°F | °C
invalid location provided
EΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΓΕΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

 

 H Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου εκμεταλλευόμενη  gea-2την αργία του Αγίου Πνεύματος διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Τουριστικό Γραφείο ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, τετραήμερη εκδρομή στη γειτονική Αλβανία.

Η αναχώρηση έγινε το Σάββατο το πρωί 22 Μαϊου και η επιστροφή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Μαίου, αργά το βράδυ.

Αγρίνιο - Κακαβιά - Αργυρόκαστρο - Άγιοι Σαράντα - Χιμάρα - Διρράχιο -Τίρανα - Κορυστά - Κρυσταλοπηγή - Αγρίνιο, ήταν η διαδρομή.

Ήταν μια εκδρομή άψογα διοργανωμένη με πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο ης ΓΕΑ συμμετείχαν ο Έφορος Εκδρομικού Γιώργος Πετρούλας, ο Γεν. Γραμματέας Γιάννης Σκαρτσάρης και ο Σύμβουλος Γιώργος Κοτρότσος.

Οι εκδρομείς, μέλη και φίλοι της ΓΕΑ, επισκέφτηκαν τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Χώρας και διανυκτέρευαν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, όπου η περιποίηση και η εξυπηρέτηση ήταν πολύ καλή και σε επίπεδο όπως στις τουριστικά προηγμένες χώρες. Η ξεναγός με γλαφυρό και αρκετά ενημερωτικό και κατατοπιστικό τρόπο ενημέρωνε τους εκδρομείς για τους κατοίκους και τον πολιτισμό του κάθε τόπου, καθώς και για την ιστορία του, τόσο την παλαιότερη, όσο και για την πρόσφατη..

Εντύπωση προξένησαν τα ερειπωμένα χωριά, τα γυμνά βουνά και τα πολλά ποτάμια, κυρίως στη νότια περιοχή, οι πολλές μικρές και μεγάλες πολεμίστρες που είναι διασκορπισμένες στις περισσότερες περιοχές, απομεινάρια της εποχής του Χόντζα, οι όμορφες παραλίες και ο μεγάλος οικοδομικός οργασμός (ξενοδοχεία, πολυκατοικίες, αγροτόσπιτα κλπ.).

Το οδικό δίκτυο γενικά σε άσχημη κατάσταση, εκτός μερικών διαδρομών.

Η βόρεια περιοχή είναι περισσgea-1ότερο ανεπτυγμένη και η πεδιάδα των Τιράνων είναι η πιο καλλιεργημένη και αξιοποιημένη.

Στους εκδρομείς δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούν πολλούς από τους τόπους όπου οι έλληνες στρατιώτες έγραψαν σελίδες δόξας και ηρωισμού στον πόλεμο του 1940 και να επισκεφτούν νεκροταφεία που έχουν ταφεί έλληνες στρατιώτες.

Ρίγη συγκίνησης ένιωσαν οι εκδρομείς όταν επισκέφτηκαν, στη Φιέρη, τον τάφο του συντοπίτη μας Εθναποστόλου και Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου ο τοπικός ιερέας αναφέρθηκε στην προσφορά και το έργο του.

Έκπληξη για τους εκδρομείς ήταν η επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, η παγκόσμια αυτή προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, με το τεράστιο και ανεκτίμητο έργο του - φιλανθρωπικό, μορφωτικό, θεολογικό, ανθρωπιστικό, εκπολιτιστικό - ο άγιος αυτός άνθρωπος, τους υποδέχθηκε με θερμό τρόπο, δια χειραψίας όλους, και τους μίλησε με αγάπη και πόνο για τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις των αρχών και των ανθρώπων που συνάντησε στην περιοχή, αλλά και για τα λαμπρά αποτελέσματα.

Αλήθεια τι μπορεί να επιτύχει ένας άνθρωπος με πίστη στο Θεό, με ισχυρή θέληση και πάθος για την αποστολή του !!!.

Του θύμισαν ότι έχει επισκεφτεί την πόλη μας και μάλιστα μίλησε στο Παπαστράτειο Μέγαρο και ιδιαιτέρως ευχαριστήθηκε.

Η εκδρομή έφτασε στο τέλος της, αφού οι εκδρομείς επισκέφτηκαν την Κορυτσά και αποχαιρέτησαν την Αλβανία από το φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής .

Ήταν μια εκδρομή με πρωτόγνωρες εμπειρίες σε μια χώρα που τώρα ανορθώνεται και με γοργούς ρυθμούς ακολουθεί τα χνάρια των προηγμένων χωρών.

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...