°F | °C
invalid location provided
Ολοκληρώθηκε η ημερίδα

 για την προσέλκυση επενδυτών στη Δυτική Ελλάδα

Οι δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδος για την προσέλκυση επενδύσεων ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΞΠΡΕΣ το περασμένο Σάββατο, στην Πάτρα, με την παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη, της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα, της προέδρου του Οργανισμού Invest in Greece Παρασκευής Μπουφούνου και του γ.γ. του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Mohamad ElKhazmi, αλλά και εκπροσώπων ξένων πρεσβειών που παρακολούθησαν τις εργασίες της εκδήλωσης.

Το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι οι φορείς της περιοχής θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πλέον οργανωμένο και επιθετικό τρόπο τις προτάσεις τους για επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια στην Δυτική Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Πολιτεία δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες προκειμένου να μην αποθαρρύνονται τέτοιου είδους σχεδιασμοί.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων, που θα δώσουν την δυνατότητα παραγωγής πλούτου αλλά και νέων θέσεων εργασίας, στη βάση συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού που θα αποκεντρώνει τις επενδύσεις και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ισόρροπης ανάπτυξης όλων των περιοχών της χώρας.

Ειδικά για την Δυτική Ελλάδα, από την οποία άλλωστε και κατάγεται, ο κ. Κουβέλης, αφού αναφέρθηκε στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, εστίασε στην συμφωνία με το Κατάρ για τον Αστακό και τη δημιουργία εκεί μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, τονίζοντας ότι «αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος στην νοτιοανατολική Ευρώπη», αλλά και αξιοποίηση των πρώην εργοταξιακών χώρων της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να γίνει ένας πόλος ανάπτυξης ακριβώς λόγο της γεωγραφικής θέσης, ανάμεσα στην Ολυμπία και τους Δελφούς, αλλά και δίπλα σ' ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στην χώρα».

Μιλώντας για τις δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων στην Δυτική Ελλάδα η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η περιφερειακή ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο, στηριζόμενη στο τρίπτυχο έρευνα, ποιότητα και καινοτομία, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική.

Την ανάγκη προώθησης και σύσφιξης των σχέσεων της Δυτικής Ελλάδος, αλλά και της Ελλάδος γενικότερα, με τον Αραβικό κόσμο, επεσήμανε ο γ.γ. του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Mohamad ElKhazmi, ζητώντας μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση από τους τοπικούς φορείς προκειμένου να γνωρίσουν τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Invest in Greece, Δρ. Παρασκευή Μπουφούνου, αφού έκανε μια αναφορά στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, παρουσίασε το e-book, ένα πολύτιμο εργαλείο που συνεχώς εμπλουτίζεται με επενδυτικά σχέδια και ζήτησε από τους τοπικούς συγκεκριμένα ώριμα επενδυτικά σχέδια και προτάσεις, τα οποία θα προωθήσει ο Οργανισμός, προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια στην περιοχή.

Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν εκ μέρους της εφημερίδας «Εξπρές», ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Καλοφωλιάς και ο διευθυντής του Υποκαταστήματος Δυτικής Ελλάδος, που διοργάνωσε την ημερίδα, Ανδρέας Αλεξ. Βρης καθώς και ο γ.γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Τάσος Αποστολόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η «Δυτική Ελλάδα διαθέτει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και είναι έτοιμη να υποδεχθεί νέες επενδύσεις» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην επένδυση του Αστακού όσο και στην αξιοποίηση των πρώην εργοταξιακών χώρων της Γέφυρας του Ρίου -Αντιρρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσίαση των στοιχείων μελέτης που διενήργησε η Data RC για λογαριασμό του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος , οι οποίες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Ε. του Σ.Β.Π. & Δ.Ε. Φαίδωνας Κουνινιώτης, οι αποτυπώνουν και αναδεικνύουν τους κύριους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, για υλοποίηση επενδύσεων, κάθε νομού, αποτελόντας ένα «χρήσιμο εργαλείο και οδηγό ανάπτυξης. Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα των μελετών, ο διευθυντής της Data RC Θεόδωρος Λουλούδης τόνισε ότι «και οι τρεις νομοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος έχουν μεγάλα περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης, αλλά δεν έχουν τον απαραίτητο αναπτυξιακό σχεδιασμό, προσανατολισμό και αντίστοιχη δράση».

Στο τελευταίο μέρος των εργασιών της ημερίδας κατατέθηκαν και συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις, από το υπηρεσιακό στέλεχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Κώστα Βαληνδρά για την αξιοποίηση του πρώην εργοταξίου της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαϊας κ. Κώστα Αντζουλάτο για την δημιουργία Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου και την καινοτομία, τον πρόεδρο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, καθηγητή Πέτρο Γρουμπό για τη δημιουργία

Επενδυτικής Ζώνης Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας και τον οικονομικό επόπτη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Χαρίλαο Αθανασίου για την αξιοποίηση της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, καθώς εξέφρασε επιφυλάξεις για την επένδυση δημιουργίας της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή.

Ξεχωριστή στιγμή κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, αποτέλεσε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από την «Εξπρές», όπως έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα αποδέκτες των τιμητικών διακρίσεων ήταν ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Φλωράτος για όσα δημιούργησε και όσα οραματίστηκε με στόχο την οικονομική πρόοδο και ευημερία της Πάτρας, καθώς και ο Δρ. Μηχανολόγος - Μηχανικός Νικόλαος Β. Σαραφόπουλος για το σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, για την ιστορία της βιομηχανίας και των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Αχαΐα.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται ενώ παραλαμβάνουν τις αναμνηστικές πλακέτες από τον υφυπουργό Σπύρο Κουβέλη και τον γ.γ. της ΠΕριφέρειας Δυτικής Ελλάδος Τάσο Αποστολόπουλο αντίστοιχα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκτός από πλήθος εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων,
εκπρόσωποι επτά ξένων πρεσβειών και συγκεκριμένα: από την πρεσβεία της Ελβετίας ο επιτετραμένος κ. Claude Peclard, οι επικεφαλής του οικονομικού & εμπορικού τμήματος της Πρεσβείας της Ιταλίας κ. Giuseppe Giacalone και της Πρεσβείας της Πολωνίας κυρία Ewa Flis, ο οικονομικός και εμπορικός σύμβουλος στην Πρεσβεία της Ισπανίας κ. Felix Martinez-Burgos, από την Πρεσβεία της Ολλανδίας ο κ. Paul Van Rhijn, επικεφαλής του οικονομικού τομέα, και η κυρία Peeters Doenja καθώς και οι επιτετραμμένοι των Πρεσβειών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας Abdulla Ahmed Saeed Aldhanhani και Abdulmomen Saraf αντίστοιχα.

Πηγή: thebest.gr

hmerida-1 

Η στιγμή της απονομής της τιμητικής διάκρισης της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη στο επιχειρηματία υάγγελο Φλωράτο

hmerida-2 

Ο γ.γ. της Περιφέρειας Τάσος Αποστολόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της "Εξπρες" Γ. Καλοφωλιάς απένειμαν την τιμητική διάκριση στον Δρ. Νικόλαο Σαραφόπουλο

 hmerida-3

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Αθανάσιος Κούστας, ο οποίος ήταν συντονιστής της εκδήλωσης, ο γ.γ. του Αραβοελληνικού Επιμελητηρ

 hmerida-4

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης στο βήμα, και στο πάνελ ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γιώργος Καλοφωλιάς και ο διευθυντής του υποκαταστήματος Δυτικής Ελλάδος Ανδρέας Α. Βρης

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...