°F | °C
invalid location provided
ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΜΕΝΑ

 

( Μια από τις εκατό αφηγήσεις-ιστορίες του αριστουργήματος

του Ιωάννη Βοκάκιου με τίτλο « ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ » )

            Του συνεργάτη μας ΜΟΥΝΤΟΥΡΗ ΑΝΔΡΕΑ

                   e-mail: a. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. moyntoyris_gif250

Ευγενικές κυρίες μου, είναι ωραίο να ξέρει κανείς να μιλάει καλά σε κάθε περίσταση, αλλά προπάντων όταν το απαιτεί η ανάγκη. Αυτό το κατάφερε τόσο καλά μια ωραία κυρά, που όχι μονάχα προκάλεσε τα γέλια του ακροατηρίου, αλλά γλίτωσε κι από ένα θάνατο ατιμωτικό, όπως θα ακούσετε.

Στην επικράτεια του Πράτο, ένας νόμος άδικος όσο και σκληρός καταδίκαζε στην πυρά, τη μοιχαλίδα σύζυγο που την έβρισκε ο άντρας της στην αγκαλιά του εραστή της, καθώς και την κοινή γυναίκα που πήγαινε για λεφτά με τον πρώτο τυχόντα.

Όσο ίσχυε ακόμη αυτός ο νόμος, μια χαριτωμένη και ωραία γυναίκα, και ερωτιάρα όσο καμιά άλλη, που την έλεγαν ντόνα Φιλίππα, έτυχε να τη βρεί μια νύχτα μέσα στην ίδια του την κάμαρα ο άντρας της, ο Ρινάλντο ντε Πουλιάζι, στην αγκαλιά του Λατσαρίνο ντε Γκουατσαλιότρι, ευγενικού και ωραίου νέου, που τον αγαπούσε σαν τον ίδιο τον εαυτό της. Ο Ρινάλντο έγινε έξω φρενών μπροστά σ' αυτό το θέαμα, και με δυσκολία συγκρατήθηκε να μην πέσει πάνω στον Λατσαρίνο και να τον σκοτώσει. Ωστόσο, συγκέντρωσε αρκετές μαρτυρικές αποδείξεις ώστε να αποδειχτεί η ενοχή της, και την κατοπινή μέρα, δίχως ν' αλλάξει απόφαση, την κατάγγειλε.

Η Φιλίππα, γεμάτη θάρρος, όπως είναι συνήθως οι πραγματικά ερωτευμένες γυναίκες, αποφάσισε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, παρά τις συμβουλές που τις έδιναν φίλοι και συγγενείς.

Προτιμούσε να ομολογήσει την αλήθεια και να πεθάνει με το κεφάλι ψηλά , παρά να το σκάσει άνανδρα και να ζει φυγόδικη στην εξορία.

Τη συνόδευσαν στο δικαστήριο πολλά φιλικά της πρόσωπα, γυναίκες και άντρες, συμβουλεύοντάς την να αρνηθεί την κατηγορία, μα εκείνη παρουσιάστηκε ατάραχη στο δικαστή και τον ρώτησε με σταθερή φωνή για ποιο λόγο την είχε καλέσει.

Ο δικαστής, βλέποντας αυτή τη γυναίκα με την υπέροχη ομορφιά, φοβήθηκε πως θα ομολογούσε, οπότε θα ήταν υποχρεωμένος να την καταδικάσει σε θάνατο. Ωστόσο, μην μπορώντας ν' αποφύγει την ανάκριση, της είπε: Ντόνα, όπως βλέπετε, ο Ρινάλντο από δω, σύζυγός σας, σας ενάγει με την κατηγορία ότι σας βρήκε με έναν άλλον άντρα να μοιχεύεστε. Γι' αυτό το λόγο, προσέξτε πολύ την απάντησή σας και πείτε μου αν η κατηγορία του συζύγου σας είναι βάσιμη. Η κυρά, δίχως καθόλου να ταραχτεί, αποκρίθηκε με ταπεινοσύνη: Κύριε, είναι αλήθεια πως ο Ρινάλντο είναι σύζυγός μου και πως την περασμένη νύχτα με βρήκε στην αγκαλιά του Λατσαρίνο, και δε θ' αρνηθώ ποτέ πως, εξαιτίας της μεγάλης και απόλυτης αγάπης που του έχω, βρέθηκα πολλές φορές στην αγκαλιά του.

Μονάχα, οι νόμοι πρέπει να είναι κοινοί για όλους και να γίνονται με τη συγκατάθεση εκείνων που κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από τα χτυπήματά τους. Σ' αυτό το σημείο ακριβώς, είναι ελαττωματικός ο νόμος που αναφέρατε, επειδή τιμωρεί μονάχα τις γυναίκες, που είναι, πολύ περισσότερο από τους άντρες, σε θέση να ικανοποιούν πολλές απαιτήσεις.

Έπειτα , όταν θεσπίστηκε αυτός ο νόμος, καμιά γυναίκα δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της και, το χειρότερο, καμιά γυναίκα δε ρωτήθηκε.

Όλα αυτά είναι λογικές αιτίες για να θεωρηθεί κακός αυτός ο νόμος.

Αν θέλετε να τον εφαρμόσετε, βασανίζοντας το κορμί μου και βαραίνοντας την ψυχή σας, είναι δικαίωμά σας. Αλλά πριν εκδώσετε την απόφασή σας, ζητώ μια μικρή, πολύ μικρή χάρη: ρωτήστε τον άντρα μου, αν κάθε φορά, και όσες φορές θέλησε, και δίχως ποτέ να φέρω αντίρρηση, βρήκε ή όχι το κορμί μου υποταγμένο στον πόθο του.

Ο Ρινάλντο, δίχως να περιμένει να τον ρωτήσει ο δικαστής, αποκρίθηκε αμέσως πως, πραγματικά, η γυναίκα του, όποτε της το ζήτησε, είχε εκπληρώσει με το παραπάνω τα συζυγικά της καθήκοντα.

Τότε, κύριε δικαστή, συνέχισε αμέσως εκείνη, σας ρωτώ :  αφού έπαιρνε πάντα από μένα ότι είχε ανάγκη και ότι του άρεσε, τι έπρεπε να κάνω το περισσευούμενο; Να το ρίξω στα σκυλιά; Παρά να το άφηνα να χαθεί ή να χαλάσει, δεν ήταν προτιμότερο να το προσφέρω σ' έναν χαριτωμένο νέο, που μ' αγαπάει περισσότερο κι από την ίδια του τη ζωή;

Σαν άκουσαν αυτή την έξυπνη ερώτηση, όλοι ξεκαρδίστηκαν στα γέλια, κι αφού γέλασαν κάμποση ώρα, ξαφνικά , όλοι μαζί φώναξαν πως η κυρά είχε δίκιο.  Και πριν φύγουν από κει, και με τη συγκατάθεση, άλλωστε, του δικαστή τροποποίησαν τον σκληρό νόμο κι άφησαν την ποινή μονάχα για τις γυναίκες που απατούσαν τον άντρα τους για χρηματισμό.

Ο Ρινάλντο έφυγε απ' το δικαστήριο ντροπιασμένος για την απερίσκεπτη ενέργεια του.

Όσο για την ντόνα Φιλίππα, ελεύθερη και χαρούμενη σαν να ΄χε αναστηθεί μές' απ' τη φωτιά, γύρισε θριαμβευτικά στο σπίτι της.

 

Υ. Γ.  :  Μετά από τις στενάχωρες οικονομικές αναλύσεις ήθελα να  δώσω μια εύθυμη νότα στη ζωή μας, και  υπόσχομαι να το επαναλάβω στο μέλλον με δικά μου πλέον διηγήματα.