°F | °C
invalid location provided
Τράπεζα Πειραιώς:
Κυριακή, 25 Σεπτέμβριος 2022 18:12

 

 Θα κλείσει μέχρι 15 καταστήματα -Ξεκίνησε νέο πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων

 
 

Σε κλείσιμο επιπλέον καταστημάτων θα προχωρήσει η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ από σήμερα ξεκινά νέο πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων εργαζομένων συνεχίζοντας την σκληρό πρόγραμμα συρρίκνωσης.....
 
Με μοναδικό γνώμονα το κέρδος τα αφεντικά της Πειραιώς ετοιμάζονται να βάλουν νέα λουκέτα σε τραπεζικά καταστήματα και να πετάξουν υπαλλήλους στο δρόμο.
 
Την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με συνδικαλιστές εργαζόμενους, υπήρξε συνάντηση ενημέρωσης μεταξύ του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς – ΣΕΤΠ και της Διοίκησης της Τράπεζας. Στη συνάντηση σύμφωνα με τους συνδικαλιστές «δηλώθηκε η πρόθεση από την πλευρά της διοίκησης, για κλείσιμο 10 – 15 καταστημάτων μέχρι το τέλος του χρόνου, επισημαίνοντας ότι “δεν έχει αποφασιστεί” ποια συγκεκριμένα θα ήταν αυτά, με παράλληλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου».
 
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην συγκεκριμένη συνάντηση, δήλωσαν ότι καμία επιχειρηματική κίνηση που «αφορά άμεσα εργαζόμενους δε μπορεί να γίνει, πριν προηγηθεί σχετική διαβούλευση με τον Σύλλογο, όπως άλλωστε ορίζει ο Νόμος».
 
Εξάλλου την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Τράπεζας και τους Συνδικαλιστές, κατά την οποία ενημερωθήκαν για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
 
Σε σχετική ανακοίνωση του, ο ΣΕΤΠ με αφορμή την συνάντηση, σημειώνει:
 
Όπως μας ενημέρωσαν, η έναρξη του προγράμματος θα γίνει την Παρασκευή 23/9/2022 και η λήξη του τη Δευτέρα 17/10/2022. Οι όροι του προγράμματος θα ανακοινωθούν αναλυτικά από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού.
 
Από την πλευρά μας, είναι απόλυτα ξεκάθαρο και αυτό μόνο δηλώσαμε για μια ακόμα φορά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε καμία πίεση ή εκβιασμό των εργαζομένων, προκειμένου να αποδεχτούν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Το πρόγραμμα θα πρέπει να μείνει στο πλαίσιο που το όνομά του ορίζει και αφορά αποκλειστικά σε εθελοντική επιλογή – χωρίς εισαγωγικά – αμφότερων των μερών. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποφασίσουν σταθμίζοντας αποκλειστικά και μόνο τις οικογενειακές και τις επαγγελματικές τους ανάγκες.
 
Παραμένουμε στη διάθεσή όλων των εργαζόμενων για οποιαδήποτε επικοινωνία – ενημέρωση.
 
Εξάλλου την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου είχε υπάρξει άλλη ανάρτηση του ΣΕΤΠ στην οποία αναφερόταν:
 
Αδυνατώντας να σχολιάσουμε τη χθεσινή ημέρα με βάση τα γεγονότα, όπως αυτά εξελίχθηκαν, απλά θα τα παραθέσουμε χρονικά, για να αποτυπωθεί στικτά, το σουρεαλιστικό περιβάλλον το οποίο βιώνουμε.
 
Κατόπιν της αναστολής του κλεισίματος καταστημάτων μέσα στο καλοκαίρι, είχε ξεκινήσει ξανά η φημολογία για καταστήματα που θα κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Τη φημολογία αυτή επέτειναν συνεχιζόμενες, «περίεργες» μετακινήσεις εργαζομένων και η χρήση – από την πλευρά της Διοίκησης – συνδικαλιστών – «δημοσιογράφων», που για την πρωτιά της «είδησης», προέτρεχαν να ανακοινώσουν τις λίστες με τα καταστήματα που θα κλείσουν. Συνέπεια των παραπάνω, ήταν η καλλιέργεια ανασφάλειας στους εργαζόμενους.
 


Με αφορμή το γεγονός ότι περιφερειακοί διευθυντές ενημέρωναν τους διευθυντές Hub, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωναν τους διευθυντές συγκεκριμένων καταστημάτων, ότι το κατάστημά τους θα κλείσει και τους καλούσαν να ενημερώσουν σχετικά, τους εκεί εργαζομένους (και το γαϊτανάκι δεν σταματάει εδώ), την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022, στη συνάντηση ενημέρωσης που είχαμε με τη Διοίκηση, δηλώθηκε η πρόθεση από την πλευρά της, για κλείσιμο 10 – 15 καταστημάτων μέχρι το τέλος του χρόνου, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει αποφασιστεί» ποια συγκεκριμένα θα ήταν αυτά, με παράλληλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Από την πλευρά μας, στη συγκεκριμένη συνάντηση, δηλώσαμε ότι καμία επιχειρηματική κίνηση που αφορά άμεσα εργαζόμενους δε μπορεί να γίνει, πριν προηγηθεί σχετική διαβούλευση με τον Σύλλογο, όπως άλλωστε ορίζει ο Νόμος.
 
Κορύφωση όλων των παραπάνω, αποτέλεσε η χθεσινή ημέρα, όπου πολλά «τυχαία» και «περίεργα» συνέβησαν:
 
Χθες το πρωί διέρρευσε λίστα συγκεκριμένων καταστημάτων που πρόκειται να κλείσουν και μάλιστα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, από συνδικαλιστικό όργανο.
 
Στη συνέχεια, «όλως τυχαίως», ανακοινώνεται στους εργαζόμενους που είχαν ενημερωθεί από τους προϊσταμένους τους, ότι θα λάβουν μπόνους, τον τρόπο που θα το λάβουν. Επικρατεί καθεστώς σύγχυσης, για τον τρόπο καταβολής του, αλλά κυρίως παρουσιάζονται φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού, καθώς μετατοπίζεται το ενδιαφέρον από τα καταστήματα που φημολογούταν ότι θα κλείσουν και την τύχη των εργαζομένων σε αυτά, στον τρόπο λήψης του ποσού.
 
Κατόπιν, ανακοινώνεται από Σύλλογο στην Τράπεζα, στάση εργασίας σε τρεις Νομούς, για την αποτροπή του κλεισίματος, όχι καταστημάτων που κάπου επίσημα έχουν ανακοινωθεί, αλλά εκείνων που φημολογείται ότι θα κλείσουν.
 
Στη συνέχεια, από άλλο Σύλλογο ανακοινώνεται σημαντική – «τηλεπαθητική» νίκη και ότι τα καταστήματα δεν πρόκειται να κλείσουν.
 
Κάπου ενδιάμεσα, η Τράπεζα, προφανώς μετά από πολιτική εντολή, ενημερώνει τους περιφερειακούς, να ενημερώσουν τα καταστήματα, ότι τελικά δεν πρόκειται να κλείσουν.
 
Συνέπεια του παραπάνω χρονικού όπως αυτό εξελίχθηκε, είναι: εργαζόμενοι σε σύγχυση, εργαζόμενοι απογοητευμένοι, εργαζόμενοι χωρίς αλληλεγγύη.
 
Απέναντι σε όλα αυτά και αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα των θεμάτων, επιλέξαμε να μην αποτελέσουμε εμείς, παράγοντα εκφοβισμού, ανασφάλειας και σύγχυσης. Πάγια, δηλωμένη θέση μας, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η προστασία των εργαζομένων. Το κλείσιμο ή όχι των καταστημάτων, είναι σημαντικό γιατί καταδεικνύει την πρόθεση της Διοίκησης, αλλά δευτερεύον όταν οι θέσεις εργασίας προστατεύονται. Το θέμα της απομείωσης του προσωπικού, ειδικά στην Περιφέρεια, είναι μείζον και θα κληθούμε – οι εργαζόμενοι – να το αντιμετωπίσουμε, με κατάθεση θέσεων και προτάσεων που θα προστατεύουν την εργασία, αλλά και την εντοπιότητα και αν αυτό δεν επιτευχθεί με τις προτάσεις μας, με αλληλεγγύη και με αγώνες.
 
Δεν εθελοτυφλούμε. Δεν τρέχουμε για τα πρωτεία στην ενημέρωση. Θωρακίζουμε την εργασία και τα δικαιώματά μας με την Επιχειρησιακή μας Σύμβαση. Καταθέτουμε προτάσεις. Ενημερώνουμε με ειλικρίνεια. Δημιουργούμε αλληλεγγύη και ενότητα μεταξύ των εργαζομένων. Αγωνιζόμαστε για την προστασία των θέσεων και των δικαιωμάτων μας.
 
Στέλνουμε όμως και το μήνυμα προς τη Διοίκηση, αλλά και προς όλους εκείνους που σπεύδουν για μια ακόμα φορά να διχάσουν: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τους εργαζόμενους για τους σκοπούς σας! Θα μείνουμε μαζί τους! Θα είμαστε απέναντί σας!
 
Οι παλινωδίες της Διοίκησης και με τη χρήση του «συνδικαλιστικού ανταγωνισμού», πρέπει να σταματήσουν εδώ! Με τον τρόπο αυτό, εντείνεται η ανασφάλεια σε όλους τους εργαζόμενους και η διάθεση για εργασία καταβαραθρώνεται. Αν κάποιοι αγωνιούν για τις πρωτιές και άλλοι για τους μετόχους, εμείς δηλώνουμε ότι αγωνιούμε για τους εργαζόμενους και για την Τράπεζα στην οποία εργαζόμαστε και θέλουμε να υπάρχουν και τα δύο αυτά στο μέλλον. Για εμάς η εργασία μας είναι ο βιοπορισμός μας που αφορά άμεσα τις ζωές μας. Και οι ζωές μας απαιτούν σοβαρότητα.
 
 
aftodioikisi.
 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...