°F | °C
invalid location provided
2ο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας:
Τετάρτη, 07 Δεκέμβριος 2022 18:06

 

 Ανακρίβειες και παραπληροφόρηση από τον Πρόεδρο του ΕΛΟΠΥ.

 

 
 
* Του Βασίλειου Σούλα.
 
Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε διαδικτυακά τις εργασίες του 2ου Συμποσίου Ιχθυοακαλλιέργειας στην Αθήνα,...... στο οποίο ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και ειδικά από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που φαίνεται ότι έχουν πλέον μία ολοκληρωμένη εικόνα τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα της ιδρύσεως των ΠΟΑΥ ανά την Ελλάδα και λένε πλέον πράγματα που τα βάζει μετά επιτάσεως και εξ αρχής και η Επιτροπή Αγώνα, στο θέμα της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, όχι με διάθεση να πάει κόντρα σε ένα κλάδο, αλλά για να βρεθεί μία λύση ορθολογική, βιώσιμη και λειτουργική τόσο ως προς τα συμφέροντα της κοινωνίας του Δήμου Ξηρομέρου, αλλά και του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.
Αυτό που μας έκανε πραγματικά αρνητική εντύπωση, ήταν μία τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΛΟΠΥ κ. Απόστολου Τουραλιά, ο οποίος είπε, ότι αυτός θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και ότι 10 άτομα είναι που αντιδρούνε και στέλνουνε ένα χαρτί και δεν είναι αυτό η τοπική κοινωνία.
 
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ κ. Απόστολος Τουραλιάς.
 
Εκτός από αυτή την σημαντική ανακρίβεια και την παραπληροφόρηση, είπε και πάρα πολλά, τα οποία ενέχονται και αυτά στην ίδια θεματική των ανακριβειών και της παραπληροφόρησης.
Έτσι αφού ξεκίνησε με το γνωστό «αστείο» του υπερβολής, ότι αν πει κάποιος, ότι αναπνέοντας εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα, άρα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί να σταματήσουμε να αναπνέουμε, το οποίο μας το έχει πει και εμάς δύο φορές που έχουμε βρεθεί ως Επιτροπή Αγώνα σε τραπέζι διαλόγου μαζί του και είναι το ευφυολόγημα σήμα κατατεθέν του απ' ότι φαίνεται, προχώρησε στην συνέχεια σε αναφορές μίας σειράς ανακριβιών με ένα ύφος έπαρσης και αλαζονίας, αλλά και ενός εκνευρισμού για κάποιες τοποθετήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που καταδεικνύει πως αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες και τον τόπο στον οποίο δραστηροποιούνται επιχειρηματικά, ένεκα της παντοδυναμίας και της προνομοιακής μεταχείρισης που απολαμβάνουν επί πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία, ανεξάρτητα κομματικής απόχρωσης της εκάστοτε Κυβέρνησης.
Έτσι ανέφερε για 5 αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν την ιχθυοκαλλιέργεια στον Πόρο(!!!) Ποιες άραγε;
Διαφώνησε με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Βαρελίδη και τον κ. Μπακογιάννη που μίλησαν για θέματα υπαρκτά, που το Υπουργείο πρέπει να τα λάβει υπ' όψη και για την προστασία του Περιβάλλοντος, όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Βαρελίδης, αλλά και για την ορθή χωροταξία, που αντικείμενο της είναι να συγκεράσει όλες τις χρήσεις με ορθολογισμό, όπως είπε πάλι πολύ σωστά ο κ. Μπακογιάννης.
Αναγόρευσε ως γκουρού των περιβαλλοντικών μελετών για τις επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών το ΕΛΚΕΘΕ και κάθε άλλος φορέας δεν μπορεί να έχει γνώμη και να κάνει αξιόπιστες μελέτες. Μόνο το ΕΛΚΕΘΕ κατά τον κύριο Τουραλιά. Δηλαδή το Ινστιντούτο Θαλάσσιας Προστασίας ''Αρχιπέλαγος'' παράδειγμα, που είναι πιστοποιημένος φορέας και η Ε.Ε. λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ' όψη τη γνώμη του, που ενημερώνει την Ελληνική Βουλή σε θέματα θαλασσίου περιβάλλοντος, που έχει μία δράση και προσφορά διεθνώς ανεγνωρισμένη, δεν είναι κατάλληλο για τον κύριο Τουραλιά, ενώ το ΕΛΚΕΘΕ που έχει πελάτες τους ιχθυοκαλλιεργητές και πληρώνεται απ' αυτούς είναι αξιόπιστο!
Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα από την παρέμβαση του κ. Απόστολου Τουραλιά, Προέδρου του ΕΛΟΠΥ.
Προς απάντηση και εμπλουτισμό των γνώσεων του κ. Τουραλιά για την υπό ίδρυση ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, επισυνάπτουμε σύνδεσμο φακέλου που περιέχει 21 ψηφιακά αρχεία (δείτε εδώ), που περιλαμβάνουν τα εξης :    
   Αρνητική θέση με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου.
   Αρνητική θέση με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου, μέσα από την οποία συστάθηκε η Επιτροπή Αγώνα, με εκπροσώπηση όλων των δημοτικών παρατάξεων.
   Αρνητική θέση στην ίδρυση της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
    Αρνητική θέση με απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.
    Αρνητική θέση με απόφαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.
 
  Τη γνώμη του τμήματος Αιτ/νίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), για έλλειψη μελέτης διαχωρισμού του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας από άλλες χρήσεις στις Δυτικές Ακτές της Αιτ/νίας.
  Αρνητικές θέσεις τοπικών συμβουλίων Κοινοτήτων του Δήμου Ξηρομέρου, του Καλάμου και του Καστού.
  Αρνητική θέση των εργαζομένων στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργιας.
  Αρνητικές θέσεις ομοσπονδιών και συνομοσπονδιών συλλόγων, απλών συλλόγων, επενδυτών στο τουρισμό, επενδυτών στον ιστιοπλοϊκό τουρισμό, αλλοδαπών τουριστών.
  594 πρόχειρα συλλεγμένες σε σύντομο χρόνο ηλεκτρονικές υπογραφές κατοίκων και τουριστών και υπάρχουν και πάνω από 3 χιλιάδες υπογραφές χειρόγραφες.
 
Όλα αυτά κ. Πρόεδρε του ΕΛΟΠΥ, κ. Απόστολε Τουραλιά, δεν είναι 10 άτομα, ούτε 5 όπως λέει ένας άλλος συνάδελφος σας, όσο και να το προσπαθήσετε!!! Είναι όλη η κοινωνία του Δήμου Ξηρομέρου. Επιτέλους αλλάξτε αφήγημα και σταματήστε να λέτε αυτά που λέτε για 10 και 5 άτομα.
 
 
Αποσύρετε ΑΜΕΣΑ την συγκεκριμένη ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, γιατί όλοι πλέον γνωρίζουν και εσείς σίγουρα το γνωρίζετε καλύτερα απ' όλους, ότι είναι ένας σχεδιασμός κυριολεκτικά στον αέρα που θα καταπέσει σαν χάρτινος πύργος στο ΣτΕ, το μοναδικό καταφύγιο των πολιτών για να βρουν το δίκιο τους, μιας και η 1η, η 2η και η 4η εξουσία, συντονισμένα κωφεύουν.
Ελάτε σε ένα καλόπιστο διάλογο και η λύση θα βρεθεί σε λίγα λεπτά. Η λύση είναι πάνω στο τραπέζι. Εξαίρεση του παράκτιου μετώπου από Αστακό έως Μύτικα και τη Νήσο Κάλαμο από ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. Αυτή είναι η λύση και επαναλαμβάνουμε είναι πάνω στο τραπέζι και με ένα καλόπιστο διάλογο άμεσα μπορεί να υπάρχει κατάληξη και επεμπλοκή από το πρόβλημα. Η συγκεκριμένη λύση είναι εφικτή, είναι βιώσιμη, ικανοποιεί την κοινωνία των πολιτών και τον Δήμο Ξηρομέρου, ικανοποιεί και το κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.
 
 
Η τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου επιθυμεί και αυτή λύση με την δημιουργία μίας Π.Ο.Α.Υ., που θα βάζει τάξη, θα οργανώνει και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, με διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και με δημιουργία νέων, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας και με εργαζόμενους να απολαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιώματα τους, αλλά ταυτόχρονα θα αφήνει και ζωτικό χώρο για την τουριστική ανάπτυξη και για άλλες χρήσεις.
Η τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου επιζητεί και αυτή να γίνει μία Π.Ο.Α.Υ. με συγκεντρωτική λογική σε ένα ενιαίο ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, με απομάκρυνση από τις ακτές όπως είναι και η τάση παγκόσμια, σε πιο βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα και συνεχή ανανέωση των νερών, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που θα πουλιέται σε τιμή με εύλογο περιθώριο κέρδους και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου επιλέγουμε να χωροθετούμε τις μονάδες κοντά στις ακτές, σε πανέμορφους φυσικούς κόλπους, κοντά σε παραλίες, σε ρηχά νερά, με αποτέλεσμα μεγάλες θνησιμότητες και χρήση αντιβιοτικών, χαμηλής ποιότητας προϊόντα που πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα μη βιώσιμες επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν παράγουν ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά παράγουν αγοροπωλησίες μετοχών, κόκκινα δάνεια, χρεοκοπίες και συχνές αλλαγές ιδιοκτητών.
Αυτό το κόστος απομάκρυνσης από τις ακτές, πρέπει να αναληφθεί για χάρη του Περιβάλλοντος και δεν είναι από την τσέπη των επιχειρηματιών, αλλά επιδοτούμενο από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Είναι ένα αίτημα λογικής και δικαιοσύνης για να λύσουμε προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερα από τα σημερινά, γιατί δυστυχώς ο προτεινόμενος σχεδιασμός της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ. δημιουργεί πολλά προβλήματα και με την τοπική κοινωνία απέναντι δεν πρόκειται να επιτύχει ποτέ.
 
 
* Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.
Κάτοικος Μύτικα και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου - Καλάμου και Καστού.