°F | °C
invalid location provided
ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»

ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

 moyntoyris_gif250

                  Του συνεργάτη μας ΜΟΥΝΤΟΥΡΗ ΑΝΔΡΕΑ

                          e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Σε προηγούμενα άρθρα μου είχα τονίσει μέσα από οικονομικές αναλύσεις, και μάλιστα αρκετές φορές, ότι μαζί με μια καλή δημοσιονομική πολιτική χρειάζεται παράλληλα η αναδιάρθρωση της οικονομίας μας, όπως και η μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο αντί για νέους φόρους. Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις επέλεξαν να μην κάνουν τομές και ρήξεις που να πείθουν, φοβούμενες το πολιτικό κόστος, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε όλοι πανάκριβα τον κρατικό δανεισμό. Όμως έστω και τώρα η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει τις προφανείς σπατάλες του δημόσιου τομέα, να στρέψει την οικονομία σε αναγκαίες οικονομικές δραστηριότητες και να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο με περισσότερο δημόσιο έλεγχο, ώστε τα χρήματα που ξοδεύονται να πιάνουν τόπο.

Είχα υποστηρίξει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί και στην τέταρτη πηγή κρατικών εσόδων, που είναι η δημόσια περιουσία.

Και πάντα μιλώ για αξιοποίηση και εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας και όχι για εκποίηση αυτής, και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου η διαπραγματευτική ικανότητα του Δημοσίου αποδυναμώνεται. Διαπιστώνω λοιπόν πως η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, έστω κι αν προχωρεί με αργά βήματα, έχει πιάσει τα μηνύματα των καιρών και προσπαθεί να διορθώσει ......... τα κακώς κείμενα. Έτσι, άλλοτε με απειλές και άλλοτε με κίνητρα φροντίζει για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που διατηρούν Έλληνες σε τράπεζες του εξωτερικού, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας τη συνδρομή των ξένων αρχών, θα επιχειρήσει να ελέγξει το «πόθεν έσχες»

των κεφαλαίων που έφυγαν από την Ελλάδα, ειδικά κατά τους μήνες της κρίσης. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να πιεστούν όσοι έβγαλαν έξω τα χρήματά τους, όχι μόνον να τα επαναπατρίσουν, αλλά και να τα επενδύσουν  στη χώρα. Όσοι επαναφέρουν τα χρήματά τους σε Ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν από κάθε έλεγχο «πόθεν έσχες» και να καλύψουν τα τεκμήρια που προβλέπει η νέα φορολογική νομοθεσία. Επίσης μπορούν να δικαιολογήσουν την αγορά περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα. Μάλιστα, όποιος μέσα στην επόμενη διετία αξιοποιήσει τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια για να αγοράσει ακίνητα, μετοχές, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κ.λ.π. τότε εκτός από την απαλλαγή από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» δικαιούται και έκπτωση επί του φόρου που πρέπει να επιβληθεί για τον επαναπατρισμό. Επίσης η κυβέρνηση προωθεί την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας αντί των αποκρατικοποιήσεων. Αντί για πωλητήρια τώρα βάζει παραχωρητήρια. Στόχος δεν είναι η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αλλά να δοθούν αυτά στους ιδιώτες για εκμετάλλευση σε βάθος  ορισμένου χρόνου.

Επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο, πρώτον να μην πωληθούν εν μέσω κρίσης φιλέτα σε χαμηλές τιμές, δεύτερον ν' ανοίξουν νέες αγορές που θα παίξουν ρόλο εστιών ανάπτυξης και τρίτον, να κινητοποιηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να πάρουν μέρος στο νέο σχεδιασμό είναι :  Περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να στήσουν ξενοδοχειακές μονάδες. Άλλες, σε ορεινές περιοχές ή νησιά θα μπορούσαν να ενοικιάσουν σε ιδιώτες που θέλουν να δημιουργήσουν θεματικά πάρκα.

Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» . Ανεξάρτητα του πότε λήγει η σύμβαση μπορεί από τώρα να αναθεωρηθεί και να παραταθεί προσφέροντας χρήμα στο κράτος.

Το Καζίνο της Πάρνηθας. Το Δημόσιο διαθέτει το 51% μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο μπορεί να διαθέσει αφού επιλύσει και την εκκρεμότητα με το 2%  επί του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι εταιρείες διαχείρισης υδάτων. Όπως είναι η ΕΥΔΑΠ  και η ΕΥΑΘ,  

Μέχρι τώρα υπήρχε η άποψη της πώλησης πακέτου μετοχών και η παραχώρηση του management, χωρίς χρονικό περιορισμό. Τώρα προστίθεται ο χρονικός περιορισμός στην παραχώρηση του management.

Μια νέα επίσης αγορά και πιθανόν εστία ανάπτυξης που θα μπορούσε να δημιουργηθεί είναι τα υδατοδρόμια  (χώροι προσγείωσης και απογείωσης υδροπλάνων) σε διάφορα νησιά για τη βελτίωση των μεταφορών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένοι επιχειρηματίες έφεραν στο πρόσφατο παρελθόν και δρομολόγησαν υδροπλάνα στα νησιά αλλά έχασαν τα λεφτά τους γιατί συνάντησαν εμπόδια από τις τοπικές κοινωνίες και διάφορα συμφέροντα. Τώρα θα επιδιωχθεί να υπάρξει ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς με την υιοθέτηση καθαρών κανόνων παιχνιδιού.

Από την άλλη πλευρά βέβαια θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και κυρίως στον ΟΣΕ και τη ΛΑΡΚΟ.

Εδώ δεν αποκλείονται ακόμη και μειώσεις προσωπικού και δραστηριοτήτων, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παροχής υπηρεσιών

και παραγωγής αντίστοιχα.

 

Υ.Γ. :   Βέβαια, για να στεφθούν με επιτυχία τα ανωτέρω θα πρέπει να .......... « κρεμαστούν » ορισμένοι δημοσιογράφοι της πρωϊνής ζώνης, και όχι μόνο, οι οποίοι τρομοκρατούν τον κόσμο και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά.