Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα318
mod_vvisit_counterΧθές4057
mod_vvisit_counterAll4613226
°F | °C
invalid location provided
Οι χαιρετισμοί προς την Θεοτόκο

Η Χριστιανκή Αλήθεια

Του συνεργάτη μας Χριστοφόρου Κ. Διδασκάλου-θεολόγου

Οι χαιρετισμοί προς τη Θεοτόκο είναι ο Ακάθιστος Ύμνος. Είναι ένας θαυμάσιος Ύμνος προς την Θεοτόκο, θαυμασιότερος του οποίου ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ.

Αποτελείται ο Ύμνος αυτός προς την Παναγίαν μας από είκοσι τέσσερις οίκους δηλαδή μέρη. Ο ύμνος αυτός ψάλλεται ολόκληρος κατά την Παρασκευή της Τετάρτης εβδομάδας των Αγίων Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.Κατά τμήματα με έξι μέρη, δηλαδή οίκους 4 φορές κατά τη Μ. Τεσσαρακοστήν: Παρασκευή της Τυροφάφου, Α, Β και Γ εβδομάδος της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής . Βέβαια παρεμβάλλεται και το ποίημα, ο κανών του Ιωσήφ του Υμνογράφου «Ανοίξω το στόμα μου...».

Με τα «Χαίρε» τόσο του Ακαθίστου Ύμνου, όσο και του Κανόνος του Ιωσήφ του Υμνογράφου εξαίρεται το μεγαλείο της Θεοτόκου και το θείο έργο που έγινε με την Θεοτοκίαν της. Ο ύμνος αυτός θαυμάζεται, συγκινεί, υψώνει και καραρτίζει τον άνθρωπο: «Χαίρε δι' ης νεουργείται η κτίσις. Χαίρε δι' ης βρεφουργείται ο κτίστης». «Χαίρε δι' ης εγυμνώθη ο Άδης. Χαίρε, δι' ης ενεδύθημεν δόξαν». «Χαίρε δι' ης ηνοίχθη παράδεισος». Η Παναγία μας έγινε η Θεοτόκος. Μας πρόσφερε τον Θεόν. Μας εγέμισε με το αγαθόν της σωτηρίας και της αρετής, αλλά και με τον ουράνιον παράδεισον. Ας την χαιρετούμε όλοι μαςκαι πάντοτε και μαζί με τον Υμνογράφο ας λέμε: «Χαίρε στύλε, πύρινε εισάγουσα εις την άνω ζωήν το ανθρώπινον».