που σήμερα είναι είτε χέρσες είτε χρησιμοποιούνται για γεωργικούς ή κτηνοτροφικούς σκοπούς, πιθανόν με αλλαγή χρήσης γης, θα αποκτήσουν άλλη αξία και θα διατεθούν για χρήσεις σχετικές με τα αναπτυξιακά προγράμματα που σχεδιάζονται για την περιοχή.

*Τα έργα γενικότερης υποδομής που απαιτείται να γίνουν στην περιοχή, όπως είναι για παράδειγμα το οδικό δίκτυο, τα δίκτυα ύδρευσης, η ανακαίνιση, επέκταση, επάνδρωση και εξοπλισμός των τοπικών νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από την δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή.

*Επίσης σημαντικό όφελος θα είναι τα ανταποδοτικά έργα προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό ότι οι επενδύσεις στον Αστακό θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» και με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. Το φυσικό περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας κατά την γνώμη μου είναι ευλογημένο από τον Θεό και προστατευμένο από τους ανθρώπους. Η Συνθήκη Ραμσάρ, που καλύπτει όλη την δυτική πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας,  θέτει το βασικό νομικό πλαίσιο. Σχετικά με τον αιγιαλό στο λιμάνι του Αστακού, απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Με πρόσφατη απόφασή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας υπερψήφισε την «Τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ) του Πλατυγιαλίου Αστακού», προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση της μεγάλης ενεργειακής επένδυσης. Η απόφαση της υπερψήφισης από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, έχει πολιτική δέσμευση και αξία, εκπροσωπώντας την πλειοψηφική βούληση των Αιτωλοακαρνάνων. Πέραν τούτου όμως, όλοι θα πρέπει να υποστηρίξουν την προσπάθεια με αίσθημα αισιοδοξίας για το μέλλον της περιοχής.

Είναι επίσης σημαντικό ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξέδωσε στις   18 Μαΐου την σχετική Άδεια παραγωγής για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην κοινοπραξία Astakos Power Plan Consortium. Το γεγονός ότι η άδεια εκδόθηκε χωρίς καθυστερήσεις και μάλιστα 6,5 μήνες πριν να λήξει η χρονική προθεσμία που ήταν το τέλος του έτους, είναι μία θετική και παρήγορη ένδειξη ότι μετά το "sock therapy" η καρδιά άρχισε πάλι να χτυπά και ο οικονομικός ασθενής έχει πολλές πιθανότητες να σωθεί.

 

Για Επικοινωνία & Σχόλια: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

                                                Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.