Μάρ   Απρίλιος 2024   Μάι

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Julianna Willis Technology
°F | °C
invalid location provided
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 08 Μάρτιος 2019 17:19

 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Το Ποτάμι από την ίδρυσή του έχει συγκροτήσει Τομείς Πολιτικής για την αποτελεσματικότερη παρουσία και δράση του στο Κοινοβούλιο, για να αφουγκράζεται την κοινωνία και τα προβλήματα των πολιτών, να διαμορφώνει μεταρρυθμιστικές προτάσεις και να προτείνει λύσεις.

Οι Τομείς Πολιτικής του είναι επιφορτισμένοι να αξιολογούν και να συστηματοποιούν προτάσεις που μπορούν να καταθέτουν τα στελέχη, οι εθελοντές και οι φίλοι του Κινήματος από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μια δεξαμενή πολιτικής, στην οποία όσοι συμμετέχουν παρακολουθούν, μελετούν, προτείνουν και παρεμβαίνουν οργανωμένα στον δημόσιο πολιτικό διάλογο.

Αυτοί που συμμετέχουν είναι άνθρωποι με κύρος στους επαγγελματικούς τους χώρους, με γνώση και εμπειρία στους τομείς που αναλαμβάνουν, με ενεργή πολιτική και κοινωνική παρουσία. Όπως όλοι στο Ποτάμι, αντιλαμβάνονται την πολιτική ως ευθύνη και προσφορά και όχι ως καριέρα και επάγγελμα.

Σήμερα, οι Τομείς Πολιτικής του κινήματος παρακολουθούν με αμηχανία την πολιτική συζήτηση της χώρας να περιστρέφεται, ιδίως το τελευταίο εξάμηνο, γύρω από θέματα μικροπολιτικής και να αγνοεί τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αν, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν μπορούν να στρέψουν τη συζήτηση από τη μικροπολιτική στην πολιτική, πολύ φοβόμαστε ότι θα έχουμε την ίδια κατάληξη που είχαμε το 2010.

Οι Τομείς Πολιτικής του Ποταμιού κάνουν έκκληση, η πολιτική συζήτηση της χώρας να στραφεί γύρω από το πώς θα δημιουργηθούν νέες διατηρήσιμες θέσεις εργασίας, από το πώς ο δημόσιος τομέας θα βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, από το πώς τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε κοιτίδες δημιουργίας, από το πώς η χώρα δεν θα βρεθεί ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας. Οι Τομείς Πολιτικής του Ποταμιού επισημαίνουν ότι η ανακατανομή των κοινωνικών δαπανών προς όφελος των νέων και των οικογενειών με παιδιά, η μείωση των φόρων και εισφορών της παραγωγικής μεσαίας τάξης, η θέσπιση δεικτών απόδοσης (KPIs) των δομών και υπηρεσιών του δημοσίου για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων στην εξυπηρέτηση του πολίτη, η δυνατότητα των σχολικών μονάδων να δέχονται χορηγίες χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και συνδικαλιστικές αντιρρήσεις, ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης στην απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης, η αξιοποίηση χώρων των Πανεπιστημίων για τη στέγαση νεοφυών επιχειρήσεων, η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, η διασφάλιση καθαρών χώρων υψηλής αισθητικής στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, η δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, και πολλά άλλα είναι τα θέματα που πρέπει να συζητούνται.

Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ πιο δύσκολες συζητήσεις, αλλά αν δεν γίνουν, τότε η χώρα θα εξακολουθήσει να βλέπει να φεύγουν οι νέοι της στο εξωτερικό, να μην δημιουργούνται ποιοτικές θέσεις εργασίας, να μην συμμετέχει στη νέα εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, να βρίσκεται υπό την απειλή της χρεοκοπίας, να μην μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπές επίπεδο ζωής σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

Τελικά, οι Τομείς Πολιτικής του Ποταμιού θέλουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου και να φωνάξουν ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συζητήσουν για πολιτικές επί πραγματικών ζητημάτων, αλλιώς με τις κοκορομαχίες μπορεί μεν να ωφελούνται σε κομματικό επίπεδο βραχυπρόθεσμα, αλλά βλάπτουντη χώρα και διχάζουν τους πολίτες μακροπρόθεσμα.

 

Εορτολόγιο

Δημοσκόπηση

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΡΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:
 

Login...