°F | °C
invalid location provided
Ο Τ. Ερντογάν ανθρωπιστής
Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2022 19:48

 

BAREMENOSκαι ο Χάνιμπαλ Λέκτερ χορτοφάγος

του Γιώργου Βαρεμένου*

Με το πρόσωπο ή το προσωπείο του ανθρωπιστή εμφανίσθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την ίδια στιγμή που επιδίδεται σε μία πολεμοχαρή ρητορική, βάζοντας στο στόχαστρο γειτονικά κράτη, μηδενός -σχεδόν- εξαιρουμένου, ανάλογα κάθε φορά με τις ανάγκες της εξωτερικής ή εσωτερικής του πολιτικής. Ο σπαραγμός του για τα νεκρά προσφυγόπουλα είναι επιλεκτικός και υποκριτικός, καθώς θέλει να προκαλέσει εντυπώσεις, που ενδεχομένως θα διευκόλυναν τυχοδιωκτισμούς σε μία περιοχή που, έτσι κι αλλοιώς, υποφέρει από αστάθεια. Μπορεί η χώρα του να έχει συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού -έστω και όχι με το αζημίωτο-, έχει έλθει όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, προ πολλού η ώρα να το εντάξει σε μία προπαγανδιστική μηχανή, την οποία η τουρκική ελίτ έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι θεωρείεξάρτημαπολεμικής μηχανής.

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν εισέβαλε στην Συρία, με αποτέλεσμα μαζικούς θανάτους αμάχων και παιδιών, τα τουρκικά ΜΜΕ προέβαλαν κατά κόρον την φωτογραφία ενός βρέφους εννέα μηνών, το οποίο σύμφωνα με τουρκικό υπουργείοΕθνικήςΆμυνας, ονομαζόταν Μωάμεθ Ομάρ και ήταν θύμα Κούρδων. Την ίδια στιγμή, δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες-παιδιά έπεφταν θύματα και οι τουρκικές ανακοινώσεις για τις απώλειες των αντιπάλων χρησιμοποιούσαν όχι την λέξη “σκοτώθηκαν”, αλλά “αδρανοποιήθηκαν”.

Η ουσία είναι ότι οι θάνατοι παιδιώνσυνιστούν μία απεχθή κατάσταση και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά στην υπηρεσία μίας φιλοπόλεμης προπαγάνδας. Ανθρωπισμός και πολεμοκαπηλία δεν πάνε μαζί. Αυτός που απειλεί με πόλεμο, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από φωτογραφίες νεκρών παιδιών. Αυτός που προσπαθεί να συσπειρώσει τον τουρκικό λαό με πολεμικές κραυγές, δεν μπορεί να νομίζει ότι απέναντί του δεν θα βρειενωμένους αυτούς που απειλεί.

Έχουν περάσει μόλις 6 μήνες από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, με το χαλβά-παγωτό να έχει μετατραπεί σήμερα σε δηλητήριο. Πρόσφατα ο ΥπΕξ Νίκος Δένδιας προέβη σε μία δήλωση που, παραδόξως, πέρασε απαρατήρητη: «Δεν μπορώ, είπε, να ιχνηλατήσω τί έγινε σ’ εκείνην την συνάντηση.» Πολύ ενημερωμένος ο κ. Δένδιας…. Αλλά ας αναζητήσουμε μιάν άλλη φορά μία καλύτερη ιχνηλάτηση, γιατί όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα η ιχνηλάτηση αυτή δεν είναι του παρόντος.

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.