°F | °C
invalid location provided
«Σωματικός και Ψυχολογικός Πόνος»

 

Ενημερωτική εκδήλωση στη Ναύπακτο με θέμα:

Με τη συμμετοχή της Εταιρείας Νευροεπιστημών Ελλάδας 

Στα πλαίσια της εβδομάδας για τον εγκέφαλο, το Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 6:00 μ.μ., στην Παπαχαραλάμπepisthmonesειο Αίθουσα Ναυπάκτου,  θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σωματικός και Ψυχολογικός Πόνος». Την εκδήλωση διοργανώνουν, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η Εταιρεία Νευροεπιστημών Ελλάδας, ο Δήμος Ναυπακτίας, το 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και το Γυμνάσιο Αντιρρίου,.

Στην εκδήλωση η Διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος του Γ. Ν. Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» κ. Κλήντα Καραγεωργίου, στην εισήγηση της, με θέμα «Σωματικός Πόνος. Συνέπειες και αντιμετώπιση», θα εξηγήσει τι είναι ο πόνος και θα αναφερθεί στις κατηγορίες του. Ο Νευροπαθητικός  πόνος οφείλεται σε άμεση βλάβη των νευρικών ινών, ο χαρακτήρας του είναι σαν εκκένωση ρεύματος, κάψιμο, πίεση και αντιμετωπίζεται με αντιεπιληπτικά και/ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ο Μυοσκελετικός πόνος οφείλεται  σε διάταση ή φλεγμονή των μυικών ινών και των γύρω ιστών είναι, συνήθως, σταθερός και δυναμώνει με την κίνηση ή την αύξηση βάρους στο οστό. Ο Σπλαχνικός πόνος δυνατόν να οφείλεται σε όγκο, ισχαιμία, περίσφιξη ή φλεγμονή των εσωτερικών οργάνων και για  την αντιμετώπιση του απαιτείται να φύγει  η βλάβη ολοκληρωτικά αν είναι δυνατόν.

Η κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, διδάκτωρ Ίλια Θεοτοκά, στην εισήγηση της, με θέμα «Ψυχολογικός Πόνος», θα αναφερθεί στα χαρακτηριστικά της εφηβείας, τις ιδιαιτερότητες της, καθώς και τα ψυχολογικά συμπτώματα, που εμφανίζονται, όταν υπάρχουν στρεσσογόνες καταστάσεις και συχνά δεν αναγνωρίζονται (εξάρτηση από ουσίες και αλκοόλ, αγχώδεις διαταραχές, παραβατικότητα, κατάθλιψη, διαταραχές διατροφής). Θα μιλήσει για την  αντιμετώπιση του ψυχολογικού πόνου, που μπορεί να βιώνει ένας έφηβος, καθώς και το πώς μπορούν να πλησιάσουν οι γονείς τον έφηβο, να τον καταλάβουν και να συντηρήσουν μαζί του γέφυρες επικοινωνίας και καλής διαπροσωπικής επαφής. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων και της ποιότητας ζωής της οικογένειας, οι γονείς δεν θα πρέπει να διστάσουν να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αντιρρίου θα μιλήσουν για το ρατσισμό με στόχο να αναδείξουν το σωματικό και φυσικό πόνο που προκαλεί η κοινωνική απόρριψη.

Τέλος, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου θα προσεγγίσουν το ζήτημα του πόνου και της επίδρασης της αγάπης και του έρωτα μέσα από το τραγούδι, την ποίηση και την κίνηση, καταδεικνύοντας τη λυτρωτική τους δύναμη, αφού «είναι πολύ γλυκό να σ' αγαπούν και να σου το λένε».

 

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

 

Έναρξη της Εκδήλωσης: Σπύρος Ευθυμιόπουλος

Χαιρετισμοί

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου

Και Αγίου Βλασίου: Ιερόθεος

Δήμαρχος Ναυπακτίας: Γιάννης Μπουλές

Διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου: Πέτρος Πιτσιάκκας

Διευθύντρια Γυμνασίου Αντιρρίου: Ελένη Χαρακίδα

 

Ομιλίες Συζήτηση με το κοινό

Ομιλητές:

 

1.  Κλημεντίνη Καραγεωργίου, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Διευθύντρια Νευρολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γενηματάς». 

Τίτλος Ομιλίας:  «Σωματικός πόνος: Συνέπειες και αντιμετώπιση»

2.  Ήλια Θεοτοκά, Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Τίτλος Ομιλίας:  «Ψυχολογικός πόνος»

3.   Μαθητές Γυμνασίου Αντιρρίου. 

Τίτλος Παρουσίασης: «Η κοινωνική απόρριψη προκαλεί σωματικό/φυσικό πόνο»

4.  Μαθητές 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου. 

Τίτλος Παρουσίασης:  «Σωματικός/Φυσικός πόνος: Η επίδραση της αγάπης και του έρωτα »

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...