°F | °C
invalid location provided
Έπεσε η ‘'αυλαία''

 

της 9ης Μαθητιάδας στην Πρώτη Σερρών.

 

Μία νότα ευχάριστη, γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον, αποτέλεσε η φετινή ένατη Μαθητιάδα. Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με την  παρέλαση των 870 μαθητών των ελληνικών αποστολών από σχολεία της Ελλάδας και 29 χωρών του κόσμου. Οι μαθητές στη τελετή λήξης κρατούσαν στα χέρια τους το «Σεντόνι της Βιοποικιλότητας», ένα εικαστικό δημιούργημα που έφτιαξαν μόνοι τους για το περιβάλλον.

"Η επιτακτική ανάγκη της σωτηρίας του πλανήτη καθώς και αφύπνιση όλων προς αυτή την κατεύθυνση, οδήγησε τη Μαθητιάδα να συμμετάσχει ενεργά, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην οικολογική προστασία του πλανήτη", τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Βιτάστας, Σουλτάνα Ψάρρη.

Οι περιβαλλοντικές δράσεις της Πράσινης Μαθητιάδας ήταν συνολικά 12 και κάθε μία χαρακτηρίστηκε από ένα συγκεκριμένο κωδικό αριθμό για την καλύτερη αναγνώριση της. Οι δράσεις περιλάμβαναν ένα σύνολο από διάφορες δραστηριότητες όπως εργαστήρια, εκθέσεις, διαγωνισμό, θεατρική παράσταση καθώς και ειδικές δράσεις με θέμα το κοινωνικό περιβάλλον.

Μία από τις κορυφαίες δράσεις στην 9η ‘'Μαθητιάδα'' ήταν και πάλι ‘'Το Πάρκο Ελιάς''. Μοναδικό στο είδος του, είναι το πάρκο των Ελλήνων μαθητών του κόσμου.

Ένα πάρκο το οποίο δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Μαθητιάδας. Σκοπός του είναι να δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντικό πάρκο με θέμα την ελιά ως σύμβολο του ελληνισμού, των ολυμπιακών αγώνων και της σωστής (μεσογειακής) διατροφής. Η ελιά ενώνει τα παιδιά όλων των σχολείων που συμμετέχουν και τα ευαισθητοποιεί για θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας.

Το πάρκο αποτελείται από ελαιόδεντρα που φυτεύτηκαν από μαθητές που συμμετείχαν στη Μαθητιάδα, ως ένδειξη προστασίας και προώθησης συλλογικής οικολογικής συνείδησης. Κάθε νομός και κάθε χώρα που συμμετέχει στη Μαθητιάδα φυτεύει και περιποιείται το δικό του δένδρο ελιάς.

Το Πάρκο Ελιάς είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Μαθητιάδας με την UNESCO Σερρών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ξεκίνησε το 2008. Η συνεχώς αυξανόμενη τάση του αριθμού των συμμετεχόντων σχολείων σηματοδοτεί την αύξηση της έκτασης του Πάρκου Ελιάς, γεμίζοντας με αισιοδοξία και ελπίδες τους διοργανωτές και τους φορείς που βοηθούν στην υλοποίησή του.

Στη Μαθητιάδα τα παιδιά κατανοούν πως ο αθλητισμός είναι το μέσο να δημιουργήσεις και να εκφραστείς. Να εκφράσεις τις ανησυχίες σου και τα πιστεύω σου και να μπορέσεις να επέμβεις σε όλα όσα σε φοβίζουν και σε απασχολούν. Το μέλλον του κόσμου είναι τα παιδιά και με τη γνώση που τους μεταδίδεται, τα βοηθάμε να δημιουργήσουν το μέλλον τους και να σώσουν τη γη που μας φιλοξενεί. Τα παιδιά μαθαίνουν πως ο αθλητισμός συμπορεύεται με το πνεύμα και την οικολογία.

Στην 9η ‘'Μαθητιάδα'' διεξήχθησαν 35 Ολυμπιακά αθλήματα, παραολυμπιακά αθλήματα και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάλυψαν όλο το φάσμα των  καλών τεχνών (θέατρο, μουσική, χορός, βιβλίο, κινηματογράφος - φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική - κεραμική. Συμμετείχαν μαθητές και από τους 52 νομούς της Ελλάδας καθώς και από 26 σχολεία της Ομογένειας

Έτσι, ξεκινώντας από το 2009 η Μαθητιάδα ενέταξε στο πρόγραμμά της και δράσεις που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα.

Οι δράσεις της Μαθητιάδας σε σχέση με την κοινωνία αφορούσαν και φέτος τους πρόσφυγες. Η δράση με την ονομασία «Δίνοντας είσαι νικητής» (Giving is Winning) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Η Μαθητιάδα από το 2009 καθιέρωσε αυτή τη δράση σαν συνέχεια του ωραίου αυτού θεσμού που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη Μαθητιάδα άφησαν ένα ρούχο τους (σε καλή κατάσταση) για τους πρόσφυγες. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπήρχε στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο της Πρώτης τα παιδιά παρέδωσαν το ρούχο τους στον υπεύθυνο της δράσης και στη συνέχεια έγραψαν ένα μήνυμα πάνω σε ένα χαρτάκι σε σχήμα καρδιάς και το κόλλησαν σε μία μεγάλη κόκκινη καρδιά, η οποία στο τέλος των εκδηλώσεων γέμισε με μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης των μαθητών προς τους πρόσφυγες.

Η φετινή ‘'Μαθητιάδα'' πλαισιώθηκε και από τις γωνιές της Ελλάδας.

Σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα στο πολιτιστικό πάρκο στο χώρο των γηπέδων, κάθε σχολείο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το νομό ή τη χώρα που εκπροσωπεί προβάλλοντας τις φυσικές ομορφιές, την πολιτιστική κληρονομιά, τα μνημεία, τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής τους καθώς και οτιδήποτε θεωρεί αξιόλογο προβολής.

Οι Γωνιές Ελλάδος ήταν σε μία υπαίθρια έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων που  στην είσοδο του Αθλητικού Κέντρου «Αχιλλέας Καραμανλής» στην Πρώτη Σερρών, την καρδιά των αθλητικών και όχι μόνο δράσεων της Μαθητιάδας.

Καθένας από τους 52 νομούς αλλά και από τις χώρες της Ομογένειας που συμμετείχαν στη Μαθητιάδα, είχε το δικό του στεγασμένο εκθεσιακό περίπτερο, στο οποίο παρουσίασε τα τοπικά του προϊόντα  και τις ιδιαίτερες παραδόσεις του, καθώς  και δράσεις που πραγματοποιούνται από κοινωνικές ομάδες και φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Ο σκοπός αυτής της πολιτιστικής δράσης ήταν πολλαπλός: Σαν ένας ζωντανός πολιτιστικός χάρτης του Ελληνισμού, έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες της Μαθητιάδας να ανακαλύψουν την πατρίδα μας και τις ομορφιές  της δια στόματος των νεαρών εκπροσώπων της και αποτελεί ένα άμεσο κάλεσμα για να τις επισκεφθούν και να τις γνωρίσουν από κοντά. Καθώς οι μαθητές προετοιμάζουν αυτή την παρουσίαση του τόπου τους, έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν και να εντοπίσουν αυτά που κάνουν ξεχωριστή την ιδιαίτερη πατρίδα τους, να τα παρουσιάσουν με τρόπο ελκυστικό προς τους επισκέπτες της δράσης  και να τα εκτιμήσουν διαφορετικά. Παράλληλα, κατά την παρουσίασή τους και παίρνοντας ιδέες και κίνητρα από τις παρουσιάσεις των άλλων συμμετοχών,  έχουν την ευκαιρία να γεννήσουν καινούριες ιδέες για δράσεις που οι ίδιοι μπορούν να κάνουν για την αναβάθμιση και την ανάδειξη του τόπου τους. Έτσι, οι Γωνιές Ελλάδος γίνονται ο καλύτερος πρεσβευτής της και μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους Έλληνες μαθητές να έρθουν κοντά και εκτός του αθλητικού στίβου.

Το πρόγραμμα της Μαθητιάδας πλαισιώθηκε από μουσικές βραδιές  από διάφορα σχολικά συγκροτήματα τόσο παραδοσιακά όσο και μοντέρνα.

Κατά τη διάρκεια της ‘'Μαθητιάδας'' όλοι οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις ΤΣΑΦ-ΤΣΟΥΦ και ΤΖΙΩΝΗ, ενώ το μεγάλο μέρος της επιτυχίας της μεγάλης διοργάνωσης οφείλεται  για ακόμα μία χρονιά στους εθελοντές που φέτος ξεπέρασαν τους 500 και η συμβολή τους ήταν καθοριστική.

Κατά την τελετή λήξης ο Δήμαρχος Πρώτης Κωνσταντίνος Αστρίνης  αποχαιρέτησε όλους τους αθλητές, τους εθελοντές και τους επισκέπτες που κάθε χρόνο  -όπως είπε - δίνουν ζωή και παλμό στο όραμα της Μαθητιάδας και κήρυξε την λήξη της  κορυφαίας εκδήλωσης.

«Η Μαθητιάδα είναι ένας θεσμός που γεννήθηκε από την αγάπη για την Ελλάδα και τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο πολιτισμός της. Είναι μία απάντηση και παράλληλα μία ευκαιρία για όλους μας να αποδείξουμε ότι υπάρχει μία άλλη Ελλάδα, αυτή που κουβαλάμε στην ιστορία μας, αυτή που θέλουμε να προβάλλουμε στην παγκόσμια κοινότητα, αυτή που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας'', επεσήμανε η Πρόεδρος της αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πανελλήνιας Μαθητιάδας Ζώνη Χαρίση-Γεωργοπούλου.

«Όλοι ακούτε για οικονομική και κοινωνική κρίση, ότι είναι αβέβαιο το μέλλον. Εμείς στην Πρώτη φέτος δώσαμε την απάντηση του τι θα γίνει, με αξιοπρέπεια, αγώνα, προσπάθεια, κάναμε μια εκδήλωση, με «μαζεμένα» οικονομικά είναι αλήθεια αλλά με περίσσιο θάρρος, τόλμη και κυρίως αγάπη και μεράκι, κάναμε την καλύτερη ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ και πιστεύω ότι σας αφήσαμε τις καλύτερες εντυπώσεις. Έτσι πιστεύω ότι πρέπει να είστε και στη ζωή σας, όποιος αγωνίζεται δε φοβάται, αυτό το μήνυμα να το πάτε στον τόπο σας, στην πατρίδα σας» δήλωσε ο συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Γάλλος. 

Η κορυφαία εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση όλων των σχολείων που συμμετείχαν στη Θ' Μαθητιάδα.  Τα οχτακόσια εβδομήντα παιδιά έστειλαν ενωμένα το μήνυμα  της ζωντάνιας του ελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια κοινότητα, σε όλα τα πλάτη της υφηλίου, ένα μήνυμα ελπίδας σε δύσκολους καιρούς.

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...