Μετρητής

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα35
mod_vvisit_counterΧθές304
mod_vvisit_counterAll8144209
°F | °C
invalid location provided
Σε κίνδυνο το βελανιδόδασος Ξηρομέρου

Αύξηση 30% καταγράφεται στην παράνομη ξύλευση

Σκηνές «Άγριας Δύσης» εκτυλίσσοντdasos-1αι στα ελληνικά δάση, με τους παράνομους ξυλοκόπους να δρουν ανενόχλητοι, πληγώνοντας το περιβάλλον. Η παράνομη ξύλευση είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο, ωστόσο τη φετινή χρονιά καταγράφεται αύξηση σε πολλές δασικές περιοχές.

Η έξαρση των περιστατικών ξεπερνά το 30% στο βελανιδόδασος του Ξηρόμερου, όπως παραδέχεται το αρμόδιο δασαρχείο. Τα δασαρχεία προχωρούν κατά καιρούς σε κατασχέσεις των παράνομων φορτίων και των οχημάτων. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και μέσων στις δασικές υπηρεσίες δημιουργεί πολλά κενά στην αποτελεσματική προστασία των δασών, ειδικά όταν σε αυτά δεν εφαρμόζεται ένα διαχειριστικό σχέδιο.
Αντιθέτως, σχεδόν αλώβητες παραμένουν οι δασικές περιοχές στις οποίες η υλοτομία γίνεται βάσει διαχειριστικού σχεδίου, όπως η περιοχή της Κόνιτσας, του Χολομώντα, της Ροδόπης και της Αριδαίας. Σε κάθε περίπτωση, η υλοτομία είναι δραστηριότητα απαραίτητη για την ανανέωση των δασών και την απομάκρυνση της βιομάζας που κάνει τα δάση ευάλωτα σε πυρκαγιές.


Σε κίνδυνο οι βελανιδιές
Το δάσος του Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας είναι το μεγαλύτερο ήμερης βελανιδιάς στην περιοχή των Βαλκανίων και ένα από τα δύο στην Ελλάδα με το είδος αυτό, ωστόσο συρρικνώνεται συνεχώς, ενώ η σημαντικότερη απειλή που δέχεται είναι η λαθροϋλοτομία.
Το ξύλο των σπάνιων αρχαίων δρυών διοχετεύεται ως καυσόξυλα στα γειτονικά αστικά κέντρα, όπως το Αγρίνιο. Μάλιστα φέτος, η παράνομη ξύλευση παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 30%, σύμφωνα με τη δασάρχη, Αλεξάνδρα Πολίτη.
«Είναι συστηματικοί και έχουν αποκτήσει θράσος», σχολιάζει η ίδια. «Συνήθως, η δραστηριότητα αυτή γίνεται 2 με 4 τη νύχτα, όταν η υπηρεσία μας, που λειτουργεί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, δεν είναι σε θέση να κάνει ελέγχους. Αλλά και όταν στέλνουμε κλιμάκια, οι υπάλληλοι έρχονται αντιμέτωποι άοπλοι με ανθρώπους αποφασισμένους για όλα», τονίζει, αναφερόμενη στις δομικές αδυναμίες: έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, κατάλληλων οχημάτων, κονδυλίων για τη βενζίνη κ.λπ.
«Θα θέλαμε τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο 4Χ4 για να κάνουμε τη δουλειά μας. Και θα πρέπει η υπηρεσία να γίνει σώμα, ώστε να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως», συμπληρώνει.
Από τους πιο δραστήριους dasos-2πολίτες για την προστασία του δάσους του Ξηρόμερου είναι ο Απόστολος Τζογάνης από τον Σύλλογο Παιώνια. «Αν μπει κανείς στο δάσος, βλέπει παντού κομμένους κορμούς. Το Ξηρόμερο είναι πεδινό και έχει εύκολη πρόσβαση, μισή ώρα από το Αγρίνιο.  Οι δήμοι δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και οι δασοφύλακες έχουν χρόνια σχέση με τους παρανομούντες και τους καλύπτουν», αναφέρει. Όπως τονίζει, εξάλλου, το γεγονός ότι το δάσος μοιράζεται στη δικαιοδοσία τριών δασαρχείων (Αμφιλοχίας, Μεσολογγίου και Αγρινίου) δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση της κατάστασης».

 

Το βελανιδόδασος Ξηρομέρου

Το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου καταλαμβάνει συνολική έκταση 130.000 στρεμμάτων περίπου και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος ήμερης βελανιδιάς στην περιοχή των Βαλκανίων. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και εκτείνεται από την παραλιακή περιοχή των όρμων Αστακού και Πλατυγιαλίου μέχρι τον ποταμό Αχελώο στα ανατολικά και την λίμνη Οζερό στα βορειοανατολικά. Πρόκειται για ένα δημόσιας ιδιοκτησίας δάσος μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται και ιδιωτικές εκτάσεις, κυρίως καλλιέργειες και βοσκότοποι. Ο βασικός πυρήνας της περιοχής του δάσους είναι μια γραμμή από λόφους δυτικά και νότια της λίμνης Οζερού η οποία ονομάζεται λοφοσειρά Λιγοβίτσι - Μάνινα.

Εντός της έκτασης του βελανιδοδάσους βρίσκονται 11 οικισμοί, των οποίων διαχρονικά η εξέλιξη υπήρξε στενά συνδεδεμένη με το βελανιδοδάσος, οι οικισμοί αυτοί είναι: Αγράμπελο, Γουριώτισσα, Μάνινα Βλυζιανών, Μαχαιρά, Μπαμπίνη, Παλαιομάνινα, Πρόδρομος, Ρίγανη, Σκουρτού, Στρογγυλοβούνι, Χρυσοβίτσα

Η χλωρίδα και πανίδα που υπάρχει στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου συνιστά ένα οικοσύστημα με πλούσια βιοποικιλότητα, η οποία έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και χρήζει άμεσης προστασίας προκειμένου να μην υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα συγκεντρώσεως δασικών περιοχών βαλανιδιάς στην Ελλάδα.

Πληροφορίες από real.gr

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...