°F | °C
invalid location provided
Το δημογραφικό ... στις καλένδες

Γράφει ο Κ. Γαλανόπουλος πρόεδρος Τριτέκτων Αιτω/ν΄λιας galanopoylos

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας την παρούσα περίοδο επηρεάζει πλέον προς το δυσμενέστερο όλους σχεδόν τους τομείς δραστηριοτήτων της χώρας μας. Ο οικογενειακός προγραμματισμός ουσιαστικά ευρίσκεται σε κανονισμό και ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να αδυνατεί, να ανταποκριθεί ακόμη και σε βασικές ανάγκες της οικογένειας. Όλοι βιώνουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αλλά σε μεγαλύτερο όμως βαθμό οι οικογένειες με τρία παιδιά και άνω. Το ποσοστό των οικογενειών με τρία τέκνα και άνω που είναι στο όριο της φτώχειας έχει ξεπεράσει το 38%.

Οι διαστάσεις του προβλήματος που συζητιούνται είναι από τη μεριά τα υπαρκτά προβλήματα της οικονομίας και από την άλλη τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Δυστυχώς όμως, καμιά συζήτηση δε γίνεται για τη δημογραφική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, κρίση που είναι η ρίζα του ασφαλιστικού προβλήματος δεδομένου ότι η κρίση αυτή επηρεάζει τόσο τις δαπάνες για σύνταξη και περίθαλψη όσο και για τα έσοδα από εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων.

Η χώρα μας είναι πλέον γερασμένη, διότι είναι τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο (18%) από το ποσοστό 7% του πληθυσμού άνω των 65 ετών που ο Ο.Η.Ε. καθορίζει για να χαρακτηρισθεί μια χώρα ότι γερνάει. Τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι θάνατοι των ελλήνων υπερτερούν των γεννήσεων. Το ερώτημα που γεννιέται είναι: Ανάμεσα στις αποφάσεις που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος, θα περιλαμβάνουν επιτέλους τα γενναία μέτρα που απαιτούνται για να βοηθηθούν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν;

Έχουν παρέλθει σχεδόν 5 μήνες και αντί να αρχίσει η κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, άρχισε να καταργεί ή να περιορίζει τις ήδη υφιστάμενες ελάχιστες παροχές προς τους γονείς με τρία τέκνα υποκύπτοντας σε πιέσεις άλλων φορέων και ομάδων. Έχει αποδειχθεί πλέον ότι με τα σημερινά δεδομένα για την άμεση λύση του δημογραφικού και κατά συνέπεια του ασφαλιστικού, είναι ο χαρακτηρισμός της οικογένειας με τρία τέκνα ως πολύτεκνης.

Είναι μια υποχρέωση όχι προς εμάς ούτε προς τα παιδιά μας, το οφείλουμε όλοι μας στην Ελλάδα.