°F | °C
invalid location provided
Προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ.

 για το φορολογικό νομοσχέδιο

Ενόψει της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία απηύθυνε με επιστολή της έκκληση στον Υπ. Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να συμπεριληφθούν σε αυτό μέτρα υπέρ των ατόμων με αναπηρία, μιας εκ των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ώστε να αντισταθμιστούν οι αδικίες που υπέστησαν με τα πρόσφατα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής.

Τονίζοντας ότι τα ήδη πενιχρά εισοδήματα των ατόμων με αναπηρία έχουν υποστεί επιπλέον μείωση λόγω των νέων κατεπειγόντων μέτρων εισοδηματικής πολιτικής και της επερχόμενης ανατίμησης βασικών αγαθών (διατροφής, ηλεκτροδότησης κ.λπ), αλλά και εξαιτίας της αδυναμίας του Κράτους να τους παρέχει ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και αναγνωρίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για να ορθοποδήσει η χώρα, το αναπηρικό κίνημα της χώρας επισημαίνει ότι αυτό δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να σημαίνει την περαιτέρω εξαθλίωση των ατόμων με αναπηρία. Γι'αυτό προτείνει μια σειρά μέτρων με στόχο την προστασία των ατόμων με αναπηρία από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλείο αναδιανομής και ενίσχυσης του εισοδήματος των ατόμων αναπηρία. Ενδεικτικά ζητεί:

- Συμπερίληψη και των δαπανών αγοράς τεχνικών - τεχνολογικών βοηθημάτων και παροχής θεραπευτικών υπηρεσιών/ υπηρεσιών αποκατάστασης (π.χ. λογοθεραπειών, φυσικοθεραπειών, εργοθεραπειών κ.λπ.), στις αποδείξεις που αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο

- Διατήρηση του μέτρου της πλήρους απαλλαγής των ατόμων με ολική τύφλωση και βαριές κινητικές αναπηρίες  -ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων- από τη φορολόγηση των μισθών, συντάξεων και πάγιας αντιμισθίας (παρ. 5 περ. θ. του Ν. 2238/1994)

- Διατήρηση της αύξησης του αφορολόγητου ποσού ύψους 2.400€ που ισχύει για τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, και την αυτόματη ποσοστιαία αναπροσαρμογή του ποσού αυτού κατ' έτος.

- Λήψη στοχευμένων φορολογικών μέτρων που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία.

- Συμπερίληψη ρύθμισης με την οποία θα επεκταθεί το μέτρο της μείωσης του Φ.Π.Α (άρθρο 22 του Ν. 3522/06)  σε σειρά πρόσθετων αγαθών που είναι αναγκαία στα άτομα με αναπηρία και  χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αυτά και δεν έχουν ενταχθεί στην προαναφερθείσα ρύθμιση.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο δίνεται η τελευταία ευκαιρία στην Πολιτεία να σεβαστεί και να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων πολιτών της. Δεν διεκδικούμε τίποτα παραπάνω από τη διασφάλιση των όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής υπερηφάνειας για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. 

 

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...