Ιαν   Φεβρουάριος 2024   Μάρ

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
2526272829 
Julianna Walker Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
X. Γώγος:
Τετάρτη, 18 Νοέμβριος 2020 17:43

 

«Μαύρα θα είναι τα Χριστούγεννα αν έχουμε πολλά θύματα»

 

   «Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, οι διασωληνωμένοι, οι θάνατοι, είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που η βάση είναι η διασπορά» τόνισε ο κ. Γώγος.Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Ο ίδιος ξεκινώντας με θετικά νέα σημείωσε πως «έχουμε καταφέρει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και οριακή ως προς τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, μέσα από μια ευελιξία που υπήρξε στο να ανοίξουμε καινούργιες κλίνες και καινούργια νοσοκομεία να τα μετατρέψουμε σε Covid, να νοσηλεύουμε αξιοπρεπώς τους ασθενείς μας.
 
  
Ακόμα το σύστημα υγείας υφίσταται τεράστια πίεση, και το ίδιο θα ισχύει και για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Έχουμε και ελάττωση της αυξητικής τάσης της καμπύλης σε ό,τι αφορά στην επιδημία στη χώρα μας».
Αναφορικά με όσα έγιναν εχθές με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο κ. Γώγος σχολίασε ότι «όταν πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τα δημοτικά για να μην υπάρχει κινητικότητα γύρω από τα δημοτικά, και βλέπουμε αυτή την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, μας ανησυχεί ότι μπορεί να έχει αντανάκλαση σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Υπήρξε φοβερός συγχρωτισμός και σε συνθήκες δύσκολες. Δεν πρέπει να γίνονται αυτά σε καιρό πανδημίας, θα μπορούσε να γίνει ένας εορτασμός συναινετικός με κοινή στάση όλων των κομμάτων για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα» και πρόσθεσε λέγοντας:
«Δεν είναι κακή ιδέα να κάνουν τεστ οι αστυνομικοί που ήταν στο Πολυτεχνείο εχτές. Και όλοι όσοι ήταν εχτές σε αυτές τις καταστάσεις έντονης αντιπαράθεσης, θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα αν εμφανίσουν συμπτώματα. Φανταστείτε με τόσο συνωστισμό, πόσοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα».

Τι θα ισχύει για τα Χριστούγεννα

Όσον αφορά τα Χριστούγεννα και το αν θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα εκείνη την περίοδο ο κ. καθηγητής ανέφερε πως:
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα με τη νόσο στη χώρα μας. Αυτό μας καίει, και τα άλλα έρχονται μετά. Θα περιμένουμε μέχρι τις 30 του μήνα να δούμε τι θα γίνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα για να παγιωθεί η κατάσταση», απάντησε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε ότι «Αν δούμε τα πράγματα να βελτιώνονται πιο γρήγορα, μπορεί κάποιες δραστηριότητες να ανοίξουν πιο γρήγορα. Υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτό χρειάζεται χρόνο. Μας καίει να υπάρχει επάρκεια κλινών στο σύστημα υγείας. Να έχουμε θετικά τεστ της τάξης του 4% σε σχέση με τα συνολικά, και να έχουμε ένα αριθμό κρουσμάτων, σαφώς κάτω από 1000».
«Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, οι διασωληνωμένοι, οι θάνατοι, είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που η βάση είναι η διασπορά. Αν δεν ελεγχθεί η διασπορά, αυτά δε θα μειωθούν. Αν τηρηθεί το lockdown, θα γίνει αυτό, απλά αυτό θέλει κάποιο χρόνο», εξήγησε ο ίδιος.
Ο κ. Γώγος τόνισε πως σε περίπτωση άρσης του lockdown θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρλα τα μέτρα.
«Κάποια στιγμή θα σταματήσει το lockdown. Και τότε πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που λέγαμε τόσο καιρό. Να εφαρμόζονται τα μέτρα, να φοράει ο κόσμος μάσκα συνέχεια, να τηρηθούν τα μέτρα στα εστιατόρια. Μαύρα θα είναι τα Χριστούγεννα αν έχουμε πολλά θύματα. Όλα τα άλλα είναι δεύτερα».

Πότε θα έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα

Όσον αφορά το εμβόλιο κι αν θα το έχει η χώρα μας πριν τα Χριστούγεννα ο ίδιος είπε ότι «Το πότε θα εμβολιαστούμε δεν είναι σίγουρο ακόμα, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν εμβόλια και ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε.
Σίγουρα θα υπάρχει προμήθεια εμβολίων από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, πιστεύω. Αρχές του χρόνου, και αν δεν έχουμε εκπλήξεις, γιατί πολλά γίνονται με τα εμβόλια και πρέπει να τελειώσουν οι μελέτες και να βγουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, πιστεύω ότι θα μπορεί να εμβολιαστεί το προσωπικό των νοσοκομείων.
Υπάρχει ασφάλεια, μην ανησυχείτε, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Εξάλλου υπάρχει ομάδα στην ΕΕ που ανασκοπεί καθημερινά τα αποτελέσματα και τα πιθανά συμβάντα που μπορεί να προκύψουν. Αν εξαιρέσει κανείς την ταχύτητα παραγωγής, υπάρχει η ασφάλεια που προβλέπεται σε κάθε τέτοια περίπτωση».
«Σε αυτή την πανδημία έγινε αντιληπτό εξαρχής ότι μόνο τα εμβόλια θα μας σώσουν. Η διερεύνηση του γενετικού υλικού ήταν άμεση. Οι μελέτες που ξεκίνησαν άμεσα, μαζί με την πίεση από την επιδημία, βοήθησαν να πάμε πολύ γρήγορα.
Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, δεν είναι όπως παλιότερα τα εμβόλια. Οι ρυθμιστικές αρχές λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά τώρα, ώστε να παρακολουθείται η πορεία. Θα υπάρξει η ασφάλεια, πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο και ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ομάδες, και όσο το δυνατόν περισσότεροι για να σταματήσει και η διασπορά.
Εγώ θα το κάνω πρώτος και καλύτερος. Ας έχουμε όλοι το μυαλό μας στην εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νοσοκομεία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη για να δούμε πόσο σοβαρό είναι αυτό το πράγμα και να προσέχουμε», κατέληξε ο κ. Γώγος.

Άρση lockdown

Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην άρση του lockdown λέγοντας πως είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο.
«Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα. Υπάρχουν θετικά σημεία, καθώς η ταχύτητα ανόδου του ιού έχει σταματήσει να είναι αυτή που ήταν.» 
«Τα χειρότερα για τη διασπορά έχουν περάσει. Το lockdown έχει δράσει. Τα δύσκολα είναι στο θέμα της νοσηλείας. Υπάρχει μεγάλη πίεση. Αυτό θέλει μια βδομάδα μέχρι να έχουμε εικόνα.», τόνισε.
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία ο κ. Γώγος είπε ότι κάθε πρωί υπάρχει ολόκληρο επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών από και προς κλίνες Covid.
«Η θετικότητα των τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων, οι σοβαρά πάσχοντες, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.
Για το πότε θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από τη δράση των μέτρων και πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, ο κ. Γώγος είπε ότι «θέλουμε 1-2 βδομάδες για να κλείσει ο κύκλος του ιού και να σταματήσουν οι ασθενείς να έρχονται στα νοσοκομεία συσσωρευμένα». 
«Το σύστημα υπό σοβαρότατη πίεση έχει καταφέρει και υπάρχει μια αξιοπρεπείς νοσηλεία των ασθενών, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες που ισχύουν παγκοσμίως. Το σύστημα άντεξε και υπήρξε επαρκής φροντίδα στους ασθενείς, αλλά είμαστε στο όριο.», επεσήμανε.
Για το ενδεχόμενο κυλιόμενου lockdown ο καθηγητής ανέφερε ότι με τις πανδημίες πάντα υπάρχει η πιθανότητα να ξανακλείσουμε. 
Για το τι θα ανοίξει πρώτο, σημείωσε ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που επιβαρύνουν το σύστημα, οπότε είναι αυτά είναι που θα ανοίξουν πρώτα.
Επίσης, μετά το άνοιγμα θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα.
 
 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...