Ιαν   Φεβρουάριος 2024   Μάρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
2526272829 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
Νίκος Θ. Μήτσης - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Πέμπτη, 18 Φεβρουάριος 2021 18:58

 

 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στην επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου

 
"Προτάσεις προς τα Μέλη της Επιτροπής για τον εορτασμό των
           200 χρόνων από την επανάσταση του ΄21"
 
Νίκος Θεοδ. Μήτσης
Μέλος των Επιτροπών για τον εορτασμό των 200 χρόνων
 από την Επανάσταση του ΄21,
στους Δήμους: 
Ξηρομέρου και, Ακτίου Βονίτσης.
 
 
       Ως γνωστόν φέτος η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια απελευθέρωσης από την επανάσταση του 1821. Σε όλους τους Δήμους δημιουργούνται Επιτροπές οι οποίες θα ασχοληθούν με το πνεύμα  του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και την ανάδειξη της κάθε επαρχίας με τα γεγονότα που έλαβαν μέρος εκείνη την περίοδο του 1821-1829, δηλαδή την περίοδο της Παλιγγενεσίας. Έτσι και στους δυο δήμους της τ. επαρχίας Βονίτσης & Ξηρομέρου δημιουργήθηκαν Επιτροπές στις οποίες έχω την τιμή να είμαι μέλος και στους δύο Δήμους, ήτοι τον Δήμο Ξηρομέρου απ΄ όπου και κατάγομαι, αλλά και στον δήμο Ακτίου Βονίτσης.
 

 Η επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου στα χρόνια της Παλιγγενεσίας και οι ονομασίες των χωριών με τα παλιά τους ονόματα όπως π.χ Δραγαμέστο, Ζάβιτσα, Μερδενίκου Μαχαλάς ,Ζαβέρδα, Αη Βασίλης, Δερσοβά, Πέρσεβος, Σκλάβενα, Στεβενά.
 
  
 Αφού ευχαριστήσω τους δημάρχους κ.κ Γιάννη Τριανταφυλλάκη (Ξηρόμερο) και Γιώργο-Θεόδωρο Αποστολάκη (Βόνιτσα), αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους και προέδρους ΝΠ κ.κ Βασίλη Πολύζο (Ξηρόμερο) και Παντελή Αποστολάκη (Βόνιτσα) για την εμπιστοσύνη τους και την επιλογή τους στο πρόσωπό μου να συμμετάσχω στις Επιτροπές και , επιτρέποντος των σημερινών επιδημιολογικών συνθηκών που όλοι μας βιώνουμε, εκτιμώ ότι στο μέτρο του δυνατού (λόγω του COVID19) να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των.
 
Προς τούτο λοιπόν καταθέτω τις ακόλουθες προτάσεις με την πεποίθηση ότι και τα υπόλοιπα μέλη των Επιτροπών θα καταθέσουν αντίστοιχες προτάσεις και θα επέλθει μία ολοκληρωμένη σύνθεση γιασυγκεκριμένες εργασίες - εκδηλώσεις, που πιθανολογείται να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι και όχι νωρίτερα από τον Μάιο του 2021, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της κεντρικής Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021, της οποίας τυγχάνει να είμαι εθελοντής.  
 
Εκτίμησή μου είναι ότι οι θεματικές ενότητες για τις υπό προγραμματισμό εκδηλώσεις στους δυο δήμους της επαρχίας μας θα πρέπει να επικεντρωθούν στον τότε ενιαίο χαρακτήρα της τ. Επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου, γιατί τα όποια πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα και πολιτικές διεργασίες που διαδραματίστηκαν, τότε, άρχιζαν από τη Βόνιτσα και κατέληγαν στην Κατοχή Οινιαδών, με επίκεντρο, αναντίρρητα, τη Βόνιτσα (Γριβαίοι ), το Δραγαμέστο (Χασαπαίοι, Μαγγιναίοι , Νικ. Τσέλιος ), αλλά και την «εύανδρο» κώμη των λογίων την Κατούνα Ξηρομέρου (Μαυρομματαίοι).
 
Υπήρχαν βέβαια και άλλα χωριά που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα του 1821, με προσφορά λιγότερη των προαναφερόμενων, όπως π.χ η Ζαβέρδα (Κατσικογιανναίοι), το Μοναστηράκι Βονίτσης (Γιαννάκης Σουλτάνης, Π. Μοναστηριώτης ), η Πλαγιά ως σύνδεσμος με την Λευκάδα(Κ. Καπογιωργάκης, Στ. Κατσαρός), ο νεοσύστατος το 1830 Μύτικας (Κ. Βέρρης, Τανταρίας Παναγιώτης ), ο Βάρνακας (Βαρνακιώτης, Παλιογιάννης, Κουσουρής, Καρπούζης, Μιχαλάκης), η Ζάβιτσα (Δήμο Τσέλιος, Χεινόπωρος - Πεταλιάς Στάθης, Δρακάς ή Κρίθυμος Χρήστος, Δημήτρης Ζέρβας, Μονή Ζαμπατίνας), ο Αετός (Κ. Βαλιανάκης, η οικογένεια Μπαρμπακούλης με π έ ν τ ε θύματα μέσα στο Μεσολόγγι, το στρατόπεδο στο Κάστρο του Αετού), η Μπαμπίνη (Μπαμπινιώτης Πέτρος και Στυλιανός, Μονή Πόρτα Μπαμπίνης), ο Πρόδρομος ( Γεροθανάσης Γεώργιος και Κώστας), ο Μαχαλάς ( Πάνο Γαλάνης κλπ Γαλαναίοι, Μονή Λιγοβιτσίου και το στρατόπεδο), η Κωνωπίνα (Γριβογιωργαίοι: Ανδρέας, Κωνσταντής και Τσάμης) και η Κατοχή τωνΟινιαδών(Γουλιμής, Βάλβης).
 
Σκοπός του Συνεδρίου στον Αστακό Ξηρομέρου και, εν γένει των όποιων εκδηλώσεων γίνουν και από τους δύο δήμους, θα πρέπει να είναι: η ανάδειξη της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου με τα γεγονότα εκείνης της εποχής ( στρατιωτικά και πολιτικά ) όπως π. χ: διεξαχθείσες μάχες ( μάχη του Αετού, μάχη της Βόνιτσας, Μαχαλά, Παπαδάτου, Λουτρακίου Κατούνας, Κομποτής, Μάνινας , Δραγαμέστου κλπ ), ο ρόλος των Μοναστηριών (Λιγοβίτσι, Ζαμπατίνα, Ρόμβη, Αη Δημήτρης Ζαβέρδας κλπ ), τα στρατόπεδα { Αετός, Κομποτή, Λιγοβίτσι, Χρυσοβίτσα, Δραγαμέστο, Παλιομάγαζα (Μύτικας), Κόλυμπος ( Ζαβέρδα), Λιβάδι ( Βάτος ), Βόνιτσα, Λουτράκι Κατούνας}, πολιτικές ίντρικες αλλά και απεχθέστατα συμβάντα (όπως π.χ η δολοφονία έξι Χασαπαίων στον Αστακό από τον Γρίβα, η δολοφονία του Αποστολάκη Κουσουρή  από τον Γ. Τσόγκα ), Οπλαρχηγοί, Πολιτικοί, Δήμαρχοι, Σύσταση Δήμων στη Βόνιτσα και το Ξηρόμερο από το 1835 και μετά, τα πρώτα Σχολεία στην περιοχή, προτομές, ονοματοθεσίες πολιτικών και οπλαρχηγών της Παλιγγενεσίας κλπ, κλπ, κλπ .
 
Κάτω από αυτό το πρίσμα και με γνώμονα τα οικονομικά που μπορεί να διατεθούν από κάθε Δήμο, εκτιμώ ότι, πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις που θα επικεντρωθούν και στα παρακάτω θέματα:
 
-Μία κεντρική εκδήλωση στον Αστακό, αλλά και στον Προφ. Ηλία στο Δραγαμέστο, χώρος που
επιλέχτηκε από τον Καραϊσκάκη το 1825 για το στρατόπεδό του, αλλά και από τον Ρίχαρντ Τσώρτσ που στρατοπέδευσε για μεγαλύτερο διάστημα από τον Καραϊσκάκη στον ίδιο χώρο και
απελευθέρωσε τη Δυτ. Ελλάδα το 1828-9.
 
-Μία στην Αλυζία ( Κανδήλα ή Βάρνακας ή Μύτικας στο χώρο έξω από τις εκκλησίες. Ιδανικοί  χώροι και αρκετά ανοιχτοί ).
 
-Μία στις Φυτείες ( Μαχαλάς ) και αντίστοιχες στην καθημαγμένη Βόνιτσα, στην Πάλαιρο, στην Κατούνα, αλλά και στην Πλαγιά – Περατιά περιοχή που ανέδειξε ανδρείους ανώτερους και ανώτατους οπλαρχηγούς (Γριβαίοι, Καπογιωργάκης, Λεπενιώτης, Κατσαρός κλπ).
 
- Μια ή δύο διαδημοτικές εκδηλώσεις (Αστακό και Βόνιτσα) για την ανάδειξη των κυριότερωνκαι σημαντικότερων μαχών, του Αετού ( 9 Αυγ.1822 και της Βόνιτσας 15 Δεκ. 1828 ), αλλά και των πολιτικοστρατιωτικών παραγόντων εκείνης της εποχής που εκλέγονταν ενιαία από την τ. Επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου.
 
Τα προς επεξεργασία προτεινόμενα θέματα είναι τα εξής :
                                                                                                                             
1. Η απελευθέρωση της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου το 1828-1829 ( Ρίχαρντ Τσώρτσ -Αυγουστίνος Καποδίστριας – Γεώργιος Βαρνακιώτης )
 
2. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στο Δραγαμέστο (1823) , Α΄ πολιορκία Μεσολογγίου (1822)και οι μάχες στην Κατοχή, Λεπενού, Λιγοβίτσι τις οποίες συντόνιζε ο ίδιος από τον Δραγαμέστο ( κόλπο του Αστακού )
 
3. Ο Καραϊσκάκης το 1825 στο Δραγαμέστο ( μάχες στον Καρβασαρά, Μαχαλά και Ρίβιο )
 
4. Μαυρομμάτης Γεώργιος: προεστός – κοτζάμπασης, πληρεξούσιος βουλευτής, υπουργός Οικονομίας (1827), Σύμβουλος Επικρατείας (1835)
 
5. Βαρνακιώτης Γεώργιος. Ο προδομένος στρατηγός του ΄21 (Βάρνακας Ξηρομέρου)
 
6. Καραπαναίοι: κατάγονταν από την Ζάβιτσα. Φώτος ( ο πρώτος βουλευτής του Ξηρομέρου στη Δυτική Χέρσο Ελλάδα  επί Μαυροκορδάτου το 1821, καθώς και πληρεξούσιος στην Α΄ Εθνοσυνέλευση (1821) στην Επίδαυρο και στην Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος (1823). Διοικητής Νάξου ) και ο αδελφός του Κωνσταντίνος ( Δάσκαλος - Λόγιος του 19ου αιω., Γερουσιαστής )
 
7. Δημογεροντία Βονίτσης και Δημογεροντία Ξηρομέρου (1832-3)
 
8. Ξηρομερίτες στο Χάνι της Γραβιάς στις 8 Μαΐου 1821
 
9. Στρατόπεδα και Τοπικές Φρουρές στο Ξηρόμερο κατά την Παλιγγενεσία ( Κομποτή , Αετός , Ζάβιτσα , Λιγοβίτσι, Πόρτα Μπαμπίνης , Χρυσοβίτσα, Δραγαμέστο, Παλιομάγαζα ( Μύτικας ), Κόλυμπος (Ζαβέρδα) , Λιβάδι Βάτου , Βόνιτσα , Λουτράκι Κατούνας
 
10. Η μάχη στον Αετό Ξηρομέρου 9 Αυγούστου 1822 και Λουτρακίου Κατούνας 22 Αυγ.1822
 
Η μάχη της Βόνιτσας στις 15 Δεκ. 1828 δια χειρός Παν. Ζωγράφου, όπως τη διηγήθηκε ο Γιάννης Μακρυγιάννης το 1835
   
11. Η μάχη της Βόνιτσας ( 15 Δεκ. 1828) και η απελευθέρωση αυτής (15 Μαρτ. 1829 )
 
12. Τα μοναστήρια στην επανάσταση του 1821. Ζαμπατίνα - Λιγοβίτσι- Ρουμπιάτσα – Αη Δημήτρης Ζαβέρδας, Αγ. Νικόλαος Αετός Ξηρομέρου & Προφ. Ηλίας στο Δραγαμέστο
 
13. Συνελεύσεις Ξηρομεριτών και Βονιτσάνων για εκλογή Πληρεξουσίων στις Εθνοσυνελεύσεις της Παλιγγενεσίας (1821, 1823, 1826, 1827, 1829, 1830, 1831, 1843)
 
14. Ξένοι περιηγητές στον Ξηρόμερο το 1817
 
15. Γαλάνης Μεγαπάνος από τον Μαχαλά. προεστός, κοτζάμπασης, Αγιάν Βιλαετλής &: Βασίλης, Γαλάνης, Αντώνης, + Γληγόρης και Παναγής, αμφότεροι ανώτεροι αξιωματικοί στην Παλιγγενεσία
 
16. Οι Μαγγιναίοι ( Τάτζης: υπουργός, Σύμβουλος Επικρατείας, Γερουσιαστής / Γεώργιος: προεστός – κοτζαμπάσης και Δημογέρων Ξηρομέρου, ο πρώτος Δήμαρχος Αστακού /Θοδωρής : στρατηγός + 1833 )
 
 
 
17. Μπαμπινιώτης Πέτρος ή Γεροκώστας. Προεστός – κοτζάμπασης. Πληρεξούσιος στη Συνέλευση της Δυτ. Χέρσου Ελλάδος το 1821 και Γερουσιαστής, Έπαρχος Αιτωλικού.Στυλιανός, γιος του Πέτρου, χιλίαρχος στον αγώνα, από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου.
 
 
18. Οικογένεια Χαλικιόπουλοι - Λογοθέτης, καταγόμενη από την Βόνιτσα. Προεστοί – κοτζαμπάσηδες, πολιτικοί στρατιωτικοί. Χαλικιόπουλος Δανιήλ χιλίαρχος, Χαλικιόπουλος Ιωάννης Χιλίαρχος που σκοτώθηκε το 1828 στο Φραγκοκάστελο Χανίων, Χαλικιόπουλος Ιωάννης του Νικολάου, Αντιστράτηγος, πληρεξούσιος βουλευτής στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση, Χαλικιοπουλος Κων/νος, Γερουσιαστής Δυτ. Χέρσου Ελλάδος το 1821, Χιλίαρχος το 1823, πληρεξούσιος βουλευτής στην Β΄ και Γ΄ Εθνοσυνέλευση (1823, 1826)
 
19. Αρνής Αντώνης από την Βόνιτσα. Προεστός, πληρεξούσιος βουλευτής το 1828 στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση
 
20. Οικογένεια Χονδρός από την Ζαβέρδα: Γεώργιος χιλίαρχος που σκοτώθηκε το 1827 στην  Ακρόπολη , Γιάννης χιλίαρχος , Σταμούλης , πεντακοσίαρχος και πληρεξούσιος βουλευτήςστην Δ΄ Εθνοσυνέλευση το 1829, Αθανάσιος εκατόνταρχος αξιωματικός του Μίνιου Κατσικογιάννη που σκοτώθηκε στην μάχη του Ανηφορίτη το 1822 
 
21. Γριβογιωργαίοι: Ανδρέας (στρατηγός το 1823, σκοτώθηκε στο Μεσολόγγι το 1826 ). ΓριβογιώργοςΚωνσταντής (αντιστράτηγος το 1825, Πληρεξούσιος βουλευτής στην Δ΄ και Ε΄ Εθνοσυνέλευση , αιρετός βουλευτής  1853-1859 ), Γριβογιώργος Δημήτρης ( Χιλίαρχος το 1825, Αρχηγός Πολιτικής φρουράς Ακαρνανίας το 1829, υπασπιστής του Ρίχαρντ Τσώρτ, Ταγματάρχης στη βασιλική Φάλαγγα το 1836). Κατάγονταν όλοι τους από την Κωνωπίνα
 
22. Κατσικογιανναίοι (Ζαβέρδα). Κωστούλας: σκοτώθηκε στο Δραγατσάνι το 1821 , Μίνιος: (Χιλίαρχος) σκοτώθηκε στη μάχη του Ανηφορίτη το 1822, Σπύρος σκοτώθηκε στα ΚαγκέλιαΚαρπενησίου το 1821, Αποστόλης : σκοτώθηκε στην Ακρόπολη το 1827, Πρέβας: σκοτώθηκε στην Πάτρα το 1832. Στάθης: ( στρατηγός) – υποφρούραρχος Ακρόπολης το 1826-7. Από τις ηρωικότερες οικογένειες της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου. Όλοι τους ανώτατοι αξιωματικοί ( αντιστράτηγοι και στρατηγοί)
 
23. Δήμο Τσέλιος. Το ίνδαλμα του ΄21. (στρατηγός από τη Ζάβιτσα )
 
24. Χασάπης Βασίλης. Ο αδικημένος στρατηγός του Ξηρομέρου, απ’ το Δραγαμέστο (Αστακός)
 
25. Τσόγκας Γεώργιος. Στρατηγός από τη Βόνιτσα. Πληρεξούσιος στη Συνέλευση της Δυτ. Χέρσου Ελλάδος και πρόεδρος της Συνέλευσης του Αιτωλικού το 1824. Τσόγκας Δημήτρης ταγματάρχης στη βασιλική Φάλαγγα (1845), Τσόγκας Παλιοκώστας Αντιστράτηγος (1825)
 
26. Σουλτάνης Γιαννάκης. Στρατηγός από το Μοναστηράκι Βονίτσης. Αξιωματικός του Καραϊσκάκη και του Γρίβα που σκοτώθηκε + στη μάχη της Δόμβραινας το 1826 και ο αδελφός του Γεώργιος Σουλτάνης, οπλαρχηγός και πολιτικός (διοικητής Βλοχού και Μεσολογγίου το 1829 και διοικητής Ξηρομέρου το 1832)
 
27. Γριβαίοι: Θεόδωρος, Γαρδικιώτης, Φλώρος, Σταύρος και Χρήστος (από την Περατιά)
 
28. Βέρρης Κωνσταντής. Ο απροσκύνητος στρατηγός του 21 ( Μερδενίκου- Μύτικας)

29. Κουσουρής Αποστόλάκης. Στρατηγός από τον Βάρνακα (δολοφονήθηκε το 1827 από τον Τσόγκα και το κεφάλι του εστάλη πεσκέσι στον πασά της Πρέβεζα, Μπεκήρ Τζογαδόρο)
 
30. Μοναστηριώτης Πάνος. Προεστός –κοτζαμπάσης. Οπλαρχηγός, πολιτικός, βουλευτής 1848. Λούσιας Μοναστηριώτης, Δήμαρχος Αλυζίας ( Μοναστηράκι ) το 1835-1842, Χρηστάκης Μοναστηριώτης πληρεξούσιος βουλευτής το 1823 ( Μοναστηράκι Βονίτσης)
 
31. Ο Βάρνακας στην επανάσταση του ΄21 (Βαρνακιώτης, Κουσουρής, Παλιογιάννης, Καρπούζης, Μιχαλάκης). Στον Βάρνακα τα Καπετανάτα και στην Ζάβιτσα τα Αρχοντάτα
 
32. Προεστοί – Κοτζαμπάσηδες από τη Βόνιτσα και το Ξηρόμερο και η συμμετοχή τους στον αγώνα του 1821
 
33. Το πρώτο Σχολείο στο Ξηρόμερο (1829) και η ίδρυση αυτών: στη Βόνιτσα (1837) , στην Κατούνα (1838) και το 1842 στη Ζαβέρδα, στο Μοναστηράκι, στην Κατοχή και στον Αστακό.
 
34. Ταξιαρχικό Σώμα στη Βόνιτσα το 1828-1830 και η βασιλική Φάλαγγα το 1835, Αριστείακαι Εθνικές Γαίες στους Αγωνιστές της Παλιγγενεσίας (1836-1845)
 
35. Η εξέγερση των Ακαρνάνων αξιωματικών κατά του Όθωνα το 1836
 
36. Ηπειροσουλιώτες στο Ξηρόμερο (Βόνιτσα- Αστακός – Κατούνα – Ζάβιτσα κλπ χωριά)
 
37. Βαλιανάκης Κωνσταντής ( Αετός). Χιλίαρχος στα 1825, Πρόεδρος Επαρχιακού Συμβουλίου Βονίτσης και Ξηρομέρου το 1848-1852, αλλά και δήμαρχος Εχίνου (Κατούνας) 1852-1860
 
38. Καπογιωργάκης Κώστας (Χιλίαρχος στα 1825 και Πολιτάρχης Ναυπλίου το 1826-7).Δημοτικός Σύμβουλος Ανακτορίων ( Βόνιτσα). Κατάγονταν από την Πλαγιά Βονίτσης
 
39. Γεροθανάσης Κώστας και Γεώργιος. Πεντακοσίαρχος . Σκοτώθηκε στην Έξοδο του Μεσολογγίου το 1826, ο δε Γεώργιος διετέλεσε 10 χρόνια δήμαρχος Αστακού και 15 χρόνια αιρετός βουλευτής Ξηρομέρου. Κατάγονταν από τον Πρόδρομο Ξηρομέρου
 
40. Γρηγόρης Ζαβιτσάνος. Ο γιατρός της Παλιγγενεσίας στο Ξηρόμερο (από την Ζάβιτσα)
 
41. Η απελευθέρωση του Μεσολογγίου στις 2 Μαΐου 1829 και η προσφορά των: Γεωργίου Βαρνακιώτη και Αυγουστίνου Καποδίστρια Πληρεξουσίου του Κυβερνήτη στη Δυτ. Ελλάδα
 
42. Σύσταση των Δήμων Βονίτσης και Ξηρομέρου (Ανακτορίων, Εχίνου, Σολλίου, Αστακού και Οινιαδών).Οι πρώτοι Δήμαρχοι και Σύμβουλοι στη Βόνιτσα και στο Ξηρόμερο
 
43. Τσέλιος Νικόλαος ή Δραγαμεστινός . Αντιστράτηγος το 1826. Πολέμησε στο Μεσολόγγι στην Αραχωβα κλπ . Διετέλεσε πρόεδρος Επαρχιακού Συμβουλίου Ξηρομέρου 1843-1848,δήμαρχος Αστακού (1845-1853), καθώς και αιρετός βουλευτής Ξηρομέρου ( 1852-1859)
 
44. Η στράτα της Ζάβιτσας στα 1839 .
 
45. Παλιογιάννης Δημήτρης και Χρήστος. Χιλίαρχοι από τον Βάτο Ξηρομέρου
 

46. Λεπενιώτης Κώστας. Αντιστράτηγος (+Μεσολόγγι) και Νικόλαος Μπουρδάρας Οπλαρχγηγός (+ Πούντα-Τεκέ 1821) αμφότεροι από την Πλαγιά Βονίτσης
 
47. Σμπόνιας Πήλιος και Μήτρος. Σουλιώτες. Αντιστράτηγοι το 1826 κάτοικοι της Βόνιτσας
 
48. Παλιογιώργος Γιάννης. Αντιστράτηγος από την Κομποτή Ξηρομέρου
 
49. Μάχες στο Ξηρόμερο το 1828 π.χ Παπαδάτου - Μαχαλά , Μάνινας , Πόρτα Μπαμπίνης
 
50. Κατσαρός Στάθης & Πάνος. Αντιστράτηγος και χιλίαρχος (1826) από την Πλαγιά Βονίτσης
 
51. Σερεπίσιος Βασίλης. Αντιστράτηγος το 1826 από τη Ζαβέρδα
 
52. Τσαούσης Γιάννης και Χρήστος, Αντιστράτηγοι το 1826 από την Πλαγιά Βονίτσης
 
53. Η Παπαδάτου Ξηρομέρου στο ΄21. Γερόλυμος Δημήτρης, χιλίαρχος το 1826,ταγματάρχης στη βασιλική Φάλαγγα το 184. Χαλδούπης Σπύρος. Χιλίαρχος στα 1826, ταγματάρχης στη βασιλική Φάλαγγα το 1847
 
54. Η αποκατάσταση των αδικημένων αξιωματικών του Ξηρομέρου μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843
 
55. Λησμονημένοι μαχητές από κάθε χωριό της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου
 
56. Τύφος, Πανώλη και Χολέρα. Επιδημίες από τις οποίες χάθηκαν αρκετοί  μαχητές της Παλιγγενεσίας αλλά και απλοί πολίτες απ΄ το 1825 ως τα 1856
 
57. Σχέδιο πόλεως Αστακού το 1862 καθώς και της Βόνιτσας και της Παλαίρου
 
58. Ομιλίες, παραστάσεις για την Παλιγγενεσία σε όλα τα Σχολεία της επαρχίας Βονίτσης & Ξηρομέρου (Ε΄ & ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, καθώς και στα Γυμνάσια και Λύκεια)
  
   Εξυπακούεται ότι όλες οι παραπάνω αναφερόμενες θεματογραφίες εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συμπεριληφθούν σε ένα Συνέδριο ή σε μια κεντρική εκδήλωση που έχει προγραμματίσει να κάνει ο κάθε Δήμος. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθούν (όποιες και όσες θεματογραφίες επιλέξει η κάθε Επιτροπή ή η κάθε δημοτική αρχή) και να αναπτυχθούν για εκδηλώσεις που τυχόν επιθυμεί να κάνει η κάθε Δημοτική αρχή, ξεχωριστά στα χωριά της διοικητικής αρμοδιότητας της και, εφόσον τούτο βεβαίως, το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες που βιώνουμε ( Covid 19 ).
 
Όλα τα προαναφερθέντα θέματα είναι έτοιμα, δακτυλογραφημένα και με αδιάσειστα στοιχεία – φωτογραφίες και ντοκουμέντα από πρωτογενείς κρατικές αρχειακές πηγές και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου που θα ήθελε να ασχοληθεί και ιδιαίτερα στις Δημοτικές αρχές και στα Σχολεία της περιοχής μας για τυχόν μελλοντικές επετειακές εκδηλώσεις τους.
 
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας .   
           
 
Νίκος Θεοδ. Μήτσης
Μέλος των Επιτροπών για τον εορτασμό των 200 χρόνων
 από την Επανάσταση του ΄21,
στους Δήμους: 
Ξηρομέρου και, Ακτίου Βονίτσης.
 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...